Berta Sándor

Amazon-adó jöhet Új-Zélandon

A helyi kormány aggódott a kiskereskedők jövője miatt, ezért döntött a lépés mellett.

Új-Zéland hamarosan bevezetheti az "Amazon-adónak" nevezett intézkedést. A név némileg félrevezető, ugyanis nem arról van szó, hogy a kereskedelmi konszernt fogják megadóztatni, hanem az onnan rendelt árucikkekre szabnak ki bizonyos esetekben külön büntetővámot. A döntés értelmében az a személy, aki 400 új-zélandi dollárnál nagyobb értékben rendel termékeket külföldről az interneten, annak a jövő év októberétől 15 százalékos áfát kell majd fizetnie. Ez gyakorlatilag egy büntetővámot jelent. Az elképzelést még jóvá kell hagynia az új-zélandi parlamentnek.

Stuart Nash állami bevételekért felelős új-zélandi miniszter kiemelte, hogy a kisebb vállalatok, például a könyvkereskedők álláspontja az, hogy egy elavult rendszer bünteti őket. Különösen nehéz azoknak a kis üzleteknek az élete, amelyek a településközpontokon kívül találhatók. A jelenlegi gyakorlat szerint az új-zélandi vámhatóság minden olyan csomagot külön díj nélkül átenged, amelyből 60 új-zélandi dollárnál kevesebb bevétele származna.

Greg Harford, a Retail NZ nevű helyi kereskedő-szövetség szóvivője úgy reagált a hírre, hogy a változtatásnak köszönhetően a kiskereskedők a jövőben arra összpontosíthatnak majd, hogy a vásárlóiknak jó élményeket kínáljanak anélkül, hogy eközben komoly versenyhátrányokat szenvedjenek el. Ugyanakkor volt olyan vélemény is, hogy önmagában az Amazon-rendelésekre kiszabott 15 százalékos büntetővám nem fogja fellendíteni vagy megmenteni az elavult kiskereskedelmi üzleti modellt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Nallunk az import termekekre az ado ugyanugy 27%, szoval nem sok ujdonsagot talaltak ki.