Berta Sándor

Svájcban hoz létre központot a Kaspersky Lab

Az elképzelések alapján 2020-tól az új centrum venné át a biztonsági cég ügyféladatainak a feldolgozását.

A Kaspersky Lab azt tervezi, hogy új számítógépközpontot hoz létre Svájcban. A biztonsági vállalat így akarná kivédeni a nyugati kormányoknak azt a kritikáját, hogy Oroszország felhasználhatja a termékeit az emberek kikémlelésére. Az elképzelések azután merültek fel, hogy az amerikai kormány kitiltotta a hivatalokból a társaság szoftvereit. Voltak ugyanakkor más okok is, de ezeket a Kaspersky Lab képviselői nem fejtették ki. Az egyik bennfentes csak annyit mondott, hogy mindez nem PR-vakítás és valóban meg akarják változtatni a kutatási és fejlesztési infrastruktúrájukat.

Az új létesítménnyel kapcsolatos munkák már a következő hetekben elkezdődhetnek és ha minden a tervek szerint alakul, akkor a központ 2020-tól kezdhet el működni. Az elképzelést már jóváhagyta Eugene Kaspersky, a biztonsági vállalkozás vezetője. A bennfentes hozzátette, hogy a menedzser nagyon bosszús volt, mert szerette volna a pénzt más dolgokra kiadni, de tudja, hogy erre a lépésre szükség volt. A Svájcban elhelyezett szerverek fő feladata az Amerikai Egyesült Államokban és Európában élő felhasználók gyanús adatainak az átvizsgálása lesz, ugyanakkor az összes fájl 0,4 százalékát kitevő veszélyes minták manuális vizsgálatát továbbra is a Kaspersky Lab moszkvai centruma végzi majd el. Jelenleg az összes adatot ez utóbbi létesítményben nézik át.

Az új központot egy harmadik fél ellenőrizné, így biztosítanák, hogy a külföldi kormányok bármikor átvizsgálhassák az ott zajló folyamatokat. Fontos változtatás lenne továbbá, hogy Svájcba helyeznék át azt a részleget is, amely a Kaspersky Lab biztonsági programjainak kódjait írja.

Tavaly júliusban Eugene Kaspersky azzal a javaslattal állt elő, hogy hozzáférést biztosítana az amerikai kormány számára a biztonsági szoftverei forráskódjaihoz, továbbá az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa előtt is kész megjelenni vagy a fejlesztést is részben az USA-ba áthelyezni. Az ajánlatra az amerikaiak nem reagáltak. A tengerentúli kormányhivatalokban már 2017 szeptember közepén betiltották a Kaspersky termékeinek használatát. Az orosz vállalat erre válaszul átláthatósági kezdeményezést indított: három év alatt három olyan centrumot hoz létre az Amerikai Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában, ahol az ügyfelei - legyen az valamely kormány vagy egyéb szervezet - betekinthetnek a forráskódokba és a belső folyamatokba. Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben hivatalosan is száműzte a Kaspersky Lab szoftvereit az amerikai hivatalok számítógépeiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Fingfűrészelés, vígjáték hülyéknek. Attól, hogy nem otthon dolgoznak, attól még ugyanúgy együttműködhetnek a ruszki kormányzattal, ha akarnak, vagy ha kényszerítik őket.