Berta Sándor

Olcsóbb és pontosabb térképek készíthetők

Mindez egy új mesterséges intelligencia rendszernek köszönhető.

Az MIT kutatói egy olyan rendszert alkottak meg, amelynek a segítségével a jelenleginél sokkal olcsóbb és pontosabb térképek készíthetők. Az új megoldás neve RoadTracer és a mesterséges intelligencia segítségével automatikusan kiolvassa az adatokat a légifelvételekből, majd azok alapján önállóan képes létrehozni térképeket. Az utóbbiak átlagosan 45 százalékkal pontosabbak, mint az eddigi modellek.

Mohammad Alizadeh, az MIT professzora kiemelte, hogy a navigációs alkalmazások talán megváltoztatták a világunkat, de az még nincs teljesen feltérképezve. Mindez elsősorban amiatt van, mert az utcák vázlatának elkészítése meglehetősen fáradságos munka, s ez még akkor is így van, ha a szakemberek nagyon jó légi felvételekkel rendelkeznek. Az olyan vállalatoknak, mint a Google, sok órát kell azzal tölteniük, hogy végighajtsanak minden utcán, és a komoly erőfeszítések ellenére sem sikerült a Föld összesen több mint 20 millió mérföldes úthálózatát feltérképezni. A kifejlesztett technológiának köszönhetően ugyanakkor hamarosan az utolsó fehér foltokat is meg lehet majd szüntetni.


Alizadeh meggyőződése, hogy a RoadTracer egy olyan rendszer, amely mind a techóriások, mind a nagyobb területeket feltérképezni akaró, de a szükséges erőforrásokkal általában nem rendelkező vagy a meglévő térképek hibáit kijavítani igyekvő kisebb szervezetek számára nagyon érdekes lehet. A megoldás '"lelke" egy mesterséges neurális hálózat, amely egy különleges öntanuló algoritmus segítségével lépésről lépésre átalakítja a légi felvételeket megfelelő térképekké. A mesterséges intelligencia szoftver egy utca ismert részénél kezdi el a felismerést, majd önállóan átvizsgálja a közvetlen környezetet azért, hogy kitalálja: milyen irányba folytassa a munkáját. A rendszer ezt az eljárást addig ismétli és ellenőrzi, amíg az utca feltérképezésével teljesen el nem készül.

A szakemberek azért, hogy a folyamat során minél pontosabb térképeket kapjanak, a RoadTracert 25 észak-amerikai és európai város légi felvételeivel edzették, majd az automatikus térképkészítési eredményt összehasonlították a meglévő utcatervekkel. Kiderült, hogy a RoadTracer 45 százalékkal pontosabb térképeket készít a meglévő módszereknél, vagyis bebizonyosodott, hogy az automatikus térképkészítés a gyakorlatban is nagyon komoly előnyökkel rendelkezik. Amennyiben a hibaarány magasabb lett volna, akkor a szakemberek kénytelenek lettek volna újra végighaladni az érintett utcákon vagy útszakaszokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    A google komplex megoldast hasznal. Hagyomanyos digitalizalt terkepeket, street view kocsikat nagyfelbontasu gps-el, muholdas es legi felveteleket neuralis kepfeldolgozassal es mobiltelefonok gps-einek korrealcaiojat. A cikkben szereplo algoritmus arra lehet jo, hogy nagyon jo legi felvetelek vagy meg jobb urbeli felvetelek alapan pontosabb terkepet keszitsen, a street view auto megjelenese nelkul. (mert ha az vegigmegy valahol egy utcan, akkor bescan-eli 3D-ben)
  • Elmin #5
    Sajnos a gps csak azt tudja, hogy az autó éppen hol megy azt nem, hogy menyi sáv van például az autó mellett, és azok mikor és hogyan érnek véget. Plusz, ha valamiért az autónak átkel térnie a szembelevő sávba pl. biciklis, vagy útépítés, vagy egy kisebb gödörbe helyezett tábla miatt, már borul is a pontos térkép.

    Persze ez a szoftveres rendszer meg ott halálozik el ahol erdőben van az út, és nem egyenes.
  • bunny #4
    Persze, tuti megtámogatja, de önmagában kevés, arra utaltam. És ha meg végig mennek az úton, nehéz elhinni, hogy egy profi gps nem elég precíz a max fél méteres de inkább jobb pontosságával.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2018.04.21. 13:22:58
  • IMYke2.0.0.0 #3
    Felgyorsítja a megrajzolás folyamatát. Hidd el, sokat számít.
  • Tetsuo #2
    Azt hittem, ezt már a Google is automatizálta.
  • bunny #1
    Ez szép és jó, csak a térképkészítés nem csak annyiból áll, hogy hol az út. Ez így elég karcsú lenne egy gps szoftvernek, útfelület, korlátozások, lámpák, sebességhatárok, 3D kereszteződések ... ez max ott jó, ahol tényleg lófa** sincs csak a nagy fehér folt.