Berta Sándor

Az Amazonnál tilosak a Powerpoint-prezentációk

A kereskedelmi konszernnél a fóliás bemutatók tabunak számítanak.

Jeff Bezos, az Amazon első embere emlékeztette a dolgozókat arra, hogy a társaságnál tilos alkalmazni a Powerpoint-prezentációkat. Ehelyett a munkavállalóknak a gondolataikat teljes mondatokban kell megfogalmazniuk és elbeszélésként előadniuk. Ezután az üzleti találkozókon kiosztják az anyagokat és fél órán át beszélgetnek, vitatkoznak azokról. Bezos a Powerpoint-tilalmat azzal indokolta, hogy a prezentációk egész egyszerűen nem olyan hatékonyak, mint a hagyományos beszámolók. Az Amazon új munkatársai eleinte nagyon nehezen birkóztak meg ezzel az előírással. A felhozott érv az volt, hogy a szövegekre sokkal tovább emlékeznek az emberek, mint a bemutatókra.

A feljegyzéseknek legalább 6 oldalasaknak kell lenniük, ez biztosítja azt, hogy a dokumentumokban valaki ne csupán a legfontosabb dolgokat foglalja össze. Bezos felhívta az alkalmazottak figyelmét arra, hogy nem egyszerű feladat egy feljegyzés elkészítése. Az anyagokat többször is át kell dolgozni és nem írhatók meg néhány óra vagy nap alatt. Célszerű továbbá másokkal közösen megírni a beszámolókat.

Nem Bezos az első vezető, aki a vállalatánál megtiltotta a Powerpoint-prezentációk használatát. Korábban Steve Jobs képviselt hasonló álláspontot és az új termékek bemutatásakor tilos volt alkalmazni a prezentációkat. Az volt a kedvenc mondása ezzel kapcsolatban, hogy azoknak az embereknek, akik tudják, hogy miről beszélnek, nincs szükségük Powerpoint-fóliákra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #5
    Vélhetőleg náluk úgy működik egy ilyen bemutató, hogy csak a képeket mutogatják, és nem tudnak hozzá semmit mondani.
    Viszont az tényleg igaz, hogy egy diás bemutató, és hozzá egy megfelelő beszéd sokkal jobb mint csak a beszéd, vagy csak a dia.
    "Börtönökre" hasonlítanak az Amazon raktárai
    Ezek után megértem miért nem megy a diás bemutató.


    "Korábban Steve Jobs képviselt hasonló álláspontot és az új termékek bemutatásakor tilos volt alkalmazni a prezentációkat. Az volt a kedvenc mondása ezzel kapcsolatban, hogy azoknak az embereknek, akik tudják, hogy miről beszélnek, nincs szükségük Powerpoint-fóliákra. "
    Ha a hallgató viszont nem tudja elképzelni a mondottak alapján, hogy miről van szó akkor értelmetlen csak beszélni róla.
    Utoljára szerkesztette: Elmin, 2018.05.08. 12:34:23
  • Csatabika #4
    A Powerpoint csak egy eszköz, amit lehet jól is és rosszul is használni.
    A jó előadás egy külön tudomány, a jó előadó nem terem minden bokorban.
    Ha nem is mindenki jó előadó, de bizonyos mértékig ezt (is)lehet tanulni, csakúgy mint a prezentáció készítést.
    Ahogy Lenin elvtárs is megmondta:
    Ucsityszá, ucsityszá ucsityszá...
    ;-)
  • mortep #3
    A prezentációk hatékonyak, csak tudni kell előadni. Szerintem aki idióta módon használja pl. felrak rá minden szöveget, majd leolvassa az a hagyományos beszámolót is hajlamos felolvasni, akkor meg melyik jobb?
  • Zsoltee_a_bator #2
    Az eloadas anyaga a hallgatosagnak szol, nem az eloadonak. Nagyon fontos kulonbseg. Es a cel az eloadas megertesenek a tamogatasa.

    Olyan anyag, ami cizellalt kormondatokkal onmagaban is megallja a helyet csak utban van egy elo prezentacion mindenfele szempontbol. Az ilyen keverekek (slideument) egyik celnak sem tudnak megfelelni rendszerint
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2018.05.07. 14:00:51
  • wraithLord #1
    De hát a Powerpoint csak egy vizuális kiegészítése az összefüggő mondatokból álló kerek előadásnak, amiről Bezos beszél...
    Egyetemen is max az a szokás, hogy mindent, amit mondani akarnak, beírnak a diákra, és gyakorlatilag felolvassák...

    Amerikában úgy adnak elő Powerpointos előadást, hogy mint az ősember a diára mutogatnak, és közben nyöszörögnek valamit, amiből minden második szót lehet érteni, és azért van ott a dia, hogy kikövetkeztesd, mit mond? Nagyon nem értem a problémát. :D
    Meg ott a fotomemória, valaki a képekre emlékszik jobban. A Powerpoint vagy egyéb hasonló cucc csak egy plusz az előadáshoz, nem lesz tőle kevesebb a verbális közlés, max. nem ad hozzá semmit.