Gyurkity Péter

Támogatja a hívásrögzítést az Android P

A verziók frissítése azonban lassan zajlik, a Nougat csak most vette át a vezető szerepet.

Az elmúlt néhány hét során már több apró hírmorzsa is megjelent az Android soron következő verziójának egyes várható újdonságairól, ez pedig a napokban egy újabb értesüléssel bővült ki. A jó eséllyel Android P néven megjelenő új változat immár hivatalosan is támogatni fogja a hívásrögzítést.

Amíg az új verzió a jelek szerint teljes mértékben megelőzné az úgynevezett rejtett API-khoz való hozzáférést (jelentősen megnehezítve, illetve akár ellehetetlenítve a külső partnerek azon húzásait, amelyek ezen API-kat mégis elérhetővé teszik saját felhasználóik részére), az eddig hivatalosan nem támogatott hívásrögzítési funkció most mindenki számára elérhetővé válna. Az eddig megjelent bejegyzések alapján úgy tűnik, hogy egy jól elkülöníthető hangjelzéssel adnák a másik fél tudtára, hogy a hangrögzítés éppen be van kapcsolva, bár ennek engedélyezése attól is függ, hogy az adott lokalitásban milyen jogszabályok vonatkoznak erre, illetve hogy az érintett szolgáltatók miként viszonyulnak a kérdéshez. Előfordulhat tehát, hogy a másik fél mégsem hallja majd ezt a jelzést, bár ez nyilván a helyi viszonyokon múlna.

Ami az egyes verziók platformon belüli helyzetét illeti, a fejlesztői oldalon most tették közzé a szokásos havi összegzést. Ebből kiderül, hogy a Nougat verzió csak most szerezte meg az első helyet, az Oreo pedig most először emelkedett 1 százalékos részesedés fölé, vagyis az ütem még mindig hagy maga után némi kívánnivalót. Ez persze nemcsak a Google hibája, az egyes külső partnerek és gyártók olykor csak nagyon nagy késéssel hajtják végre a meglévő típusok frissítését, ez attól függ, hogy milyen sokáig (és milyen sebességgel) hajlandók biztosítani az egyes készülékek hivatalos támogatását, amivel kapcsolatban rögtön érdemes megjegyezni, hogy számos esetben ez a támogatás mindössze 2 évre szól.

Az Oreo esetében már megjelent a Project Treble keretrendszer, ami ezen frissítések egyszerűsítését, a csúszások lerövidítését célozza, az azonban még nem dőlt el, hogy ez mennyiben segít majd a felzárkózásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #4
    Nekem annyira van, hogy múltkor valahogy véletlen kapcsolódott be, és nem tűnt fel. Ez aztán nagy újítás.
  • Tetsuo #3
    Nekem is van, de külön app.
  • kvp #2
    En sem ertem, az osszes eddigi androidos telefonomban volt ilyen es a mostaniban is van.
  • Tetsuo #1
    Nem igazán értettem soha, hogy már az első Android(ok)ban miért nem jelent meg a hangrögzítő funkció, annak ellenére, hogy "okos" telefonnak hívják.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.02.09. 19:20:43