Berta Sándor

Fel kell darabolni a nagy IT-cégeket?

Egy amerikai professzor pont azért szorgalmazza ezt az ötletet, mert kapitalistának tartja magát.

Scott Galloway, a New York-i Egyetem munkatársa a DLD technológiai konferencián kifejtette, hogy az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google már túl nagy méretűek és túl nagy a hatalmuk, ezért akadályozzák a piaci versenyt. Más ágazatokban, például az olajiparban vagy a távközlésben már rég feldarabolták volna az ilyen nagy társaságokat. A szakember szerint a Google és a Facebook a hirdetési piacon nagyon jelentős pozíciót töltenek be. Az Apple Music előre fel van telepítve az iPhone készülékekre, így már induláskor kedvező helyzetbe került, míg az Amazon hasonlóan nagy hatalommal bír a kereskedelemben, mint az almás vállalat. A négy technológiai óriáscéget a professzor a "Nagy Négyesnek" nevezte.


A Facebookot egyenesen hazugnak tartja, mert míg a hagyományos híroldalak forgalmának 10 százaléka jött tőlük az elnökválasztás során, addig a nyilvánvalóan hamis oldalak 42 százalékot köszönhettek neki. Zuckerberg befolyását egyértelműen a legjelentősebbnek tartja a világon, bármely céget felemelhet vagy a mélybe taszíthatja a részvényárfolyamát, és befolyásolni tudja az emberek hangulatát, sajnos főként negatív irányba. Médiavállalat helyett platformként definiálja a Facebookot hogy ne legyen elszámoltatható, ráadásul tudatában is van az általa okozott problémáknak. Az okostelefonokon is taroltak, kiütötték a konkurenseiket.


A Facebook hamis tartalmakat tol előtérbe, és ennek a vezetés tudatában is van

Az Amazonnál a Whole Foods élelmiszerlánc felvásárlását hozta fel példaként a piac fals működésére, mely teljesen más szegmensekben mozgó cégekre is kihatott. Az új főhadiszállásukért mindenféle kedvezmények belengetésével harcolnak az amerikai tagállamok. Védekezésük szerint csak a kiskereskedelem 4 százaléka az övék, de e-kereskedelemben ez 44 %(!), és évente 24 százalékkal nő. A Google-é az amerikai online hirdetési piac 90 százaléka, és csak náluk, illetve a Facebooknál van ebben növekedés, a többi cég kárára. Aki digitális marketing területen nem náluk dolgozik, arra olyan jövő vár mint a Sárga Lapokra vagy mint a nyomtatott sajtóra, azaz lassú haldoklás, 219 ezer állás megszüntetéséért felelősek a területen.


A rájuk kirótt EU-bírság aprópénz, ez csak azt jelzi számukra, hogy nyugodtan tegyék amit eddig

Scott Galloway dühös, mert a műszaki fejlődés régen az emberek életének jobbá tételéről szólt, ma pedig már 99 százalékban a részvényértékek növeléséről. 1969-ben 400 ezer ember dolgozott a holdraszállás projektjén, ma pedig ez a négy cég 700 ezret foglalkoztat elképzelhetetlen számítási kapacitás mellett, hogy eladjanak egy újabb Nissant. Mindenféle kreatív megoldásokkal kerülik el az adófizetést - 2008 óta az Amazon 1 milliárd, míg a Walmart 64 milliárd dollár adót fizetett -, és közben azt állítják megfelelnek a törvények szellemének. A professzor ugyanakkor nem tartotta bűnösnek a menedzsereket csak azért, mert megpróbálnak sok pénzt keresni és gazdaságilag annyira sikeresnek lenni, amennyire csak lehetséges, ugyanis ez a munkájuk, minden innovátor cég ezt csinálja. Sőt, igazából csodálja ezeket az üzletembereket, mert munkahelyeket teremtettek, vagyont szereztek és személyesen is profitáltak a tevékenységükből, rengeteg részvényt kaptak.


