Berta Sándor

Tőzsdére mehet a Dropbox

A tárhelyszolgáltató az esztendő első felében jelenhet meg a tengerentúli tőzsdék egyikén.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Dropboxé lehet az idei esztendő első tőzsdei kibocsátása (IPO). A társaság már benyújtotta az ehhez szükséges dokumentumokat az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) és azt tervezi, hogy az első hat hónapban sor is kerülhet a lépésre. A Dropbox Inc., utolsó nyilvános értékbecslési adata 2014-ből származik. Akkor a vállalat értékét 10 milliárd dollárra becsülték. A Dropbox a saját adatai alapján évente több mint egymilliárd dolláros bevételt könyvelhet el és nyereségesen működik.

A cég egy olyan platformot kínál, amelyen a felhasználók tárolhatják az adataikat és azokhoz gyakorlatilag bárhonnan hozzáférhetnek. A Dropboxnak 500 millió felhasználója van, közülük 200 000 az üzleti ügyfél. A vállalat az elmúlt években több százmillió dollárt fektetett be saját adatközpontok létrehozásába.

A kibocsátási folyamatban komoly szerepet játszhat a Goldman Sachs Group Inc. és a JPMorgan Chase & Co., emellett a Dropbox más bankokkal is tárgyalásokat folytat. A társaságok képviselői nem kommentálták a kiszivárgott értesüléseket. A három fél között egyébként régi üzleti kapcsolat van. A Goldman Sachs a korai finanszírozási körökben támogatta a vállalatot, segítette az IPO-dokumentumok elkészítésében, míg a JPMorgan - más pénzintézetekkel (Goldman Sachs, Bank of America Corp., Deutsche Bank AG, Macquarie Group Ltd., Royal Bank of Canada) közösen - tavaly 600 millió dolláros hitelkeretet biztosított a Dropboxnak.

A tengerentúlon a technológiai iparban az utolsó nagy első tőzsdei kibocsátás a Snap nevéhez fűződött és összességében egyáltalán nem volt sikeres.

A Dropbox sikerének egyik záloga, hogy tavaly júliusban adatvédelemből jelesre vizsgázott. Egyike volt ugyanis annak a néhány vállalkozásnak, amelyek tájékoztatják az ügyfeleiket a kormányzati adatkérésekről, még azelőtt, hogy kiadnák az információkat, továbbá közlik azt is, hogy milyen adatokat adtak át a hatóságoknak és tiltakoznak az úgynevezett Nemzetbiztonsági Levelek (NSL) titokban tartása ellen is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!