Berta Sándor

Beltéri navigáció kiterjesztett valóság segítségével

A technológia rendkívül precíz tájékozódást tesz lehetővé, egy tablettel centire pontosan megmondható hol van egy raktárban az adott áru.

Az épületeken belüli navigáció komoly kihívást jelent. Az Insider Navigation nevű startup a kiterjesztett valóság szoftverével oldaná meg a problémát. A 16 főt foglalkoztató vállalkozás az ipari alkalmazásra fókuszál, lehetővé teszi a felhasználóknak a gyár- és a raktárépületekben való tájékozódást. A kiterjesztett valóság azt jelenti, hogy az okostelefon vagy a táblagép képernyőjén megjelenő képet különböző helyhez kötött információk egészítik ki.

A megalkotott rendszer fejlesztése során két szempont volt a legfontosabb. Az első, hogy a telepítési és a karbantartási költségeket minél alacsonyabban tartsák, míg a második, hogy az ügyfelek megtarthassák a felügyeletet az adataik felett. A szoftver 50 méterenként a padlóra ragasztott optikai markerek segítségével tájékozódik. Ezek a markerek úgy működnek, mint a QR-kódok, a program felismeri azokat és centiméteres pontossággal kiszámítja a tartózkodási helyet. A távlati cél az, hogy a rendszer ilyen optikai markerek nélkül is zökkenőmentesen működjön.


Clemens Kirner, az Insider Navigation alapítója és ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy összeolvasztják a fizikai világot és az adatokat. A szakember 2003 óta foglalkozik a technológiával. Hangsúlyozta, hogy a beltéri navigációra főként a raktárakban van szükség, amelyek munkatársai gyakran még papírmappákat használnak és amelyek ezzel a megoldással sokkal gyorsabban megtalálják a keresett termékeket. Egy táblagép centiméterre pontosan meg tudja mutatni, hogy hol van egy bizonyos árucikk. Azonnal láthatóvá a raktárkészlet és ha szükséges, akár utórendelést is le lehet adni egy-egy termékre. A jövőben akár drónok vagy robottargoncák is kiszállíthatnák az árucikkeket.

A Digi Capital tanácsadócég számítása szerint tavaly a kiterjesztett és virtuális valóságba már 2,5 milliárd dollárt fektettek be a különböző társaságok. Miközben a virtuális valóság őrület némileg lecsengőben van, a mobil kiterjesztett valóság befektetések pont hogy erőre kaptak. Az Insider Navigation ez utóbbi trendre épít. Az ipar érdeklődését már felkeltette a rendszer, a Volkswagen például annak segítségével optimalizálná a logisztikai hálózatát és több repülőtér is felmerült lehetséges jövőbeli partnerként. Az osztrák állam eddig 1,5 millió euróval támogatta a startupot, a következő finanszírozási kör most tavasszal lesz és annak keretében várhatóan egy német konszern fogja több millió euróval támogatni az Insider Navigationt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #1
    Már csak egy korrekt AR szemüveg kellene, hogy ne tablettel kelljen mászkálni.