Berta Sándor

USA - adatokat adott át a rendőrségnek a Google

A webes cég büntetőügyekben felhasználói információkat továbbított a nyomozóknak.

A WRAL egyik tudósításában arról számolt be, hogy a Google komoly segítséget nyújtott Raleigh város rendőrségének, amikor átadta egy közel 70 000 négyzetméteres területen lakó összes személy minden adatát a hatóságnak. A társaság titokban segített a helyi rendőröknek két bűnöző követésében. A két férfi által elkövetett bűncselekmények között körülbelül másfél év telt el. A Raleigh város rendőrsége által elemzett területen voltak magánlakások, otthonok és vállalatok telephelyei. A nyomozók egy tucatnyi lakóegységgel kapcsolatban is kikérték az összes felhasználói adatot.

A Google a TechCrunch kérdéseire nem akart válaszolni, de a WRAL már sikerrel járt. Az óriáscég közölte, hogy egy nagyon hosszú folyamatról volt szó, amelynek keretében a bűnüldözők adatokat kérhetnek ki a felhasználókról. Minden egyes beadványt megvizsgálnak és ha valamelyik túl messzire megy, akkor azt elutasítják.

Raleigh város rendőrségének szóvivője kijelentette, hogy a kikért felhasználói adatok nem csupán az Androidot futtató eszközökre korlátozódtak, hanem minden olyan készülékre, amelyen a Google alkalmazások helyzetmeghatározással működtek. A részleg azután alkalmazta ezt a taktikát, hogy értesült arról, hogy Kaliforniában már alkalmaztak egy hasonló eljárást. A legtöbb korszerű mobiltelefonban, táblagépben és laptopban van integrált, GPS-, WLAN- és mobilhálózaton alapuló helymeghatározási funkció. A felhasználók ezt ugyan kikapcsolhatják, de ha használnak egy mobilhálózatot vagy csatlakoznak egy WLAN-hálózathoz, akkor az eszközeik koordinátáit továbbítja a rendszer harmadik fél számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #2
    "valószínűleg" helyett "biztosan"

    valamint

    "más országokban pénzért" helyett "más országokban is"

    valamint

    "nagyobb mértékű lehet" helyett "nagyobb mértékű lesz"

    amúgy igen...
  • Skylake #1
    Ahogy már máshol leírtam, a net arisztokráciája a színfalak mögött valószínűleg keményen kiszolgálja az aktuális rezsimet. Az USA-ban azért, mert jogilag kényszeríthetők az együttműködésre, más országokban pénzért. A jövőben ez egyre nagyobb mértékű lehet. De ma még valamennyire lehet választani, hogy milyen adataink legyenek ezeknél a cégeknél.