Gyurkity Péter

Itt a gyerekeknek szánt okostelefon

Ezen pedig a szülők kontrollálhatnak szinte minden részletet.

Az MWC alatt nemcsak a jól ismert gyártók mutatták be új fejlesztéseiket, de kisebb cégek is jelen voltak itt. Ezek egyike a spanyol EscudoWeb, amely eddig oktatási szoftverre koncentrált, ám egy saját okostelefon piacra dobásában is lát némi fantáziát.

Az érdekes megoldást kifejezetten gyerekeknek szánják, ezen ugyanis szinte minden funkciót a szülők vezérelhetnek, illetve tehetnek elérhetővé, mégpedig akár folyamatos, távoli irányítással. Az Android egy némileg módosított változata fut a készüléken, amely egyrészt a különböző trükköket, a korlátozások megkerülését hivatott kiküszöbölni, ezzel egy időben pedig lehetővé teszi a szülők számára, hogy azok megszabják az engedélyezni kívánt alkalmazások és opciók listáját, adott alkalmakkor még jobban lekorlátozzák a funkcionalitást, akár a kezdőképernyőt is ideiglenesen letiltva (illetve rövid utasításokat jelenítve ott meg, amelyek jelzik a lurkó számára a szülő által kívánt tevékenységet).


A nagyobb kényelem és az egyszerűbb irányítás érdekében megjelenik itt a „Study mode”, amelynek bekapcsolásakor kizárólag a tanulásra alkalmas appok (számológép, szövegszerkesztő, jegyzettömb) indíthatók el. A gyerekek emellett nem tudják teljesen kikapcsolni a telefont, vagy annak helymeghatározó funkcióját (bár nyilván az akkumulátor lemerülése esetén ez már erősen kérdéses), ami többek között a friss felmérések aggasztó eredményeire hivatott megfelelő módon reagálni (az USA-ban például a szülők csaknem fele véli úgy, hogy gyermekük telefonfüggő).


Kérdés azonban, hogy mennyiben lesz igény egy ilyen fejlesztésre, hiszen maguk a gyerekek biztos nem vágynak ilyen erős kontrollra, szoftveres úton pedig jelenleg is többé-kevésbé megvalósítható ez, többek között a Google Family Link révén. Az árról és a megjelenési dátumról egyelőre nem esett szó, de ez már nem lehet messze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cyberdog #3
    S ugyebár a gyerek veszi a telefont...

    Amit említettél az igaz mind a telefon tudása, mind pedig a letöltésekkel kapcsolatban. De azért sok családban még a szülők vásárolják meg a gyereknek a telefont és ők fizetik a telefonszámlákat is.Valahol azért még Ők kontrollálják, hogy milyen telefonja lehet a gyereküknek.
  • Cat #2
    Nem hinném, hogy a gyerekeknek butított verzióra lenne szükségük, pont az ellenkezője az igaz, minden műszaki dolognál. Sokkal többet baszkurálják, több alkalmazást használnak, sokkal több új programot töltenek le, mint egy felnőtt, aki a néhány megszokott szoftveréről csak kényszerből vált át másra. Játékokhoz kell a jó proci, ráadásul sokkal gyakoribb a multitaszking (pl. zenehallgatás közben facebookozás és csetelés egyszerre).
  • barret #1
    És akkor a gyermek meghekkeli a telefont,és hülyét csinál a szüleiből :D