Gyurkity Péter

Kanada is tart a Huaweitől

Az amerikai szomszédot követnék, míg a gyártó egy olcsó megoldáson dolgozik.

Amíg Ázsiában és Európában egyre-másra mutatják be, illetve szivárogtatják ki a Huawei különböző okostelefonos fejlesztéseit, addig a tengerentúlon jóval óvatosabbak, szerintük ugyanis a kínai cég jelenléte komoly nemzetbiztonsági kockázat. Kanadai szakértők ugyanezen a véleményen vannak, ezért a kapcsolatok megszakítását ajánlják.

Az USA-ban nemrég két nagy szolgáltató is az utolsó napokban vonta vissza a Huawei bizonyos készülékeinek forgalmazásáról szóló előzetes megállapodásukat, miután a kormányzat erős nyomást gyakorolt rájuk. Most egy üzletlánc jelezte, hogy beszüntetik ezek készülékek értékesítését, a kanadai biztonsági szolgálatok és ügynökségek egykori vezetői pedig a közvetlen szomszédban arra figyelmeztették az ottani kormányt, hogy követniük kellene az amerikai példát, a Huawei jelenléte ugyanis kockázatot jelent, hiszen ők többek között az 5G kapcsán folytathatnak kémkedést az országban.

Nem először merül fel ilyen vád a kínai cégek ellen, a hagyományosan erősebb amerikai jelenléttel bíró ZTE esetében például már 2012 óta visszatérő téma, hogy adatszerzési tevékenységet is folytatnak (ami persze nem lenne meglepő, arról nem is beszélve, hogy az amerikaiak már csak tudják, hiszen ők járnak elől ezen a téren). A kanadai kormány eddig hajlott a szorosabb együttműködésre, a korábbi hivatalvezetők szerint azonban az amerikai és a brit vonalat kellene követni, vagyis felbontani az együttműködést.

A Huawei eközben állítólag egy olcsó megoldással készül, amely az Android 8.1 Oreo verziót futtatná. A DRA-L22 kódnevű készülék nyújtott kijelzővel, HD+ felbontással, MediaTek chippel, valamint 2 GB memóriával bukkanna fel, a Project Treble támogatásával. Azt még nem tudni, hogy mikor és milyen áron mutatnák be a fejlesztést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #4
    nyilván egy komolyabb laborban be lehet vizsgálni bármilyen kínai telefont és szoftvereit, hogy tartalmaz-e bármilyen kémkedési lehetőséget gyárilag. Ha találtak volna ilyesmit tényleg és komolyan már üvöltene a világsajtó 17854 cikkben. Inkább arról lehet szó, hogy az amerikai kormány igyekszik helyet és piacot védeni a iPhone részére. :)
  • kvp #3
    Igazabol a 3. orszagok jarnak rosszul. Pl. mi valaszthatunk hogy amerikai vagy kinai backdoor-os halozati eszkozt veszunk. A tisztabb europai gyartok ugyanis megszuntek...
  • arty #2
    ehótévés elmebeteg...
  • overseer-7 #1
    akkor minek pofáztak eddig annyit a szabad-kereskedelemről, a NAFTA ról.. és hogy van joguk bírálni mások demokráciáját? Miközben protekcionista politikát és liberális diktatúrát építenek nyugaton..