Berta Sándor

Megterhelő egy okosotthonban élni

Egy amerikai újságíró arra volt kíváncsi, hogy valóban megkönnyíti-e az életet egy okosotthon és mennyi adatot gyűjtenek róla az eszközgyártók.

Kashmir Hill a San Franciscóban lévő lakását szerelte fel különböző korszerű okosotthonos megoldásokkal, majd ez év elején két hónapig így élt. Az újságíró mindent hálózatba kötött, amit csak lehetett: a világítást, a porszívót, az Alexa rendszert és az okostévéjét, sőt, még az okosfogkeféjét és a karácsonyi égőket is. Ágytakarója figyelte alvásciklusát, babamonitorja a gyerekét, okosporszívója rendben tartotta a lakást. Ahhoz, hogy ellenőrizni tudja, hogy az új eszközei mennyi adatot továbbítanak és feljegyezhesse a kimenő információkat, egy kollégája egy speciális wi-fi routert állított üzembe, hogy az monitorozza az őt figyelő gépeket.

A két hónap letelte után Hill a BBC-nek nyilatkozott a tapasztalatairól. Az újságíró mindenekelőtt azt emelte ki, hogy kényelmetlenül érezte magát a folyamatos megfigyelés érzése miatt, illetve azért, mert a megtett intézkedések ellenére sosem tudta teljesen pontosan, hogy milyen információk szivárogtak ki a gyártókhoz és milyenek nem. A kapott eredmények egyébként megerősítették az érzését: kiderült például, hogy az Amazon Echo három percenként kapcsolatba lépett az Amazon szervereivel és az okostelevízió minden egyes megtekintett műsorral kapcsolatban továbbított információkat, ráadásul nem csupán a gyártóknak, hanem más - adatgyűjtő - cégeknek is.


Emellett Hill folyamatosan szembesült a gyártók átláthatatlan rendszereivel és intézkedéseivel, valamint a kirívó adatgyűjtéseikkel. Felhasználóként gyakran nem volt lehetősége azt felismerni, hogy milyen adatok kerülnek ki és kihez. Hab a tortán, hogy az alkalmazott készülékek finoman szólva sem voltak intelligensek: míg a Facebook és a Google ingyenes szolgáltatásainak használatáért általában az emberek elfogadható árnak tartják adataikat, addig jelen esetben ezt nem érezte megfelelő fizetségnek. A karácsonyi égőket két órán át tartott összekötnie egy okosadapterrel, majd az Alexával is összekapcsolta, de később az Alexa már nem ismerte fel a világítást.

A gyártók rendszeresen azt hangsúlyozzák, hogy mennyire kényelmesek ezek a rendszerek és milyen sok időt lehet megtakarítani a használatukkal, illetve az okosotthonokkal. Ezzel szemben Hill rávilágított, hogy a felmerülő problémákat nagyon sok időbe telik megoldani. További problémát jelentett, hogy sok eszköz egyáltalán nem működött, vagy nem úgy, ahogy arra számítani lehetett. Az újságíró végül úgy összegezte a tapasztalatait, hogy a kísérlet két hónapja során a leginkább a digitális nyugalom hiányzott neki. "Elsősorban nem a személyiségi jogi kockázatok miatt tanácsolnék el mindenkit az ilyen okosotthonoktól, hanem mert nagyon idegesítő bennük élni."


"Olyan platformokat használunk a telefonunkon és a közösségi hálózatainkban, melyeken külső cégek alkalmazásai is futnak, de fogalmunk sincs ez valójában mit jelent, és mennyi felelősséget vállalnak a cégek, és mennyire vannak biztonságban adataink." Meglepőnek tartja, hogy csak a Facebook körüli botrány ütötte át a széles nyilvánosság ingerküszöbét, miközben például a Def Con biztonsági konferencián hackerek bejelentették, hogy a We Vibe okos vibrátora valós időben közli az anyacéggel éppen milyen intenzitással vibrál és milyen a hőmérséklete. Vagy ott van a Vizio nevű okostévé-gyártó, mely 11 millió Egyesült Államokban eladott készülékére telepített adatgyüjtő szoftvert vásárlói beleegyezése nélkül, és ezért csupán 2,2 millió dollárra büntette a helyi kereskedelmi szabályozó hatóság, az FTC.

