MTI

Egyre dagad a Facebook-botrány

Az Európai Parlament és a brit parlament is meghallgatná Mark Zuckerberget. Eközben a cég részvényárfolyama zuhan és felfüggesztették állásából az adatokat gyűjtő cég vezetőjét.

Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. A The New York Times című amerikai és a The Guardian című brit napilap egyidejűleg közölt hétvégi feltáró riportja szerint a londoni székhelyű, New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analytica 50 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szóló reklámokkal, politikai üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

A Cambridge Analytica alapítói, illetve befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt, és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója. Az ügyet feltáró oknyomozó médiatevékenységbe bekapcsolódott a Channel 4 nevű, kereskedelmi alapon működő, de közszolgálati feladatokat is ellátó brit televíziós csatorna. A cég Srí Lanka-i üzletembernek álcázott riportere rejtett kamerájával felvette, amint Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója elmondja, cége milyen lejárató kampányokkal tud hitelteleníteni politikai riválisokat.


Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója

A Nix által vázolt módszerek között szerepelt légyottok megszervezése prostituáltakkal, valamint olyan helyzetek kialakítása és rögzítése rejtett kamerákkal, amelyekben úgy tűnik, mintha a kiszemelt célpont kenőpénzt venne át. A kedd este műsorra tűzött filmben Nix részéről elhangzott az is, hogy 2016-ban a cég szervezte Trump kampányát. A Cambridge Analytica vezetője elmondja azt is, hogy a vállalat kutatásai, elemzései és célzott kampánystratégiája három amerikai szövetségi államban billentette át Trump javára szűk többséggel a választási eredményt.

A Cambridge Analytica igazgatótanácsa ma este közleményben jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette állásából a cég vezérigazgatóját az ügy teljes körű független vizsgálatának idejére. A közlemény szerint az igazgatótanács úgy ítéli meg, hogy Nix titokban rögzített kijelentései nem felelnek meg a cég által vallott értékeknek, és a felfüggesztésről hozott döntés tükrözi, hogy a testület milyen súlyosnak tekinti az ügyet.

Egy kutató, Aleksandr Kogan még 2014-ben megszervezett egy kvízjátékot a Facebookon, azzal a meghirdetett céllal, hogy a résztvevők elemzést kapnak tipikus személyiségjegyeikről. A játékban 270 ezer Facebook-profil tulajdonosa vett részt, és az eredményeket a Cambridge Analytica megvásárolta tőle. A jelentkezők és Facebook-ismerőseik hálózatának elérésével a cég összesen 50 millió, zömmel amerikai Facebook-profil tulajdonosának adataihoz fért hozzá, tudtuk és beleegyezésük nélkül. Mindezek alapján a londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnöke, Damian Collins ma levelet intézett Mark Zuckerberghez, kérve, hogy a Facebook vezérigazgatója jelenjen meg a bizottság előtt és válaszoljon a testület kérdéseire. A bizottság egyébként is vizsgálatot folytat a közösségi portálokon terjedő álhírek ügyében.


A jogosulatlan adatkezelésről Christopher Wylie, az elemzőcég volt munkatársa tájékoztatta az újságírókat

A levélben Collins a Facebook által alkalmazott eljárásrend "katasztrofális hibájának" nevezte a brit és az amerikai sajtó által feltártakat, és közölte, hogy az ügy tisztázásához a portált üzemeltető cég valamely megfelelő hatáskörű, magas beosztású tisztviselőjének pontos magyarázatára van szükség. "Reményeim szerint ez a tisztviselő Ön lesz" - fogalmaz a Zuckerbergnek címzett levél. Az alsóházi bizottság elnöke hétfőig kért választ arra, hogy Mark Zuckerberg hajlandó-e részt venni a testület meghallgatásán. Elizabeth Denham, a brit kormány információs biztosa kedden bejelentette, hogy bírósági felhatalmazásért folyamodik a Cambridge Analytica londoni irodáinak átkutatására.

A britek mellett az Európai Parlament is magyarázatot vár Zuckerbergtől. "A Facebooknak egyértelművé kell tennie az 500 millió uniós polgár képviselői előtt, hogy a személyes adataikat nem használják fel a demokrácia manipulálására" - írta Antonio Tajani, az uniós képviselő-testület elnöke a Twitteren. Emellett közölte, meghívták Mark Zuckerberget az EP-be, hogy beszámoljon arról, miként használhatott fel a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

"Mikor fog magyarázatot adni Mark Zuckerberg, hogy mi történt az adatainkkal?" - tette fel a kérdést Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főtárgyalója a Twitteren, botránynak nevezve a történteket. Az Európai Bizottság is mielőbbi vizsgálatot sürgetett az ügyben. Marija Gabriel, a brüsszeli testület digitális gazdaságért felelős tagja hangsúlyozta: "a személyes adatok védelme az Európai Unió fontos alapértéke". Vera Jourová uniós igazságügyi biztos pedig már hétfőn kijelentette, az eset - amennyiben beigazolódik - "borzasztó", s arról tájékoztatott, hogy Washingtonban fel fogja vetni a kérdést a vállalat, illetve az amerikai kormányzat képviselőivel folytatott találkozóin. "Az Európai Unió számára elfogadhatatlan a Facebook-felhasználók adatainak politikai célokból való felhasználása" - szögezte le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #12
    a balliberális oldal.
    Az egész facebook egy liberális elitista találmány.

