Berta Sándor

Csak jövőre jön a Samsung Exynos 5G

Az első termékek megjelenésére 2019-ben kerülhet sor.

A BusinessKorea arról számolt be, hogy az Exynos 5G nevű modemet Las Vegasban, a Hotel Encore egyik szobájában mutatták be a Samsung képviselői. A szállodai termékbemutatók bevált gyakorlatnak számítanak a városban. A modem prototípusa az esztendő második felében készülhet el és annak segítségével a mobilszolgáltatók elvégezhetik majd az 5G-teszteket. Az első Exynos 5G-re épülő eszközök várhatóan jövőre jelenhetnek meg a piacon.

Az új modem megfelel a 3GPP Release 15 specifikációinak, amelyeket tavaly december végén fogadtak el. Az eszköz támogatja a 6 GHz alatti frekvenciákat, valamint az mmWave-t a 28 GHz, illetve 39 GHz körüli sávokban. A maximális letöltési sebesség akár 5 Gbps is lehet, ráadásul az Exynos 5G előnye, hogy egyaránt kompatibilis a 2G, az 3G, az LTE, az 5G Non-Standalone (NSA) és 5G Standalone (SA) szabványokkal.

Az 5G NSA ötvözné az 5G New Radio (5G NR) és a meglévő 4G-hálózatok képességeit. A 3GPP szakértői a munka során az úgynevezett eMBB (enhanced Mobile Broadband) funkciókra összpontosítanak. Az NSA 5G előnye az lesz, hogy sokkal szélesebb frekvenciasávban működik majd, ezáltal nagyobb adatátviteli sebességet fog biztosítani. A Samsung mellett a MediaTek is elkészíti az első 5G-chipsetjét. Az első tesztekre az okostelefon-gyártók részéről 2018 első felében kerülhet majd sor. A Spreadtrum Communications is az idén akarja elkészíteni az 5G chipjeinek a prototípusait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!