Kashmir Hill reményei szerint az Egyesült Államok is át fogja venni az európai adatvédelmi jogot, és a nemsokára életbe lépő GDPR (General Data Protection Regulation) törvényt, mely az állampolgárok kezébe adja az adataik feletti rendelkezést. Jelenleg ugyanis a tengerentúlon az embereknek nincs joguk arra, hogy megtudják, az egyes cégek mit tárolnak róluk. Kaliforniában - mely a legnagyobb IT-óriások otthona - már megfontolás tárgya egy hasonló jogszabály. Mindenesetre Hill nem fog minden okos cuccot kidobni, az okostévét és az okoshangszórót megtartja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #13
    Érdekes is lett volna, ha a briteknél fagy lett volna.
  • PetruZ #12
    Népszerű kamuhír a "buta" amcsikról. A Nest cég termosztátjai egy szoftverfrissítés miatt fagytak le, de ettől még nem halt meg senki. Kézi reset és újratöltés után működött tovább rendesen. És ebből a termosztátból az angoloknál is tízezernél többet adtak el, ott sem volt semmi tömeges halálra fagyás.
  • kvp #11
    "de annak hogy pl elment az internet amerikában többen megfagytak mert nem kapcsolt be az okostermosztát, na annak tényleg nincs."

    Igen, kritikus rendszerekbe erdemes fallback tartalekot epiteni. Ilyen pelda az, hogy az okostermosztatok mellett legyen mod a futest kezzel bekapcsolni. Ez lehet egy szukseg eseten bekapcsolhato (felcsavarhato) elektromechanikus termosztat is vagy pl. intelligens futesszelepek eseten kezzel le lehessen venni az elektronikat, kinyitva ezzel a szelepet. Vilagitas eseten erdemes parhuzamosra kotni az okos villanykapcsolot egy mechanikussal, azaz a lampak aramkori elektronika nelkul is zarhatoak legyenek.

    Mindezek viszont elvisznek minket az okos merokhoz es egyeb okos szolgaltatoi eszkozokhoz. Ha ezeket nem tervezik failsafe-re, akkor halozati hiba eseten viszonylag konnyen elmehet az aram es a vizszolgaltatas is. Aram nelkul pedig a legtobb elektromos szivattyus futesi rendszer is megall, meg ha pl. gaz lenne is a csoben. A tendencia viszont az, hogy ujabban a szolgaltatok se epitik be ezeket a biztonsagi tartalek rendszereket. Igy egy internet kimaradas eseten konnyen maradhatnak egesz varosok aram, viz es futes nelkul. Raadasul joreszt a torvenyi szabalyozas se teszi kotelezove a tartalek (fallback) uzemmod megletet olyan mertekben mint regebben.
  • zola2000 #10
    olyan ez az okosotthon dolog, mint a számítástechnika volt a 80as években, jó lesz ez de csak pár évtized múlva.

    jó, az hogy ha nem tetszik a tv műsor, és a távírányítón egy gombnyomás a youtube-netflix-chrunchyroll annak van értelme, de annak hogy pl elment az internet amerikában többen megfagytak mert nem kapcsolt be az okostermosztát, na annak tényleg nincs.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2018.04.18. 13:30:13
  • molnibalage83 #9
    Pont ez a baj a röhejesen "okosnak" hívott eszközökkel. A fizikai részét nem csinálják meg, ezért kb. értelmetlen pénzkidobás az egész. Ezen felül nekem még az átlagos munkanapon is +/- 30-120 perces szórások vanank abban, hogy mit mikor csinálok.

    Az én szememben fancy hülyeség az egész.
  • ugh #8
    Errol pofazok folyton.
    De megkapom hogy: "ha az ilyeneken, mulna meg mindig barlangban elnenk."
    Sok kibaszott idiota."
    Mert a barlang es a seggedbe dugott okos szonda es sok kem szarsag kozt ugye nincs atmenet
  • kvp #7
    Van ertelme a lakas automatizacionak, de ez nem feltetlen jelent okos otthont. Szemely szerint en a vezetkes standalone rendszereket tartom jonak, tehat a nettol fuggetlenul is mukodni kepes, szigoruan vezetekesen bekotott 'okos' eszkozoket. Ilyen lehet pl. lampa, motoros redony es fuggony, a futesi es a szellozesi rendszer, meg persze a riaszto. Ez kenyelmes tud lenni.

    Az okos hazhoz jellemzoen inkabb az okos haztartasi eszkozok tartoznak manapsag, mert ezeket konnyebb utolag beepiteni, mig az elozo csoportba tartozo rendszerek jelentos reszehez uj epulet vagy jelentos atalakitas kell. A radios es nem szabvanyositott megoldasok ugyan konnyebben berakhatoak utolag, viszont szinte semmi nem lesz kompatibilis semmivel es raadasul egymast is zavarni fogjak, a sok esetben meg a wifi-t is. (tarsashazban ez utobbi a legjobb)

