Berta Sándor

Két spanyol városban is 5G-hálózat lesz

A Telefónica tapaszalatokat akar gyűjteni, a cél a 10 gigabites sávszélesség elérése nagyon megbízható csatlakozás mellett.

Az Élő laboratóriumok nevű projektben a Telefónica, a Nokia és az Ericsson vesznek részt. A spanyol távközlési konszern a következő három évben két városban, Segoviában és Talavera de la Reinában akar kiépíteni és tesztelni 5G-hálózatokat, hogy így gyűjtsön tapasztalatokat a technológiával kapcsolatban. Ez a tudás később, az 5G spanyolországi bevezetésekor különösen hasznosnak bizonyulhat majd.

Segoviában a Nokia, míg Talavera de la Reinában az Ericsson lesz a Telefónica partnere. Az új hardverek és az új frekvenciák segítségével a szakemberek 10 Gbps-os adatátviteli sebességet akarnak elérni. Emellett növelnék az átviteli kapacitást, hogy akár a jelenleginél sokkal több eszköz is csatlakozhasson a kiépített hálózathoz. Az 5G lehetővé teszi majd az okostelefonok és a táblagépek használata mellett azt is, hogy a hálózathoz önállóan közlekedő autók és dolgok internete készülékek csatlakozzanak. Éppen ezért kiemelten fontos a garantált adatátviteli sebesség és a kapcsolat megbízhatósága.

A Telefónica tesztelné a Non-Stand Alone (NSA) 5G nevű technológiát, amelyen a 3GPP szabványügyi szervezet szakemberei dolgoznak. Az NSA 5G ötvözné az 5G New Radio (5G NR) és a meglévő 4G-hálózatok képességeit. Az NSA 5G tesztjét követné később a Standalone (SA) 5G tesztje. Az NSA 5G-hez szükséges hardverek egyébként kompatibilisek az SA 5G technológiával. A spanyol távközlési társaság az alkalmazásokat is tesztelné. Ezek között vannak a Seat és a Ficos által kifejlesztett szoftverek, amelyek - a biztonság növelése és a közlekedésmenedzsment céljából - összekötik a járműveket és az utcai infrastruktúrát, valamint a járókelőket. Az 5G elterjedésével a virtuális és kiterjesztett valóság elérhetővé válik a turisztikai programok számára, míg az iparban is nagyobb lehet az automatizálás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #3
    Az biztos.
    "míg az iparban is nagyobb lehet az automatizálás."
    Ezzel majd csinalnak 60%-ot.
    De kellenek a bevandorlok mert munkaero hiany van ugye..

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.01.28. 18:59:04
  • barret #2
    Ez nem az embereknek lesz telepíve :D
  • ugh #1
    "Két spanyol városban is 5G-hálózat lesz".
    Csak munkahely meg nincs ahogy tudom (~40% a munkanelkuliseg ha jol tudom)