A Google és a Facebook mindenkitől elszívják az online reklámbevételeket, csak ők növekednek

Galloway rámutatott, hogy a felelősség egyértelműen az embereknél van, nekik kell valamit tenniük. Példája szerint ha a Microsoftot nem állították volna meg a kis cégek felvásárlásában a '90-es években a Netscape miatt, akkor a Google létre sem jöhetett volna. Alapvetően két lehetőség van. Az első, hogy a vállalatokat szabályozzák, ezt viszont ő elvetette, mert emiatt több állami munkahelyet kellene létrehozni, de azokat később nem lehetne megszüntetni és csak nőne a közigazgatás. A második lehetőség a feldarabolás, amelyre az amerikai történelemben már számos példa volt. Ez nagyobb piaci versenyt eredményezne és jobb lenne az amerikai gazdaságnak. De fontos annak megértése, hogy a Nagy Négyest nem azért kellene feldarabolni, mert "rosszak" vagy az innovációik miatt a vetélytársaikat kiütik a versenyből, esetleg összekuszálják a piacokat, hanem azért, mert kapitalizmusban élünk. Nem szabad elfelejteni, hogy mindegyik innovatív vállalkozó felborította a piaci viszonyokat.

A New York-i Egyetem munkatársa hozzátette, hogy az USA-ban egy társaság feldarabolására a piaci versenyről szóló törvény alapján az igazságügyi minisztériumnak vannak eszközei. A Facebook szétválasztható lenne a közösségi oldalra és az Instagramra, valamint a WhatsAppra. A Google a keresőre és a YouTube videomegosztó platformra. Hosszú távon két dologra kellene figyelni. Az első, hogy nem biztos, hogy a társadalom számára is az a jó, ami a fogyasztás számára is. A második, hogy azt kellene tisztázni, kik a valódi ügyfelek: a felhasználók vagy mások, például a hirdetők.


A szakember elismerte, hogy a nagy IT-társaságok sokkal keményebb piaci versenyt folytatnak, mint más cégek, elég csak a mesterséges intelligencia, a digitális asszisztensek, a felhőkörnyezet, a mobil operációs rendszerek, illetve a zenei és a videoszolgáltatások területére gondolni. A kérdés azonban az, hogy nem lenne-e jobb, ha a négy óriás helyett inkább sok kisebb vállalat harcolna egymással. Ő inkább az utóbbit szeretné, mert az nagyobb adóalapot, több munkahelyet, több milliomost, habár kevesebb milliárdost jelentene. Sajnos a kockázatitőke-befektetők sem azért invesztálnak a startupokba, hogy a Google vagy a Facebook utódját, illetve konkurensét felépítsék, hanem érdekes felvásárlási jelölteket akarnak létrehozni a Négyes számára.

A professzor az idei évvel kapcsolatban azt prognosztizálta, hogy a Twitter és a Snap is a felvásárlás sorsára juthat. Azt viszont - elsősorban a piaci versennyel kapcsolatos okokból - valószínűtlennek tartotta, hogy például az Apple megvenné a Netflixet. Galloway leszögezte, hogy az esetleges feldarabolások után ismét kialakulhat a hatalomkoncentráció, így volt ez a távközlés területén is az AT&T-vel, de amíg ez megtörténik, addig akár több évtizedes komoly piaci verseny is kialakulhat, amely végeredményben sokkal jobb lehet mindenki számára. S ez akkor is így lenne, ha végül idővel visszatérne a kiindulópont, vagyis egy újabb Nagy Négyes alakulna ki. (Jóslata szerint egyébként a Disney lesz az ötödik.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #23
    Oke, szoval "surusodo valsagok" alatt meg nem tortent valsagokat ertesz...
  • ostoros #22
    Az ősbűnt a francia forradalom idején követték el. Akkor döntöttek el az elitizmustól elvakult "értelmiségiek" hogy ahelyett, hogy a nép képviselőit sorsolnak a nép köréből, inkább választások legyenek. Mert úgy gondolták, hogy ők, az új elit többet érnek, mint a köznép. Láttuk is, milyen higgadt döntések születtek aztán, a fejek úgy hullottak mint a jégeső...

