Gyurkity Péter

Hosszabb üzemidőt eredményezhet az 5G

Egy amerikai szolgáltató vezetője több hétig üzemelő telefonokat vizionál.

Az ötödik generációs mobilhálózatok potenciális előnyeiről többször írtunk, ami annak köszönhető, hogy ma már több jól ismert gyártó dolgozik a technológia tökéletesítésén, miközben többnyire együttműködnek a szabvány véglegesítése érdekében. A Verizon első embere szerint azonban nem az átviteli sebesség lesz az egyik legnagyobb előny, hanem az üzemidő kitolása.

Lowell McAdam egy panelbeszélgetés során fejtette ki, hogy az 5G lehetővé teszi a hálózati késleltetés drasztikus lecsökkentését, ennek köszönhetően csaknem teljesen folyamatos, megszakítások nélkül kommunikáció jöhet létre a hálózat egyéb eszközeivel. Miközben a 4G LTE a sebesség terén ma már nagyjából-egészében kielégíti a felhasználói igényeket, a késleltetés csökkenése, valamint a tornyok által lebonyolított hatalmas adatforgalom megfelelő kezelésével jelentős mértékben lecsökkenhet a telefonok és az egyéb hordozható eszközök fogyasztása (lásd videostream és társai), ez pedig egyéb előnyökkel jár majd.

A fogyasztás csökkenésével egy időben ugyanis kevesebb „lóerőre” lesz szükség a burkolat alatt, vagyis további hely szabadulhat fel, amit még nagyobb akkumulátorok alkalmazásával hasznosíthatunk, vagyis még jobban kitolódhat az üzemidő. A cégvezető szerint belátható időn belül eljuthatunk oda, hogy az IoT-eszközök akár 10 évig is gond nélkül elfutkosnak majd, míg az okostelefonok egy teljes hónapon át üzemelnek majd egyetlen feltöltéssel. Ez utóbbi kissé kétséges, hiszen jelen pillanatban a kijelző és a processzor, pontosabban ezek fogyasztása számít a két legfontosabb akadálynak, de az valószínűnek tűnik, hogy komoly mértékű javulást látunk majd.

Ehhez persze az 5G kiépítése és elterjedése kell majd, nem beszélve az ezzel kompatibilis eszközök piacra dobásáról. Ez néhány év alatt zajlik majd le, de az is lehet, hogy egy teljes évtizedig eltart majd a fokozatos átállás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    Aktívabb használat közben a 4G kb. max. 5%-ot visz el, Most az 5G majd 3,5-öt fog. Nem értem mitől változna "érdemben" az üzemidő? Meg szerintem az se érti mit beszél, aki ezt mondogatja... XD
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2018.03.28. 15:18:02
  • Fefy #3
    1 hónap :D :D :D :D ..... :D
    Aktívabb használat mellett a telefonok 1 napot sem bírnak ki, szóval ha eljutnánk a 3-4 napos használatig, akkor már bőven jók lennénk.
  • VolJin #2
    lol
  • Kandurex #1
    Szerintem az 5G-től a f@szom is nagyobb lesz...