Berta Sándor

Kasztokba sorolná az embereket a Facebook

A közösségi portál egyik szabadalmából kiderült, hogy különböző osztályokba osztaná be a regisztrált tagjait.

A platform azt tervezi, hogy a felhasználók tulajdonságait kielemzi, majd végül különböző kategóriákba sorolja be őket. Az emberek három csoportba kerülhetnek, ezek a dolgozói osztály, a középréteg és a felső réteg. Az erről szóló szabadalmat a Facebook 2016 júliusában nyújtotta be és idén február elsején került nyilvánosságra.

A szabadalmi dokumentumban látható többek között egy döntésfa különböző tulajdonságokkal, amelynek a segítségével a felhasználók a kategóriákba sorolhatók. A legfontosabb figyelembe vett tényező a jövedelem, de számít még a kor és sok egyéb demográfiai tényező. Lényeges a vagyon, azaz hogy az adott személy hány elektronikus készülékről csatlakozik fel a hálózatra vagy van-e saját háza. Azt is figyelembe veszik, hogy az otthona hol található, vagy hogy az illető merre szeret utazni (honnan jelentkezett eddig be) vagy mi a legmagasabb iskolai végzettsége.


Az összegyűjtött adatokat elsősorban azért elemzik ki, hogy megfelelő személyre szabott reklámokat kínálhassanak az adott felhasználónak. Az adatelemzésekkel kapcsolatos információk kiszivárgása már 2017 közepén is komoly figyelmet keltett. Akkor ugyanis olyan dokumentumok jelentek meg, amelyekből kiderült, hogy a közösségi oldal precízen megbecsüli a fiatal tagok érzelmi állapotát, majd megfelelő hirdetéseket mutat nekik. Különösen akkor igaz mindez, ha a fiatalok "értéktelennek" érzik magukat, mert akkor bizonyos reklámokra különösen érzékenyek és azokat még könnyebben befogadják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #15
    Pont mint ha csak egy "termék" lennél. Bocs már az vagy.
  • grobs #14
    A facebook és a google se az adatlapod alapján profiloz hanem a netes tevékenységed alapján. Teljesen mindegy mit adtál meg. Nem véletlen, hogy az FB, és a g+ gombja egy-egy iframe. Ezt a hozzászólást is kielemzi mindkettő. Amikor a gyereket focizni vittem egy közeli városba akkor pár hónap után már előre szólt a google, hogy induljak, mert elkésünk, az FB meg felajánlotta, hogy online nézzem a jégkorong vb-t amíg ott vagyok. Ha nem törlöd a cookie-kat állandóan akkor nagyon pontosan felállítják már most a profilod. Nem is kell regisztrálnod. Az is elég nekik hogy ugyanazt a böngészőt használod.

    Utoljára szerkesztette: grobs, 2018.02.08. 10:15:42
  • Skylake #13
    A Veesenmayer arról beszélt, hogy Mo. egy igazi feudális társadalom, feudális erkölcsökkel. Jellemezte is ezt egy szóban, amit most nem írnék le, de köztudott. A tehetetlen Antal hivatkozott a forradalom elmaradására. Nem volt hülye, tisztán látta, hogy a szocialista rendszer ideológiai ernyője alatt megmaradó posztfeudális társadalom a büdös életben nem fogja elkergetni azt az elitet, amelyik újracsomagolva, azaz hatalmi kontinuitását megőrzi, mivel a társadalom tagjainak döntő többsége tökéletesen értetlen bármilyen társadalmi változás létrehozására, és mindezek mellett totálisan kiszolgáltatott az államtól. Drága Miniszterelnök Urunk (hogy d*g*lne már meg) nem csinál mást, mint e társadalmi megkésettségből kimaxolja. Neki mindegy, mivel van hülyítve a nép, csak uralkodhasson.

    Ez is rávilágít arra, hogy igen, ebben a kib*szott emberi világban két dologból szedheti meg magát valaki, legyen az politikai és / vagy gazdasági tőke. A körmönfont hazugságból, meg a látszatból. A Facebook ennek a paradigmának az egyik élre tört szereplője, hogy a cikkhez is kapcsolódjon ez a komment.
  • ugh #12
    Ezt szerintem antall jozsef mondta, de mindegy is.
    Az osszes orszag milliardosai az emberek idiotizmusan eloskodnek.
    Ez nem magyar talalmany.
  • ugh #11
    Nem ertem a hoborges targyat.
    Egyszeruen nem kell reg-elni erre a szarra azt annyi.
    Engem nem sorolnak sehova, mert messzirol kerulom ezt a fasiszta szarhegyet.
  • Myers #10
    Dolgozó, középréteg és felső réteg?
    Itt valami nagyon félresiklott. És hol marad a legnagyobb csoport? Az ingyenélők. :) Pedig jelentős a vásárlóerejük.
  • ostoros #9
    Mint minden oligarchia, EZ is az oligarcháknak kedvez.
  • Skylake #8
    Egyébként a Gy és O témakörhöz: ezeknek a sz*rházinak a meggazdagodása a magyar nép birka faktorát mutatja kiválóan meg. Tipikus feudális társadalom, modern köntösbe öltöztetve. Ahogy ezt egy bizonyos Edmund Veesenmayer nevű egyén is jellemezte. Tetszettek volna forradalmat csinálni, és akkor nem ülnének a nyakunkon ezek a ruszki hatalom által 1989-től kézben tartott senkiházik, akik hatalmuk megtartása érdekében a társadalmat annak gyökeréig megosztják.
  • Skylake #7
    Visszatérve ettől a két elvtelen sz*rházitól a cikkre: nem, természetesen nem lesz szükség arra, hogy a drága FB userek részletes vagyoni és egyéb bevallásokat készítsenek a Zuckerberg birodalom számára. Ez nem tenne jót a felhasználói élményüknek! Ez úgy működhet, hogy a feltöltött tartalmak gépi tanuláson, MI-n alapuló elemzéséből, plusz a kapcsolatok hasonló analíziséből (v.ö.:Kina - szociális kredit) következet a rendszer a társadalmi státuszra.

    Egyébként ez most is megvan a FB esetében. Úgy is mondhatnám, ez piaci működésének az egyik kulcsfontosságú célja. A cikkben szereplő szabadalom tehát nem valami új és ezért démoni baromság, hanem teljes mértékben releváns piaci gyakorlat. Az összes MI alapú cuccuk, az összeharácsolt adattömeg mind ezt célozza. Nincs itt semmi újdonság.
  • felemelő #6
    Azért ez így megint egy csúsztatás.
    Gyurcsány vállalja a vagyonát, nyilvános adatbázisokból kigyüjthető.
    Orbán meg a (gyurcsányénál nagyobb, szerintem akár százszoros(!) szorzóval nagyobb) vagyonát strómanoknál és offshoreban dugdossa.
    Mondjuk érthető. Gyurcsányon nem találtak fogást, törvényesen szerezte (az etikát ne keverjük bele), míg orbánnak ha előkerülne a pénze, nem tudná kimagyarázni, hogy nem lopta.