Berta Sándor

Hamarosan már nem lesznek emberi kémek?

A számítógépek miatt a klasszikus kémek idővel a múlt részeivé válhatnak.

Dawn Meyerriecks, az Amerikai Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) technológiai fejlődésért felelős vezetője a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy nagyon nehézzé vált a klasszikus CIA-ügynökök dolga a lebukás elkerülése szempontjából. Napjainkban ugyanis csak egy dolog a megfelelő külső és a hihető háttértörténet, mert ma már mindenki hátrahagy digitális nyomokat, amelyekből következtetni lehet az illető bizonyos egyedi jellemzőire. A digitális szolgáltatások használatáról való lemondás sem jelent megoldást, mert azzal csak még inkább felhívja magára a figyelmet valaki. A mesterséges intelligencia alkalmazások korszakában, amelyben a lehető legrövidebb idő alatt lehet feldolgozni hatalmas adatmennyiségeket, szinte alig van lehetőség egy megfelelő ügynökidentitás kidolgozására.

A hivatal próbál felkészülni az új időszakra. Már az 1980-as évek közepe óta egy külön munkacsoport foglalkozik a mesterséges intelligencia kutatások területén megvalósuló fejlesztésekkel és azok következményeivel. A megszerzett tapasztalatokat mind az ügynökök képzése során, mind a CIA gyakorlatában felhasználják. Mindez azt jelenti, hogy az ügynököknek nem csupán külsőleg kell a környezethez alkalmazkodniuk, hanem azt is meg kell tanulniuk, hogy miként tudják elkerülni a biometrikus mesterséges intelligencia elemzéseket. Az ügynökség álláspontja alapján jelenleg legalább 30 állam van olyan technológiai szinten, hogy az egyes arcokat térfigyelő kamerák segítségével akár a nagyobb embertömegekben is azonosítani lehessen.

A hivatal alapvetően abból indult ki, hogy a következő fejlődési szinttől kezdve, amikor már jelentősen jobb mesterséges intelligenciák léphetnek majd kapcsolatba az adathálózatokkal és a műholdakkal, már egyáltalán nem lesz praktikus az emberi ügynökök alkalmazása. Meyerriecks szerint mindez nem drámai dolog, mert a helyszínen lévő ügynökök már most is csupán egy kis részt tesznek hozzá az összképhez. A CIA számára fontosabbá váltak a digitális információk és a big data rendszerek gondoskodnak arról, hogy ezeket az adatokat akár hatalmas tömegben is hatékonyan kiértékeljék és az összefüggéseik is láthatóvá válnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Valszeg ez a cikk úgy értendő, hogy nem lesznek amerikai kémek. :)

    Adott országban a rendszerbe beilleszkedett, de ellenzéki érzelmű/megvesztegethető/zsarolható emberkét viszont ezután is be lehet azért szervezni, gondolom. A Monarchiában a legnagyobb orosz kém pont a hírszerzés vezetője, Redl ezredes volt.
  • kvp #3
    Itt nem arrol van szo, hogy a kommunikaciojat ne lehessen megfigyelni egy kemnek, mert az megoldhato, hanem arrol, hogy nem lehet hamis identitast adni egy embernek, mert a biometrikus adatok alapjan pillanatok alatt rajonnek, hogy valojaban mas a neve.

    Ez utobbi ellen egyebkent ugy lehet vedekezni, hogy az illeto alnev helyett valodi identitassal kell, hogy rendelkezzen es ha egyszer lebukik mint kem, akkor nyugdijazzak.

    Szoval a megoldas valojaban a kemek szamanak drasztikus megnovelese, azaz egy csomo olyan ember beszervezese, akik alapbol nem kepzett ugynokok es raadasul nem is vegeztek idaig kemtevenyseget vagy egyeb arra utalo dolgot. Az oroszok mar a hideghaboruban is ezzel a modszerrel raktak tele a NATO allamokat alvo ugynokokkel. Ok, hogy mindegyik csak max. 1x bukhat le, de ha van ket masik a helyere, akkor nincs gond.
  • Palinko #2
    Írógépet is pont ugyanúgy le lehet követni, régen érzékelőket szereltek a gombok alá, manapság már egy mikrofon is bőven elég, ha azóta nincs újabb módszer amiről nem hallottam.
  • Skylake #1
    Hülyeség. Tekintettel arra, hogy a digitális technológiák milyen mértékben vannak figyelve, visszajön a legkényesebb műveleteknél a "nem telefontéma" ősi bölcsessége. Ezt a fajta elvet apáink már ismerték. Tehát a legkényesebb részleteket egy adott művelet kapcsán például úgy beszélik meg, hogy nincs náluk semmilyen kütyü (300 km-el arrébb van a lakásukban.), és Baktalórándháza-alsón, a dűlőút végén találkoznak, egy lerobbant lakatlan házban. Ebben a helyzetben az ELINT meg a SIGINT kb. semmit sem ér.

    Illetve ismert az a tény is, hogy Putyesz, Snowden gyerektől hallott info-k alapján a legkényesebb területeket ellátó hivatalokban kivezette az informatikát. Papír, írógép. Itt az ELINT és SIGINT ugyancsak csődöt mond.