    Az volt az a pillanat, amikor a valódi demokrácia helyett az oligarchiát választották.
  • NEXUS6 #21
    Érdemes elgondolkodni azon, hogy kinek érdeke az, hogy az embereket általában hülyének állítsák be, és ők ha nyiltan ugyan nem is demokrácia ellenesek, de az előbbire való hívatkozással kegyesen átvegyék az irányítást?

    A II. VH óta nyugaton krízis diktatúra van, az emberek biztonságára való hivatkozással csorbítják a szabadságjogokat és az emberek ebbe mindíg belemennek. Az oroszok, az olaj, a terroristák, a globális felmelegedés mind olyan kommunikációs fogás, amivel az emberek benyelik a keserű pirulát.

    Az mekkora sukárság már, amikor az emberi hülyeségre hivatkozással, te magadtól, átlagembertől megóvva a demokrácia nagy intézményét, vezetnek be egyesek aztán gyak diktatúrát!? XD

    Valószínűleg az un. összeesküvéselméletek is csak olyan gumicsontot jelentenek, amelyeken a kicsit lelkiismeretesebb állampolgár elrágódik és elpazarolja az energiáját, amíg közben a megcsinálják a szeme elött a tutit, mert a nagyvilágösszesküvés nyomozása közben lexarja a kisstíl gengszterkedéseket.
  • ugh #20
    Olyan amitol befordul a fel vilag kb 20+ evente szokott lenni.
    Es nagyon ugy nez ki, hogy 10 ev sem telet el itt lesz a kovetkezo.
  • ostoros #19
    Ezek még harminc felé vágva is több pénzt tudnak kutatásra fordítani mint egy közepes ország.
  • dyra #18
    Ezek akkora óriások, hogy három félbe vágva is hatalmasok.
  • HyBrIDNyLA #17
    Az innováció csodálatos, ha a sok-sok feldarabolt vállalat nem tudja megfinanszírozni a kutatás-fejlesztést. Az innováció nem csak arról szól, h brainstorming-ot nyomunk egész nap. Erről is értekezhetne a professzor Úr, ezt h gondolta megvalósítani. Pontosan azért szeretek nagy cégeknek dolgozni, mert van lóvé, olyan technológiák, olyan tudásbázis közelébe dolgozhatok, ami az alsóbb szektorokban csak álom. Részben igaza van, de ez olyan, mint a háború. Mi kell hozzá? - Pénz, pénz, pénz. (Raimondo Montecuccoli)
  • Sequoyah #16
    Igazabol mind1 mekkorakat nezek. A kisebb (regiokra vagy iparagakra limitalt) valsagok mindig is gyakoriak voltak, a globalis valsagok pedig most is ritkak. Persze mivel a legutobbi csak par eve volt, ezert elenkebben el az emlekezetunkben.
  • dyra #15
    Jól mondja az ipse. Teljesen megállt a verseny egy csomó területen. A szolgáltatások színvonala esik, miközben az árak nem. Jó példa erre az iPhone, aminek az ára nem csökken hanem csak nő, vagy a Windows ami sosem lett eddig olcsóbb. De nézhetjük a Google-t is ami elvitte a webes hirdetők jórészét majd jött a facebook az meg a másik jó részét plusz még a reklámblokkolók és ott tartunk, hogy patináns honlapok kérlelnek a reklámblokkolók kikapcsolására, miközben a net csak nagyobb lett.

    Az adó is szemléletes példa. Te mint vállalkozó ha nem fizeted az adót megnézheted magad, ők meg mindenféle trükkel, lobbizással stb.. kinyitják a kiskapukat és kitalicskázzák a pénzt.

    Régen csináltak ilyeneket és működött (mármint darabolást). Most pont egy ellentétes folyamat figyelhető meg aminek nagyon kérdéses következményei lesznek mert nagyon nagyon torzítják a piac működését és monopóliumokat hoznak létre.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.01.29. 18:53:16
  • molnibalage83 #14
    Ennél ritkábban. Már, ha nem lokálisakra gondolsz, a 2008-ashoz hasonló sokkal ritkább. A '80-as évek beli jenki kis tőzsdei miézéria nem volt globális és a '90-es évek távol-keletije sem.

    Az orosz osszeomlás meg akkor történt, amikor a vilgá többi része szárnyalt...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.01.29. 18:47:02