MTI

45 ezer laptopot osztanak ki a tanároknak

Megkezdődött annak a több mint 45 ezer laptopnak az átadása, amelyet a digitális kompetencia fejlesztését célzó, európai uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében kapnak meg a pedagógusok.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára Kecskeméten az első 51 laptop átadásán az eszközhasználat biztosításán túl fontosnak nevezte azt is, hogy a pedagógusok megfelelő tudás birtokában használhassák a számítógépeket. Erre szintén kiemelt figyelmet fordítanak a 45 milliárd keretösszegű projekt keretében - tette hozzá.

A tervek szerint jövő szeptembertől 22 ezer ötödikes diák a tankönyvek digitális változatával feltöltött tableteket kap majd. Mintegy 90 milliárd forintot költenek továbbá az iskolák épített infrastruktúrájának fejlesztésére. Ebből a keretből messze a legnagyobb projektösszeget éppen Bács-Kiskun megye nyerte el, hiszen több mint 11 milliárd forintot fordíthatnak oktatási intézményeik korszerűsítésére - emelte ki az államtitkár.

Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta: a Kecskeméti Tankerületi Központ területén 62 iskolában több mint 1300 laptopot adnak át a pedagógusoknak a következő hetekben és megszervezik az eszközhasználatot biztosító továbbképzést is. Fontos célnak nevezte, hogy az iskolák megfelelő sávszélességű internettel és wi-fi-vel is rendelkezzenek. Ennek Budapesten és Pest megyén túl az ország teljes területén történő megvalósítását szintén biztosítja a projekt.

Az informatikai fejlesztés kapcsán megjegyezte: a tervek szerint 5000 projektort és 3000 interaktív panelt is kiosztanak az iskoláknak. A következő években az intézményeket és a tantestületeket azonban abban is segíteni kell, hogy az eszközökhöz kapcsolódó ötleteik, jó gyakorlataik szintén támogatást nyerjenek - fogalmazott Solti Péter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • subotal #10
    Úgy látszik, nem értesz. A digitális napló miatt szükségesek a gépek! De amúgy rengeteg digitális tananyag van, már most is és egyre több lesz! Persze rajzórán nem paintban fognak rajzolni, de hasznos a művészettörténet, rajztechnikák bemutatására...
    Nem arról van szó hogy gépeken tanuljanak a gyerekek!
  • caprine #9
    Attól hogy kapnak még nem lesznek sokkal beljebb. Az eddigi napi tananyagokat digitalizálni kell, PPS-eseket digitális feladatsorokat és egyáltalán olyan feladatokat kiadni ami digitálisan kitölthető kell késziteniük a tanároknak, ez több éves munka. Ja és mi van pl a rajzórával majd paintbe fognak egérrel rajzolni? Az ötlet jó, de a megvalósitás szerintem sz@r és túlárazott lesz.
  • subotal #8
    Azért van most ez, mert mindenhol kötelezően bevezetésre kerül a digitális napló, és ennek használatához kellenek a gépek és a stabil hálózat.
    A vacak túlárazott ipad erre nem lenne megfelelő!
  • syn7h37ic #7
    Ismét egy újabb parasztvakítás, amin kúrmányunk néhány tagja zsíros hasznot hajt.
    Ne laptopot osszanak, hanem fizetést bakker... De abba a notiban sincs köszönet, elavult celerongy vacak, gamer laptop áron.
    Utoljára szerkesztette: syn7h37ic, 2018.03.13. 17:52:48
  • lammaer #6
    Hát az ipad meg a többi apple termék borzasztóan túl van árazva szerintem.
    Aról nem is beszélve, hogy egy tableten nem lehet rendesen adminisztrálni (és nyilván a tanároknak erre kell a laptop, doksikat írni, nyomtatni, levelezni, prezentációkat készíteni stb)

    Az apple termékek inkább státus szimbólum, de ha az ember az ár érték aránnyt nézi akkor egy PC/laptop jobb választás.

    Az viszont tény, ha mindez közbeszerzéssel párosul, akkor az ár érték arányban még az apple termékeknél is sokkal rosszabb lesz.

    A 60Ks laptop lesz vagy 300K....

    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.03.13. 12:58:38
  • esztyopa #5
    Igazad van !
    A tanárok,akik laptopot kapnak nem mind informatikát tanítanak.
  • kiralysanyi #4
    "Attól,hogy laptopot kap egy tanár - még nem lesz informatikus,nem fogja tudni tanítani,amit a laptop tud - ő meg...nem."

    Rengeteg embernek van laptopja, aki nem informatikus. A tanárnak sem kell annak lenni, ellenben egy laptop nagyban megkönnyíti a felkészülést az órákra. Ráadásul marhára nem azt kell tanítania, amit a laptop "tud"... Hogy az egész mögött milyen mutyi van, az már más tészta.
  • esztyopa #3
    Miért laptopot ?
    Miért nem megfelelő fizetést?
    Attól,hogy laptopot kap egy tanár - még nem lesz informatikus,nem fogja tudni tanítani,amit a laptop tud - ő meg...nem.
    /Vajjon ezt a 45.000.- laptopot a gázszerelvény-boltban fogják beszerezni?Vagy egy erre a célra alapított tíborcégnél?/
    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2018.03.10. 13:36:59
  • M2 #2
    Miért laptopot, miért nem iPad-eket? Ez így kidobott pénz lesz.
  • Jackal #1
    Lehet hasznosabb lett volna ha az iskoláknak adják az árát, amiket ezekre elb*tak, hogy ők válasszák ki a valóban szükséges informatikai eszközöket. (természetesen a boltot is ahonnan beszerezhetik)