    Viszont nekem az a fo bajom ezekkel a haztartasi eszkozokkel, hogy egy okos pakolo robot nelkul nem hasznalhatoak. Tehat jo az okos mosogep, de akkor valami pakoljon bele es utanna teregessen is ki, mert egyebkent ugyanugy kell hozza az ember. A mosogatogepnel es a hutonel ugyanez a baj, be es kipakolni egyik se fog helyettem. (ha az okos huto es mosogatogep egyutt tudna asztalt teriteni X szemelyre tavoli parancsra, meg eves utan asztalt lepakolni, a maradekot a hutobe, a szemetet a szemetbe, a tobbit meg a mosogatogepbe, akkor lenne ertemuk)

    Az okoshutok funkciojat egy sima haztartasi raktarkeszlet kezelo alkalmazas kepes kivaltani, felhoben tartolt adatok (pl. google drive) eseten meg meg is lehet osztani a csalad tobbi tagjaval hogy mibol mikor mennyit kell(ene) vasarolni.

    Nekem egy okos tv kevesbe kell, viszont egy media pc a tv-re kotve jol tud jonni. Ismerosnek van okos tv-je es neki kell is, mert nem tudna egy pc-t kezelni, viszont neki meg a samsung tv - samsung telefon osszekotese is gondot jelent (fotok es videok megjelenitesere), pedig mindent beallitottam, csak be kellene kapcsolni.

    Szoval ahogy nezem mindenki csak var a Jetsons-bol megismert Rosie-ra, mert ugyebar nekik is volt robotporszivojuk, de azon kivul hogy allandoan uldozte es beszivta a macskat, csak a gond volt vele. (sok mai ujitas egyebkent abban az 1962-es rajzfilmsorozatban bukkant fel eloszor)

    ps: Igen, mindenki varja a repulo autokat is, de 2062-ig meg van ido... (akkor jatszodik)
  • dyra #6
    Nekem van automata porszívóm (romba ja és meg se közelíti egy erősebb kézi porszívó szívóerejét). Rohadt sok idő elmegy a karbantartással meg azzal, hogy olyan terepet kell neki kialakítani amin nem akad el. Az automata kávéfőző nem takarítja magát a takarítása egy kotyogóshoz képest horror. Persze ha neked jó penészesen a kávé akkor nem szóltam. Lámpa fel le kapcsolgatja magát esetleg egy nagy épületben valóban hasznos de egy átlagos 70 - 80 négyzetméteres kecóban nem tényező. Az okos hűtőszekrény ami kaját rendel is egy baromság, mert akkor másra hagyatkozol, én jobb szeretem magam megnézni mit veszek elolvasni az összetevőeket megnézni a szavatossági időt stb.. (ráadásnak hol van mellé kialakulva az a szolgáltatáscsomag amitől lenne értelme??) Amúgy takarítani azt is kell.

    Gyakorlatilag ki lehet mondani az okos cuccok a lakásokban nem teszik jobbá se könnyebbé az életet egyszerűen egy újabb piac a tech cégeknek.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.04.18. 10:42:31
  • Celeborn #5
    A cégünk kicsit belekóstolt az okosotthon témába és hát nálunk nem ezekről a porszívó, okos TV és hasonlókról szol a dolog. A redőnyök, a fűtés/hűtés, világítás stb. automatizálásáról szól inkább. Ezeket KNX vezérli (vagy a Loxone olcsóbb), itt semmi adatgyűjtés nincs. Lehet programozni, hogy időzítés, vagy különböző szenzorok (fény, hőmérséklet, pára, stb.) által érzékelt értékek alapján automatikusan tegyék a dolgukat, de igény esetén webes felületen, vagy mobil alkalmazásból is vezérelhető. Meg persze van a falon is vezérlő panel.
    Viszont rohadt drága ez az egész és nem érzem, hogy olyan nagy segítség lenne. Főleg, hogy a fűtés/hűtésre ott a termosztát, de ma már egy kazánnak is lehet webes felülete...
  • speed2006 #4
    Elöttem már hárman leírták a hozzáértő vélemény, így gondolkodnom kell mit is írjak.
    Az hogy a porszívó akkor indul el amikor elmegyek otthonról, hogy reggel nem kell a kávéfőzéssel baszakodnom, hogy csak ott ég a lámpa ahol kell, ezek értelmetlen dolgok. Ez nem azt jelenti rossz értelemben, hogy minden a netre van kötve. Hanem azt hogy kényelmesebbé teszi az életet. Ha nem lenne olyan qrva drága a Samsung smart hűtőszekrény akkor biztos vennék.
    Az meg csak ráadás hogy a riasztó rendszert is bárhonnan elérni.
    Hogy a Samsung infókat kap? Ahogy a faszbúk is gyűjt, a google is és sorolhatnám. Az persze nem zavar senkit.

    "Jó kis sugárzás a szervezetnek az okos otthon" Ezt mondja aki pont egy monitor elött ül. :) Vagy épp mobilon.