Berta Sándor

Nem éppen "télbarát" az új chicagói Apple-bolt

A kaliforniai cég szeret extravagáns épületeket terveztetni és üzemeltetni, azonban most némi hiba csúszott az elképzelésekbe.

Chicagóban tavaly nyílt meg az Apple-bolt, amely közvetlenül a belvárosban, a Michigan Avenue mellett épült és a folyópartra néz, ráadásul szinte teljesen üvegből van, a teteje pedig egy MacBookra hasonlít. Az épületben ott a potenciál, hogy egy igazi dizájnikonná váljon, hasonlóan a New York-i Fifth Avenue-n lévő üzlethez. Van azonban egy probléma: az Apple által a tervezéssel és az építéssel megbízott építésziroda elfeledkezett a chicagói télről. Az amerikai városban gyakoriak a fagypont alatti hőmérsékletek és a hóesés garantált. Nos, pont ez utóbbival nem számoltak a szakemberek.

A tetőről ugyanis nagyon könnyen lezuhanhatnak a hó- és jégtömegek, s komoly sérüléseket okozhatnak a járókelőknek. Az egész tető úgy működik, mint egy hatalmas csúszda. Az Apple éppen ezért kénytelen volt a Chicago folyóhoz vezető lépcsőt és a tető alatti részeket lezárni, s figyelmeztetésekkel ellátni. A problémára először Matt Maldre világított rá.


Nick Leahy, az Apple szóvivője elmondta, hogy a tetőbe hőcsöveket építettek be, amelyek a tetőre rakódott havat és a jeget képesek leolvasztani. Így kerülik el azt is, hogy a hó- és jégtömeg alatt ne roskadjon össze a tetőszerkezet. Ugyanakkor tény, hogy némi finomhangolásra volt szükség, de a rendszer újratervezése már megtörtént. Leahy hozzátette, hogy nagyon remélik, hogy mindez csak egy átmeneti probléma volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #19
    "A megrendelő a "nálam a pénz, tehát az ész is" hozzáállással minden kontrollálni akar, is volt már olyan, hogy az építésziroda majdnem visszamondta a megrendelést, mert olyat akartak ráerőszakolni, ami már nem fért bele."

    Még jó, hogy a chicagói Apple-bolt esetén nem ez történt! ;-)
  • asgh #18
    Az épületek természetesen minden megrendelő arculatához igyekeznek igazodni, de ettől még az épület tervezője dönti el, hogy milyen legyen az épület, a megrendelő legfeljebb kiválasztja a tervek közül a neki tetszőt, vagy lecseréli az építészt, ha egyikkel sincs megelégedve.
    Az apple főhadiszállását sem úgy tervezték, hogy az apple designer csapata kitalálta, a kivitelezők meg megcsinálták, hanem vagy tendereztették, vagy felkértek egy tervező céget.
    Magyarországon, ahol eléggé gyakori, hogy a megrendelő a "nálam a pénz, tehát az ész is" hozzáállással minden kontrollálni akar, is volt már olyan, hogy az építésziroda majdnem visszamondta a megrendelést, mert olyat akartak ráerőszakolni, ami már nem fért bele.
    Pl. a Westend közepére akartak csináltatni egy hatalmas női cipő alakú kávézót, mert a kanadai megrendelő feleségének ez az ötlete támadt, az építésziroda meg közölte, hogy akkor inkább kiszállnak, mert nem adják a nevüket egy ekkora baromsághoz.
  • cateran #17
    Ez szinte egeszen biztosan nincs igy az Apple eseteben, lasd a fohadiszallast...Persze biztosra nem tudhatom, de erosen ketseges szerintem, hogy az Apple olyan marha nagy kezet adna 1 kulsos cegnek, ugy hogy a ceg arculata is a tetek kozt van.
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2018.01.05. 18:28:52
  • Tetsuo #16
    Ez adott esettől függ. Van, amikor a tervező szabad kezet kap, van amikor komoly megkötésekhez kell igazodnia. Gyakran ezek alapján felvázol néhány variációt és a megrendelő kiválasztja a számára megfelelőt.
  • wraithLord #15
    Meg gondolom felvázolja vagy felvázolhatja, hogy kb. milyet szeretne, és a tervező pedig eldönti, hogy ezt miképpen és milyen mértékben lehet megvalósítani.
  • asgh #14
    Nem az épület megrendelője találja ki az épület formáját, hanem a tervező. A megrendelő legfeljebb jóváhagyja, ha tetszik neki.
  • Tetsuo #13
    Adott esetben egy a lényeges: Az épület maga teljes mértékben szimbolizálja a jelenlegi Apple termékek értékét. Dizájn a funkció előtt.
    Akárki tervezte, brilliáns volt!
  • wraithLord #12
    Mondjuk rövidebben: Statikai- és anyagfelhasználási hibák miatt - a te szóhasználatoddal - csak a tervezőnek jár a fika, mivel az a feladata, hogy azt megoldja normálisan, az épület kinézete viszont a megrendelő dolga is. A tervezőnek max. annyi a hibája, hogy nem szólt, hogy egy ilyen forma nem éppen ideális azon az éghajlaton. Vagy nem tudom.
  • wraithLord #11
    Oké, de itt ez dizájn "probléma", és nem a felhasznált anyag rossz. Tehát nem az van, hogy úgy néz ki, mintha jó lenne, csak az anyag nem bírja az időjárást, és a tervező cég rossz anyagot használt, amihez a megrendelőnek nincs semmi köze, kivéve, ha ő ragaszkodott ahhoz a konkrét anyaghoz a kinézete miatt.

    Az épület pedig úgy tűnik kilóg a többi közül, mert hír van róla, hogy nem éppen ideális a formája a sok hó miatt. Tehát valami köze biztos van az Apple-nek a dizájnhoz (még meg is említi a cikk, hogy az Apple szereti az extravagáns formákat), és nem minden épület életveszélyes a dizájnból adódóan Chicagoban, amit ez a cég tervezett és kivitelezett. Mert akkor nem lenne hír, mert minden épületüket el kellene keríteni, ha nem akarod, hogy a városlakókat agyonvágja hó/jég, és teljesen természetes lenne, hogy ez is olyan. Valószínűleg.

    De túl van ragozva szerintem. :D
  • Csatis01 #10
    "más hibás épületek esetében sem ugrik rá a fikakommandó a megrendelőre" ezen besírtam, még most is röhögök :D :D