Berta Sándor

Önmagukat elpusztító drónokat akar az Amazon

Sokan aggódnak amiatt, hogy a csomagszállító robotrepülőgépek lezuhanhatnak. Erre kínálna megoldást a kereskedelmi cég.

A társaság tavaly nyújtotta be a szabadalmát az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) Directed fragmentation for unmanned airborne vehicles címmel. Az elképzelés lényege, hogy célzottan lehetővé válna az alkalmazott pilóta nélküli légi jármű önmegsemmisítése azért, hogy az ne csapódjon be a földbe. Így a drón ellenőrzött módon zuhanhat le és ami fontos: darabokban. Az Amazon ehhez egy önmegsemmisítési szekvenciát dolgozott ki, amely megakadályozza, hogy a robotrepülőgép egyben essen le, mert az komoly sérülésveszélyt jelent. Az új elképzeléssel ez a veszély jelentős mértékben csökkenthető.

Az Amazon egyúttal kifejlesztett egy vezérlőegységet is, amely a pilóta nélküli légi jármű önmegsemmisítését irányítja. Az utóbbi akkor következhet be, ha kiesik az akkumulátor vagy meghibásodik a hajtómű. Mielőtt a rendszer elindítaná az eljárást, megvizsgálja a repülési pályát, az időjárást és a környezetet. Ezután meghatározza azt a sorrendet, ahogyan a drón megsemmisíti magát.

A rendszer különböző szempontokat vesz figyelembe, például az alkatrészek értékét. Mindez azt jelenti, hogy a szállított csomagot egy fára dobhatja le a robotrepülőgép, hogy ne essen le a földre és ne sérüljön meg. Más részegységek a vízbe vagy nyitott területekre kerülhetnek, ahol alig vagy egyáltalán nem okoznak károkat. A részegységek leválasztása történhet akár kis méretű robbanótöltetek segítségével is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #10
    Csinálhatnák azt is, hogy kirepül low orbitra, hogy aztán esés közben eléghessen a légkörben. :D
  • kvp #9
    "Ezek petárdaméretűek kb. A lényegük, hogy a kis darabok leváljanak. Nem lehet velük autókat felrobbantani."

    Boven eleg ha az ember arcaba robban egy, vagy csak a feje elott 30 centire lebegve dont ugy hogy szetszorja a teljes sebessegen forgo legcsavarjait es az elotte allo fejehez vagja a jo nehez es kemeny bldc motorjait.

    "A kocsik légzsákját is robbanóanyag nyitja ki (puskapor-szerű cucc). És az sem tud kárt tenni benned, SŐT, épp azér tvan, hogy megmentse az életed."

    Lasd Takata legzsakok, ahol a keletkezo repeszek tobb embert oltek meg mint amennyit megmentettek.

    A gond ott van, hogy ha lehet valasztani hogy egy 1 kilos kosarlabda essen a fejemre vagy egy negyedkilos kes heggyel elore, akkor lehet hogy megis a koslarlabda a jobb valasztas.

    A dronok eseten meg az a lenyeg, hogy minel lassabban, minel kisebb mozgasi energiaval erkezzenek le. Az, ha soretkent szetszorjak a darabokat segit ugyan, de nem annyit mint amekkora kart okoz. Ezert van az, hogy ugyan az autok is megepithetoek lennenek ugy, hogy utkozes eseten repesz formajaban szetrepuljenek a darabjaik, a repeszkepzessel elnyelve az utkozesi energia egy reszet es ezzel egyebkent vedve a bent uloket es csokkentve az utkozo auto ossztomeget, viszont a kornyezo autok es gyalogosok miatt a megoldas nem alkalmazhato.

    En a magam reszerol tovabbra is az ejtoernyo es a kotelezo autorotacio tamogatasa mellett vagyok. Ha szep lassan egyben ereszkedik egy dron, akkor biztosan kisebb kart okoz, mintha szetszorodik a levegoben beteritve mindent.
  • takysoft #8
    Robbanótöltetek:
    Ezek petárdaméretűek kb. A lényegük, hogy a kis darabok leváljanak. Nem lehet velük autókat felrobbantani.

    A kocsik légzsákját is robbanóanyag nyitja ki (puskapor-szerű cucc). És az sem tud kárt tenni benned, SŐT, épp azér tvan, hogy megmentse az életed.

    Szerintem ez egy remek ötlet.

    Ne felejtsétek el, hogy az Amazonnak nem biznisz felrobbantania a saját drónjait :D
    Ő akkor járnának jobban, ha egyben leesik.
  • Freddy TNT #7
    öööö ejtőernyő ? Vagy a marsi leszállásokor is alkalmazott technológiák ? Mint például a felfújódó gömbök a rovereknél ?
    Utoljára szerkesztette: Freddy TNT, 2017.12.04. 22:48:05
  • drsx #6
    Kisebb darab kisebbet ut, ha a fejedre esik. Egy darab 5 kilos dron nagyobb eselyel tori be a koponyad, mint egy 200g tomeggel rendelkezo csodarab.
  • Sippie #5
    azaz ISIS már most is köszöni a dróntechnológiát
  • Skylake #4
    Hú b*zmeg, de túltolta valamelyik Los Angeles Strip méretű kokaincsíkot felszívó felsővezető!

    Oszt’ a darabok ha leesnek, akkor mi van? Vagy annihilációval fog menni a dolog? Antianyagot is lehet már rendelni a Prime-n? Netán nyittok egy féregjáratot, aztán a darabok ott landolnak, a csomag tartalmával – nagyseggű Méri Amazon Prime-től rendelt fekete, kígyóuborka méretű, Androidot futtató okosdildójával együtt? Vagy valami egyéb, technológiai szingularitás víziót nyomó baromarcok által kitalált titkos megoldás lesz a feature? Olyan kíváncsi vagyok! A felsorolt ötletek a rakétásembert, meg az ISIS helyi képviselőit is érdekelnék, persze kicsikét módosítva, úgyhogy hajrá, nyomjátok ki az IO-n, valami elfsapkás, szakálolajjal fényesített Kossuth-szakállas presenter & evangelist személyében!
  • masuda #3
    Vagy maradhatna akár a címzettnél is, egyben. :D
  • Zulu12 #2
    Jólvan, de te gondolkozol is... Ergo likvidálni kell a társadalomból XDD :'D
    Utoljára szerkesztette: Zulu12, 2017.12.04. 13:49:49
  • kvp #1
    Igen, a feltorheto es emberekbe/jarmuvekbe iranyithato dronok veszelyet semmi nem tudja olyan modon csokkenteni, mint ha meg robbanotolteteket is teszunk rajuk, igy nagyobb esely van ra, hogy ha esetleg csak siman meghibasodik, akkor nem csak agyonut egy gyereket, de meg fel is robbantja. A szandekos elterites es taviranyitasos bombanak hasznalatrol nem is beszelve.

    ps: Szerintem egy kotelezo automata ejtoernyo egyszerubb es biztonsagosabb megoldas lenne. Tovabba az, hogy csak kozteruletek feletti utvonalon repulhessenek, nem athaladva semmilyen kiemelten biztonsagos ovezeten. (iskolak, templomok, korhazak, stb. 200-300 meteres korzetei)