Berta Sándor

3D-nyomtatással olcsón készíthető kézprotézis

Egyetemi hallgatók bebizonyították, hogy a professzionális modelleknél jóval olcsóbban gyárthatók kézprotézisek.

A Manchesteri Egyetem hallgatói kifejlesztettek egy olyan teljes mértékben működő kézprotézist, amely 3D-nyomtatóval készíthető el. Az új kéz megfizethető alternatívát kínál a hagyományos protézisekkel szemben. Alex Agboola-Dobson és diáktársai egy olyan kézprotézist akartak megalkotni, amelynek minden egyes része olcsó módon legyártható 3D-nyomtató segítségével. Az egyes ujjakat folyékony szintetikus gyantából készítik és egymástól függetlenül is mozoghatnak vagy akár ökölbe is szoríthatók. Mindez lehetővé teszi, hogy a hagyományos protézisekkel ellentétben az új megoldással akár nehéz feladatokat is el lehessen végezni és ez jelentős mértékben megkönnyíti a viselő mindennapjait.

Agboola-Dobson közölte, hogy nem csupán azt szeretnék, hogy a protézisek megfizethetők legyenek, hanem azt is, hogy tetszetősek legyenek és a viselőiknek ne kelljen szégyenkezniük miattuk vagy ne legyenek kínosak a számukra. Néhány hagyományos modell nagyon esetlenül néz ki, ráadásul a viseletük is nehézkes. A minőségi protézisek viszont alig megfizethetők. Éppen ezért úgy gondolták, hogy a konstrukciójukkal változtathatnak valamin és a jövőben piacra is akarják dobni azt.


Nagy-Britanniában az állami egészségügyi rendszer sok olyan protézist is támogat, amelyeket kizárólag kozmetikai célokra találtak ki. Ezért akartak a hallgatók egy géppel támogatott modellt kifejleszteni, amely élethű és futurisztikus dizájnnal rendelkezik. Végül sikerült megalkotniuk egy robotkezet 307 fontért, de a költségeket még tovább szeretnék csökkenteni. Összehasonlításul: a legtöbb fejlettebb és több funkciót kínáló protézis 25 000 és 60 000 font közötti összegbe kerül, s ráadásul nincs rájuk támogatás. Az egyszerűbb és alapvető funkciókat kínáló modellek 3000 fontba kerülnek, de drágábbak is lehetnek.

A protézis mellé a diákok még egy Androidon futtatható okostelefonos alkalmazást is megalkottak, amely Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakozik a protézishez. A viselő karján az izmokhoz csatlakozó szenzorokat helyeznek el és ezek hozzájárulnak a kéz korrekt módon való vezérléséhez. A funkciók a programon keresztül is vezérelhetők és személyre szabottan beállíthatók, ugyanakkor a kéz ellenőrzése az izmokhoz csatlakozó szenzorokon keresztül történik. Mindez egyszerű kezelést tesz lehetővé.

A most 22 éves Gino Tubaro 18 évesen, 2014-ben készítette el az első kézprotézisét egy 3D-nyomtató segítségével, akkor még ő is iskolás volt. Azóta több mint 500 embernek segített, akik ujjak nélkül születtek, a többségük gyermek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    nekem is ezt tünt fel. Ez kb. olyan mint amikor az lehet olvasni, hogy 3D nyomtatóval nyomtattak házat. Aha. Persze. És amikor az ember utánna néz, akkor megtalálja a lényeget: CSAK a ház falait nyomtatták. Nos itt is vélhetően valamit nyomtattak, de az fix, hogy nem az egész protézist.
  • barret #3
    Ahogy ezt az "alkatrészt" nézem,kb a fele alkotóelem nem a nyomtatóval lett készítve...
  • Cefet #2
    Hát, jól bele fog rondítani a nagyok üzletébe...
  • flashpointer2 #1
    Szerintem veletlen 3 nappal hamarabb jelent meg a cikk mint kellene.
    Ez annyira alternativaja a hagoymanyos proteziseknek mint egy okostelefonnak a kortarcsas vezetekes.