Ötvös Tibor

Soha nem látott magasságokban a memória-eladások

A DRAM gyártók feltehetően több pezsgőt is kibontanak az év végén, hiszen soha nem látott mértékben emelkedtek az eladások.

2017-ben a memóriagyártó cégek biztosan örömtüzeket gyújtottak és persze több pezsgőt is kibontanak majd az év végi összegzések láttán, ugyanis soha nem látott mértékű érdeklődés mutatkozott a termékeik iránt. A csúcsteljesítményű lapkákat az adatközpontok szervereibe, míg a gyengébb és alacsonyabb fogyasztású memóriákat okostelefonokba és más eszközökbe vásárolták meg. Egy ilyen mértékű keresletnövekedés természetesen hozza magával a termék árának emelkedését is aminek köszönhetően az előrejelzések szerint 21,1 milliárd dolláros bevételt könyvelhetnek el a DRAM gyártók.

Ez 65 százalékos emelkedést jelent a tavaly év utolsó negyedéhez képest (2016 negyedik negyedében 12,8 milliárd dollár volt a bevétel). Az összesített piaci növekedés az előrejelzések alapján 74 százalék lesz, ami 1994 óta a legmagasabb érték. '94 és 2017 között átlagosan csak 13 százalékkal növekedett a piac. Ez a hatalmas növekedés számos eseménynek köszönhető. Először is a gyárakat nem tudták a szükséges ütemben bővíteni, így az elmúlt években felhalmozódott igényeket most tudták kielégíteni. A másik - ennél is fontosabb -, hogy a játékos- és mobilpiacon is robbanásszerűen nőttek az igények.



Az Apple iPhone 8 2GB RAM-ot tartalmaz, míg az X már 3GB-tal érkezett az üzletekbe. A Samsung Galaxy S8 4GB-tal jött ki (Kínában 6GB), de a legtöbb szerkezetben átlagosan már 4 GB van. Kivétel a Razor új mobilja illetve a OnePlus 5, melyek már 8 GB memóriával jönnek ki. Miután a trend egyértelműen további növekedést mutat, így a piac szereplői már most készülhetnek a jövő évi rekorddöntésre. A Samsung és az SK Hynix már a nyáron bejelentették, hogy bővítik üzemeiket és az első termékek 2018-ban gördülnek le a gyártósorokról. A Micron azonban meglepetésre még kivár, nem terveznek bővítést (a Micron és az Intel közösen készítik a Crosspoint memóriát).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!