Berta Sándor

Egyre kevesebb alaplap fogy

A Gigabyte mellett - kisebb vagy nagyobb mértékben - a többi gyártó is kénytelen szembenézni a csökkenő kereslettel.

2013-ban a Gigabyte még több mint 20 millió alaplapot adott el évente, idén viszont könnyen lehet, hogy még 10 millió darab alaplapot sem tud majd értékesíteni - erről a DigiTimes tajvani hírportál számolt be. A gyártó már az elmúlt években is igyekezett reagálni a folyamatra és tavaly nyáron átszervezést hajtott végre azért, hogy a jövőben hatékonyabban tudjon működni. Azonban az intézkedés nem hozta meg a várt sikert, sőt, az eladási adatok tovább csökkentek. Míg 2016-ban még 16,2 millió darab terméket sikerült értékesíteni, addig tavaly már csak 12,6 milliót.

Az idén egyébként az egész ágazat azzal számol, hogy 10 százalékkal kevesebb alaplapot sikerül értékesíteni. A jelenség - a játékosoknak szánt termékeknek köszönhetően - az Asust és az MSI-t alig érinti, de a Gigabyte nagyon is megérzi a folyamatot. A gyártó ezért eleve azzal számolt, hogy az idei esztendő első felében csak 5 millió alaplapot tud eladni és az év második felében is körülbelül ugyanannyit. A 10 milliós eladási határ átlépése attól függ majd, hogy mennyire lesz sikeres az őszi és a karácsonyi időszak.

Az alaplapgyártók azért is vannak nehéz helyzetben, mert az Intel és az AMD részéről nem igazán várhatók új modellek, amelyek felpörgetnék az alaplapvásárlásokat. Pedig az év első hónapjaiban még jelentős mértékben nőttek a Gigabyte bevételei, ami a kriptovaluta-bányászatnak volt köszönhető. A 2018 első negyedévének bevétele 51,38 százalékkal haladta meg a 2017-es év hasonló időszakának bevételét. De a kriptovaluta-bányászati láz lecsengőben van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #14
    "Es persze az arak...
    A jelenlegi itthoni alaplapom ~10000 volt (~8 eves?!). Most epitettem egy asztalit a cegnek, talan hosszabb tavra jo lesz (2066 (majd i9-hez is jo), uj i7, 8×DDR4 stb.), mindenbol a "legolcsobb", csak az alaplap ~70E volt.

    Itthon is cserelni kellene mindent, eselytelen:D "

    Értelmetlen összehasonlítani egy vállalati "csúcs" gépet egy otthoni géppel.
    Amúgy már 63ért is lehet olyan alaplapot venni.
  • Elmin #13
    "40 EZER EGY OLYAN LAP AMI MÁR HASZNÁLHATÓ."
    Ez nem igaz.
    Amúgy miért kell kiabálni? félsz este?
  • Andrevv #12
    Ez így is van, de ha tovább növelik az árakat, akkor mindenki alternatívát fog keresni, hogy ne kelljen megvegye. Saját maguk alatt ássák a sírt. Nekik köszönhető, hogy most virágzik a használt gépek/alkatrészek piaca, azt pedig nem számolják bele a statisztikába, tehát valójában nem csökken annyira a kereslet. Csökkentsék a fejlesztési/gyártási költségeket ami nem megy a minőség kárára, más választásuk nincs.
    Én régebben pont azért nem vettem folyton új alaplapot, processzort stb, mert folyton változott a socket meg minden, túl gyorsan változott a technológia, emiatt pedig a teljes gépet cserélni kellett volna ami sokba került, ezért vártam 1-2 generációt. Mostanra pedig annyira lemaradtam, hogy már újat biztosan nem vennék ilyen árakkal, inkább egy "refurbished" 1 év garanciával.
  • kvp #11
    Az ar azért no, mert egyre kevesebbet adnak el, viszont a tervezesi, gyartasbaveteli koltsegek nem csokkenthetok tovább. Minel kevesebben veszik, annal dragabb lesz, viszont igy meg kevesebben veszik. Ezert is nehez manapsag uj, jo minosegu mosoteknot vagy olajlampat kapni. Egyszeruen annyira kicsi lett a piacuk, hogy alig van valasztek, az is draga es nem tomeggyartott minosegu.
  • csicso82 #10
    Alapvetően két dolgot nem értek csökkennek az eladások mert ugye csökken a kereslet. Az okok között számos olyan van amiért az alaplapgyártó nem felel:
    - a CPU-k fejlesztése csigalassan halad már évek óta
    - akár egy 10 éves géppel is jól el lehet lenni
    - mobiltelefonok, okostévék, stb. kisebb az igény az asztali gépre

    DE EZEK A KIBASZOTT ALAPLAPOK KIBASZOTT DRÁGÁÁÁK !!! EZ AZ A SZEGMENS AMIRŐL TEHET AZ ALAPLAPGYÁRTÓ. 40 EZER EGY OLYAN LAP AMI MÁR HASZNÁLHATÓ. BASSZÁK TEHERBE MAGUKAT. Pont 3 éves a gépem és még legalább 2 de lehet hogy akár 5 évig is ez lesz ha nem megy majd a FIFA 23 akkor veszek egy PS-t.
  • kvp #9
    Lassan csak a high end munkaallomas es a low end embedded desktop piac marad meg. Az elso draga, a masodikra jo egy parezer forintos raspberry, ami gyakorlatilag egy kijelzo es aksi nelkuli telefon. Az emberek nagyreszenek ez nagyjabol eleg is, hiszen van helyette laptop, tablet es telefon es azokat nem csak az iroasztalnal lehet hasznalni.
  • Andrevv #8
    Annyira drágák lettek, hogy inkább nyugaton kidobott használt gépeket veszek már jó ideje mindenkinek aki megkér rá. Amire nekik kell, elég oda a második, harmadik generációs i3, i5 processzor.
  • Alexease #7
    Az osszes asztali gep alkatresz fogyas teljesen normalis allapot, semmi extra nincs benne. Az emberek nagyresze net-re es office-ra hasznalta mindig a gepet. Aztan lecsereltek a kenyelmesebb notebook-ra, aztan tablet-ra es vegul telefonra. Nekik felesleges asztali gep. Hogy ez hany szazalek, nem tudom, de gyorsban vegig szamolva nehany vegyes ismerost/rokont, 10-bol 9 helyen mar nincs asztali gep, noti is csak 3-4 helyen.

    Az asztali marad komolyabb munkara es jatekra.

    Es persze az arak...
    A jelenlegi itthoni alaplapom ~10000 volt (~8 eves?!). Most epitettem egy asztalit a cegnek, talan hosszabb tavra jo lesz (2066 (majd i9-hez is jo), uj i7, 8×DDR4 stb.), mindenbol a "legolcsobb", csak az alaplap ~70E volt.

    Itthon is cserelni kellene mindent, eselytelen:D
  • zsozso29 #6
    11 éves p5n32-e sli nem rég döglött meg, az északi hídi mag bele olvadt a passzív hűtőbe, gyárilag is baromi meleg vót, időnként pasztázni kellett volna vagy ventit rakni rá akkor még most is menne, de nem baj már ideje vót már kidobni, vele együtt repült a 2 memória is mert azt is haza vágta. :)
  • barret #5
    Amíg van lószar,veréb is lesz! Én nem gazdagítom őket,nálam alapjáraton 6 év egy alaplap :) A P5b-Plus 9 évig lett használva,most is megy csak nem nálam! Nem kell ennyire tartósra gyártani őket,és megugrik a kereslet :D