    Nagy tévedés ha azt hiszitek, hogy cukkerember találmánya volt.
    Ő is csak eszköz.

    kövesd a pénz nyomát.. kinek áll érdekében a facebook?
  • Sequoyah #11
    Szerintem lemaradtal a legutobbi evek torteneseirol. Epp azert tamadtak a Facebookot, mert rajta keresztul terjedt a kicsit sem liberalis, sot gyuloletkelto es kirekeszto propaganda. Cencuranak nyoma sem volt...

    Epp ebben a botranyban is szerinted melyik oldal hasznalta ki a Facebookot a politikai celjaira?

  • NEXUS6 #10
    Te meg miről beszélsz?

    A FB valóban forrás volt, de ez lehetett volna valami véleménykutató rosszul anonimizált adatbázisa is. A CA meg más cégek voltak aztán akik az alap adatokat hasznosították, elkészítették a felhasználó profilját és megfelelő módszerekkel elkezdték bombázni a júzer agyát.

    Azt hogy ezt lehetővé tették a FB rendszerének rései tették lehetőve, amelyek ma már nem állnak rendelkezésre, de természetesen vannak mások.

    Az emberek valóban idióták, de ugyan így benyelik a politikai műsorokat, az áldokumentumfilmeket, a választási sms-eket, meg ilyeneket. Ez egy új módszer, tudjuk, hogy kik rendeleték meg.
    De azért még nem jött el a világvége, hogy egy FB megosztással egy libsizsidóból vérnácit csináljunk.
  • ugh #9
    Baszki akkor vegyunk ki minden szabalyozast.
    Lehessen ittasan autot vezetni mert nem a szesz a hibas ha elbaszol piasan valakit.
    Lehessen mindenfele fegyvert tartani mert nem a fegyver a hibas ha bazookaval telibasznak.
    Erzed ugye?
    Az emberek nagyresze idiota.
    Maguktol is vedeni kell oket.
    Engem se zavarna ha nem lenne hatassal ram is kozvetve.
    Pl a sok majom ugyanugy szavazhat csak ott meg befolyasoljak is.
    Anno a hulyeket eltaposta mamut vagy megzabalta a kardfogu tigris de attol a tobinek nem lett roszabb sot tobb kaja jutott. Ha ilyen modon mukodne a dolog akkor tenyleg nem a facebook a hibas.
    De sajnos nem.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.03.21. 20:48:49
  • yesname #8
    Ez pontosan így van.
  • NEXUS6 #7
    Marhára nem az FB-t akarom védeni, ez csak eszköz volt. Ha a szomszédod direkt elüti a kutyádat, akkor sem azért kardoskodsz majd gondolom, hogy tiltsanak be minden kocsit.
  • ugh #6
    Neked "minden szavad arany es allitmany".
    Tokeletesen egyetertek.
    A facebook egy kibaszott agylepra.
  • Relixo #5
    TÖRÖLNI kéne már ezt a lélekromboló, embereket zombivá változtató(főleg nőket) gyökérségre ösztönző szemetet!!! Olyan szinten beette már magát az emberek agyába ez a facebooknak nevezett fertőzés,hogy már ismerkedni se lehet normálisan mert ha nem vagy fent millió senkiházival ismerősnek jelölgetve akkor szóba se jössz a csajnál, azt már meg sem említem mikor rögtön csekkolnak és nézegetik profilod az első randi előtt/után és jól kielemzik.

    Ezen kívül tönkre teszi a már meglévő párkapcsolatokat is mivel állandó elégedetlenséget és irigykedést szül. A naponta kif.sott érdektelen hülyeséget amit közzé tudnak tenni ne is hozzuk fel.
    Komolyan mondom az a hülye aki még használja!
    Régen töröltem magam már és visszagondolva kezdeti nehézségek után (amik csak társadalmi nyomásból adódtak) mára már örülök,hogy nem használom. Persze ehhez kell egy érettség és el kell jutni egy bizonyos értelmi szintre. A nőknek meg a függőséget kell tudni legyőzni,hogy nem lesz mint nézegetni 5 percenként és bizony meg kell ismerni majd valakit mielőtt összejössz vele, nem elég ránézni a profil oldalára hanem emberi módon újra tudni kell beszélgetni valakivel személyesen nem smilek mögé bújni és pszeudokommunikálni mint az ősember .
  • Mr. Perfect #3
    túl nagyra nőtt mára a f@szbook...és egyre több vele a probléma. Épp itt az ideje, hogy megregulázzák..
  • Skylake #2
    Nagyon helyes, remélem ebből lesz a Facebook Sztálingrádja. Illetve kezdete egy olyan komplex nemzetközi szabályozások életbe léptetésének, amely hosszú távon helyére teszi, azaz eltakarítja ezt a big data-ra alapozott digitális vadnyugatot.