Berta Sándor

3D-nyomtatással készítik a Svájci Gárda sisakjait

A pápát őrző testület sisakjának alapját az a hagyományos modell képezi, amely a 16. században készült.

A Svájci Gárda haladni akar a korral, ezért a jövőben nem hagyományos módon és alapanyagokból készítteti el a sisakjait, hanem 3D-nyomtatással. Az új eljárásnak köszönhetően a gyártási idő 100 óráról 14 órára csökken le. A szakemberek beszkennelték 3D-ben a hagyományos sisakot, majd a kapott adatok alapján ütés- és időjárásálló műanyagból elkészítették az új modell alapját. Az új sisak ugyanúgy alig véd a golyók ellen, mint a hagyományos acéllemezből lévő sisak - mindezt Christoph Graf, a Svájci Gárda parancsnoka hangsúlyozta.

A gárda tagjai a sisakokat csak az őrségben és a különböző ünnepélyes alkalmakkor hordják a hagyományos egyenruha részeként. Az új modellek 800-900 euróba kerülnek. Az első 40 darab 3D-nyomtatású sisak elkészítéséhez szükséges összeget szponzorok, elsősorban magánszemélyek adták össze. A további hatvan modell elkészítéséhez szükséges pénzt adományokból akarják összegyűjteni.


A projekt egyébként Peter Portmann mérnök kezdeményezésére indult. A szakember az első műanyagból készített sisak bemutatásakor felhívta a figyelmet arra, hogy ezen fejfedők viselése sokkal kényelmesebb, ráadásul e modellek könnyebbek és jobbak egyéb tulajdonságaik is. Például a hagyományos fémsisakokban a gárdisták kánikulában gyakran égési sérüléseket szenvedtek el. Ezzel szemben a műanyag változat ilyen szempontból jobb és szellőzőlyukakkal is el van látva.

Christoph Graf közölte, hogy a 3D-nyomtatás alkalmazása nem jelenti azt, hogy szakítanának a hagyományaikkal, hanem csupán arról van szó, hogy haladniuk kell a korral. Ugyanakkor fontos, hogy az innovációt alátámassza a konkrét hasznosság; egy alabárdot például biztosan nem készítenének műanyagból. A légáteresztő és vízálló anyagok használata az egyenruhában pedig kizárólag pénzkérdés. Az egyenruhához tartozó fehér sisak és a mellvért a jövőben is acéllemezből készül. Egy osztrák kovácsműhely a múlt héten szállított le négy fehér sisakot, amelyek darabja 5000 euróba került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!