Gyurkity Péter

Az okos-hangszóróké lesz az idei év

Ezek a termékek minden más kategóriát maguk mögé utasítanak majd.

Régóta találgatjuk, hogy mi lesz a következő sláger az okostelefonok és a táblák dömpingjét követően, bár ez utóbbiak mintha jóval alacsonyabb szinten ragadtak volna meg, különösen ha az okostelefonok áradatát nézzük. Egy piackutató cég szerint 2018 egyértelműen az okos-hangszórókról szól majd.

A Canalys most, az év első napjaiban tette közzé előrejelzését, amelyben az idei évben várható trendet vázolják fel számunkra. Szerintük a fent említett kategória mutatja majd fel a leggyorsabb növekedést, ezzel pedig minden más termékcsaládot (így például a viselhető cikkeket, a kiterjesztett valóságot, valamint a virtuális valóságot elérhetővé tévő megoldásokat is) maguk mögé utasítanának. A teljes forgalom elérheti az 56,3 millió darabot, ami nagyrészt a Google és az Amazon fejlesztéseinek lesz köszönhető, vagyis a Google Home és az Alexa szerzi majd meg az első két helyezést, míg az Apple (némi késéssel) szintén bemutatja majd saját fejlesztését, amely a HomePod néven indulhat hódító útjára.


Ami a területi eloszlást illeti, az Egyesült Államok lesz egyértelműen a legnagyobb piac, a tengerentúlon akár 38 milliónál is többet eladhatnak majd ezen termékekből, amivel a teljes szegmens kétharmadát tartanák meg maguknak az amerikai vásárlók. A hardver mellett egyre nagyobb szerepet kapnak majd az egyéb aspektusok, itt a hirdetések, a tartalomra való előfizetések, valamint a prémium és a nagyvállalati szolgáltatások is előtérbe kerülhetnek (a rosszmájúak szerint pedig minden eddiginél jobban kiteljesedik majd a megfigyelés és a folyamatos lehallgatás, hiszen ezen eszközök kiválóan alkalmasak erre).

A nagy gyártók számára persze az a legfontosabb kérdés, hogy miként tudnak mindebből profitálni, a Google és az Amazon a külső számítások szerint tavaly nem keresett az eladásokon, így ők is a szolgáltatások kiterjesztését preferálják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #6
    Mi a franc az okoshangszóró?
  • dregnarr1 #5
    Ugyan, az emberek leszarják. Hőbörögnek egymás között, közben meg semmit nem tesznek ennek kivédésére, és még csak nem is érdekli őket nagyobb szinten a dolog, szóval semmi következménye nincs és nem is lesz annak, hogy ki-mit tud és lát. Lásd a lehallgatási botrányt pár éve, semmi sem lett belőle, mert bár hírnek hír volt, csak közben meg senkit nem zavart a dolog.
  • kvp #4
    "Szerintem meg a proci botrány, nem gyártási hiba, hanem a kiskapu az NSA-nak. Így ebben is már ott voltak mielőtt az már kijött."

    Csak egyszeru tervezesi hibarol van szo. A teljesitmeny annyira fontos volt, hogy egy atlag 50-100%-os sebessegnovekedesert gyengitettek a cpu-k determinisztikus memoriamuvelet vegrehajtasat. A javitas (kulon laptablak) egyebkent meg mindig kisebb lassulast okoz mintha minden korulmenyek kozott jol mukodnenek a procik.

    Ha valaki backdoor-t keres, nezze meg az intel pre boot szerviz uzemmodjat. Gyakorlatilag a gep kikapcsolt allapotaban a rendszer halozatrol elerheto, ra szoftverek telepithetoek es csak egy digitalis kulcs kell hozza, ami jellemzoen az intel-nel es persze az amerikai kormanynal van meg. A kinai markas cuccokban meg a kinaiaknal. A kerdeses programkod persze eltavolithato, de sok alaplap ettol mukodeskeptelenne valik.

    Az okoshangszorok tenyleg jok arra is, hogy az emberek megszokjak, hogy otthon folyamatosan veszi valami ami elhangzik. Ez tarsadalmilag tenyleg veszelyes, bar eleg sokan (foleg az alexas hibak utan) nem biznak meg az ilyen keszulekekben, foleg anyagi okok miatt, mivel a penzuket azert az emberek jobban feltik mint a titkaikat.
  • M2 #3
    Megint egy trend, amit kihagyok. Öregszem tán? :-)
  • pixx #2
    Szerintem meg a proci botrány, nem gyártási hiba, hanem a kiskapu az NSA-nak.
    Így ebben is már ott voltak mielőtt az már kijött.
  • Skylake #1
    Amennyiben az userek a folyamatos hallgatózás, a lehallgatásra épített reklám és profilalkotás, valamint bűnözői betámadási lehetőségek, és állami szervek titkos adatgyűjtésének tényét elfogadják és lenyelik, akkor biztosan. Ez Amerikában lehet így, de Európában kevéssé hiszem. Az biztos, hogy az NSA-nak már van team-ja, amelynek legfőbb tevékenysége hardveres és szoftveres sebezhetőségek keresése ezen eszközökön - automatizált módszerekkel ("Xkeyscore to smartspeakers"), vagy kifejezetten célszemélyek részére történő okosság implementálásáról legyen szó, ahogy azt voltak olyan kedvesek a Cisco meghatározott eszközeinél demonstrálni.

    Alufóliasapka-riadó: ha a folyamatos, kényelmük érdekében végzett lehallgatás tényét a társadalom tagjainak nagy tömege megszokja, bevett megoldássá válik, lehet puhítani őket a neurális interfészek irányába. Így a fenti szervezetek már nem a szobában, hanem a tudatban lehetnek jelen. Csúcs!