Berta Sándor

Ködbe vesző sávszélesség

Németországban a cégek nem biztosítják az ígért adatátviteli sebességeket. A hatóságok valamit lépni fognak a kérdésben.

Szinte minden országban jelen van az a probléma, hogy a felhasználók közel sem kapják meg azokat a le- és feltöltési sebességeket, amelyeket az internetszolgáltatók ígérnek nekik a reklámanyagaikban és a megkötött szerződéseikben. Ez a helyzet Németországban is, ahol ugyan az elmúlt időszakban a vezetékes szolgáltatások tekintetében némi javulás volt érzékelhető, míg a mobilhálózatok esetében tovább romlott a helyzet - ez derült a Szövetségi Hálózatfelügyelet jelentéséből, amely a 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. közötti időszakot öleli fel, s amelynek keretében a szakemberek közel 440 000 visszajelzést értékeltek ki.

Az anyag alapján a felhasználóknak csak a 71,6 százaléka kapta meg az előzetesen ígért maximális adatátviteli sebességnek legalább a felét. A teljes le- és feltöltési sebességet csupán a fogyasztók 12 százalékánál regisztrálták. Jochen Homann, a Szövetségi Hálózatfelügyelet elnöke rámutatott, hogy ugyan a kapott eredmények az egyes internetszolgáltatók esetében eltérőek, de az világosan látszik, hogy a kérdésben mindenképpen cselekedni kell.

A szakemberek komoly különbségeket különösen a nagyon gyors internetelérések esetében fedeztek fel. A minimum 200 és maximum 500 Mbps-os előfizetéseknél a felhasználók 23,3 százaléka megkapta az ígért sávszélességet, ugyanez az arány a 8-18 Mbps-os kapcsolatoknál csak 4,6 százalék volt. A 41 vizsgált internetszolgáltató közül a Unitymedia ügyfeleinek 37,1 százaléka szörfölhetett az ígért sebességgel, míg ugyanez az arány a Deutsche Telekomnál 3,2 százalék, az ACO-nál pedig 0 százalék volt. Viszont a Unitymedia esetében napközben komoly sávszélesség-ingadozásokat regisztráltak, amelyek elsősorban a 100 Mbps-osnál nagyobb csomagokat és hozzáféréseket érintették. Emiatt estére a napközbeni maximális sebességek akár közel 40 százalékkal is csökkenthettek.

A mobilinternet-eléréseknél a felhasználóknak csak a 18,6 százaléka kapta meg az ígért maximális le- és feltöltési sebesség legalább felét, teljes sebességgel pedig csupán az előfizetők 1,6 százaléka szörfölhetett.

Nagy-Britanniában májustól a helyi internetszolgáltatóknak a reklámjaikban az átlagos le- és feltöltési sebességet kell megadniuk. A vállalatok az elérhető elméleti maximális sebességeket már nem hirdethetik majd. Emellett az ügyfeleket tájékoztatni kell a sebességtesztelési lehetőségekről, hogy megtudhassák, mennyi a valódi érték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #15
    Én csak arra gondoltam, hogy van ugyan egy-két ISP, aki szolgáltat telekom területen, de a telekom infrastruktúráját használja, szóval a szerelő nem fog korábban kimenni, ha hibát jelentesz be. Ahol lakom ott is elkezdett terjeszkedni a digi, de a mi házunkba nem hajlandók behozni, mert kicsit messzebb van az utcától, szóval ez ugrott. A másik probléma velük a társasházak, ill. közös képviselők, akiknek bele kell egyezniük a kábel behozatalába, sajnos vannak nyuggerek és egyéb idióták, akik keresztbe fekszenek, ha tudnak.
  • lammaer #14
    Na jah.. próbáltam beköttetni a digit, igen papiron jó áron vannak, gyak kijött a szerelő 3 hét után, majd közölte hogy nem tud rákötni, mert nincs hely.

    Igy hivtam a thomeot, 1 napon belül volt net. Igen drágább, igen lassab.. csak éppen ez van :)

    Budapesten.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.01.21. 21:39:31
  • gforce9 #13
    öööö az, hogy megkapod azt, mit kifizettél az nem 5 csillag hanem 1...... az az alap....
  • KZM #12
    Bajorország, telekom - havi 14 000 Ft-ért a Telekom ADSL égész rendesen hozza a 45Mbs-t az 50 helyett.
    Igaz, Budapesten a DIGI 950Mbs-et tud 2500-ért. Ez 118x jobb ár/érték arány.

    De persze szabad verseny van, és nincs a Telekom kivételezett helyzetben, ne is gondolj ilyet (mert megjárod).
    Utoljára szerkesztette: KZM, 2018.01.21. 21:14:11
  • Normen76 #11
    Nálam Telekom van kb. 6 éve, bármikor néztem mindig megvolt max, sőt időnként magasabb. 30 Mbit/s volt pár évig most 50-es vonalam van, de itt is megvolt mindig a max bármikor néztem. Sajnos 50 a max ami lehet ott ahol én lakom, soha nem volt gondom a nettel. Stabil, és állandó. Biztosan van ahol nem így van, de részemről eddig a Telekom *5.
    Utoljára szerkesztette: Normen76, 2018.01.21. 19:46:05
  • gforce9 #10
    Önmagában azzal nincs baj. Nem a legjobb a DSL de el lehet lenni vele. De az ügyfélszolgálatuk, és úgy egyáltalán a problémák kezelésére való hajlandóságuk a béka segge alatt.... :S
  • fonak #9
    Ha ADSL- ről van szó, úgyis ők adják a fizikai infrastruktúrát majdnem mindenhol. Kábelnet meg nem mindenhol van.
  • Jimbo #8
    Nagy kaland, a Telekom nálunk sem biztosítja azt, amiért fizetek. De nem ők a hibásak, hanem az, aki a törvényt hozta, és engedi nekik.....
  • kvp #7
    Meglepo de Magyarorszagon hamarabb lett bevezetve a minimum fogalma mint sok mas orszagban. A nemetek inkabb turnek es meg most is csak az atlagot vezetik be. (ha az egyik utcaban 100%, a masikban 0% a sebesseg, az atlag pont 50%, szoval ez se mond semmit) Ha tovabbra is gyaszos lesz a sebesseg, akkor majd esetleg atallnak ott is a garantalt minimum fogalmara. Persze ez igazabol csak vezetekes halozatok eseten ertelmezheto.

    Mobilhalozatok eseten sajnos nem igazan van garantalt minimum, mert egyreszt az elmeleti maximum az akkor erheto csak el ha az adott csatornan nincs mas, tehat az adott szektorban csak 1 keszulek van. Mivel ez ma mar nem jellemzo es a legtobb ember ejszakara is bekapcsolva hagyja a netet a mobiljan, ezert szinte mindig van mindenhol egy csomo folyamatosan online keszulek. Ez persze aranyosan csokkenti az elerheto maximumot. Ez technologiai korlat es nem a szolgaltatok hibaja.
  • t_robert #6
    most hajnali 4.kor is 6.99 mbittel repeszt letöltés a feltöltés meg 3.37 mbit/sec. régen pár éve a 3G még ilyenkor éjjel mikor mindenki alszik simán hozta a 23-24 Mbit/sec-et. ma már a 7 mbitnek is örülök...