Berta Sándor

Halottak ujjlenyo­mataival oldják fel az iPhone készülékek zárolását

Az amerikai rendőrség rendszeresen él a lehetőséggel, hogy hozzáférjen a halott személyek okostelefonjaihoz.

Bob Moledor, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) törvényszéki szakértője elmondta, hogy az amerikai rendőrség 2016 novemberében, Abdul Razak Ali Artan esetében akarta először levenni egy halott férfi ujjlenyomatát, de az okostelefon alvó üzemmódba kapcsolt és a bekapcsoláskor jelszót kért. A rendőrséghez közeli ohói és New York-i források is arról számoltak be, hogy általános gyakorlattá vált az áldozatok okostelefonjainak feltörése azért, hogy így szerezzenek információkat a bűncselekményekről vagy azok hátteréről.

Bár a módszer etikai kérdéseket vet fel, a rendőrség teljesen legálisan alkalmazhatja azt. Ezt alátámasztotta Marina Medvin ügyvéd, a Medvin Law munkatársa is, aki közölte, hogy a halottaknál nem alkalmazható a személyiségi jog és bírósághoz sem fordulhatnak jogsértés miatt. Még a rokonok és más személyek sem számíthatnak arra, hogy sikerül a rendőrséget eltiltaniuk az elhunytak adatainak megszerzésétől és felhasználásától. Az amerikai rendőrséget egyébként nem csupán az ujjlenyomatos megoldás kijátszása, hanem az iPhone X-ben bevezetett arcfelismerési rendszer, a Face ID megkerülése is érdekeli.

Nem érvelhet valaki a magánélethez fűződő jogával akkor, ha a rendőrség a barátja eszközeinek az átkutatásakor meglátja az ő általa küldött vagy a neki címzett e-maileket is. Marina Medvin leszögezte, amint valaki információkat oszt meg másokkal, elveszíti az ellenőrzést afelett, hogy azok védettek vagy felhasználhatók legyenek. A rendőrségnek tehát nem kell engedélyt kérnie egy iPhone átkutatásához akkor, ha az illető már meghalt, de kivételt képez az, ha többen használták a készüléket. Nem ért egyet az ügyvéd jogértelmezésével Greg Nojeim, a Freedom, Security and Technology Project tanácsadója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #8
    lásd pl. Pusztító. Ott egy élettelen, fénymerev szemre nyitott az ajtó :)
  • Macropus Rufus #7
    erről első kézból van infom ui. a volt cégem HQ-ján a szerver helységbe csak engedélyezet arcok mehettek be és azok 2 körös biometriai azonosításon estek át: újlenyomat + retina.
    Mind a kettő esetében a rendszer érzékelte, hogy a ráhelyezet/elé helyezett dolog él-e vagy sem. A retinánál teljesen 1xü: egy közönséges villanással tudja ellenőrzini a pupilla reakciót. Ha az fénymerev a rendszer már nem is enged sehová.
    Az új esetében pontosan hasonóan csekkol: meleg-e. Ha igen akkor tovább: van e pulzus ha igen, akkor amúgy van-e ph értéke a felületnek. Mert a bőrnek van, akkor is ha száraz. És ez a 4 ellenőrzés együtt szinte 100%-ban kizárja azt, hogy egy hullával próbálkozzanak.
  • Macropus Rufus #6
    :) szóval akkor egy élettelen tárggyal is fel lehet oldani a telót. Remek.
    Elég csak lekoppintani az illető újlenyomatát. Erre meg kismillió módszer van már.
    Én azt hittem, hogy legalább van még egy check it rész,a mi arról szól, hogy az új egyáltalán élő-e vagy csak egy tárgy... ciki
  • wraithLord #5
    Mondjuk ezt a régi kémfilmekből tényleg kihagyták, hogy levágott ujjal vagy kivájt szemmel nem lehet feloldalni biztonsági rendszert... :D
  • Fefy #4
    Azt, hogy élsz-e, vagy nem, elég egyszerű eldönteni. Van pulzusod/nincs pulzusod. A kicsit komolyabb olvasók ezt már régóta tudják.
    A probléma inkább az ellopott ujjlenyomatokkal van (vékony lapocska az ujjadra, mivel így érzékelhető a vérnyomás). De ha megtalálom a cikket, amit ezzel kapcsolatban olvastam egy pár éve, akkor belinkelem.
  • stremix #3
    Engem nagyon érdekel, hogy egy leolvasó honnan tudja, hogy élek-e.
  • Fefy #2
    Az érdekes az, hogy pl az ujjlenyomat olvasó egy hulla esetében miért engedi a feloldást? Ezelőtt nagyon sok évvel is voltak már olyan leolvasók, amik többek között figyelték azt is, hogy a szerencsétlen illető meghalt-e és emiatt pl kamu ujjlenyomatokat sem fogadott el az olvasó. Ha jól emlékszem, akkor ezen a területen a magyarok igen csak élen jártak.
  • kvp #1
    Igazabol birosagi engedelyt kerniuk kellene, de ha barnilyen indokuk van akkor attol fuggetlenul megkapjak hogy az erintett el vagy sem.

    ps: biometrikus adatot csak felhasznaloi nev helyett szabad hasznalni es szvsz. publikus infonak szamit, mint az ember neve...