Berta Sándor

Munka nélküli életet hozhat a mesterséges intelligencia

A gépek uralmát vízionáló sci-fik irányítják a közbeszédet a kutatók helyett, és nincs valós társadalmi párbeszéd az automatizáció növekedésével együtt járó hatások kezeléséről.

Max Tegmark, az MIT fizikusa szerint megérett az idő arra, hogy tesztelni lehessen a munka nélküli életet. Az emberek és a mesterséges intelligencia együttélésében elképzelhetetlen lehetőségek rejlenek, de csak akkor, ha az emberek időben váltanak és figyelni kell arra, hogy az emberiségnél maradjon a technológia feletti ellenőrzés. Az 50 éves svéd-amerikai kutató a Future of Life Institute társalapítója.

"A feleségemmel nemrég megnéztük a Szárnyas fejvadász 2049 című filmet, amely ismét egy olyan hollywoodi disztópia, amelyben lövöldöző robotok vannak. A mesterséges intelligenciát általában valamilyen katasztrófával kapcsolják össze, holott az egész dolog hatalmas előnyöket hozhat magával, ha megfelelően valósítjuk meg. Ebben a kérdésben optimista vagyok, de nem naivan optimista. Néhány szakértő azt mondja, hogy nem is érdemes erről a technológiáról beszélni, mert legkorábban 100 év múlva lesz belőle valami, de abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy néhány évtizeden belül már megvalósulhat az áttörés. Éppen ezért már most el kellene kezdeni a felkészülést erre a helyzetre, de nem úgy, hogy sci-fiket nézünk, hanem meg kell nyernünk a mesterséges intelligencia növekvő hatalma és a technológia menedzselését biztosító növekvő tudásunk közötti versenyt. Ne csak későn kezdjünk el tanulni a hibáinkból, mert az végzetes lenne" - mondta Max Tegmark.


A tudós kiemelte, hogy a legtöbben az emberfeletti mesterséges intelligenciát sci-finek tartják, mert hiszik, hogy a saját intelligenciájuk valami rejtélyes dolog, amely csak a biológiai organizmusokban, elsősorban emberekben létezik. Úgy véli, az intelligencia csak az információfeldolgozás bizonyos fajtája, s nincs olyan fizikai törvény, amely azt mondja ki, hogy ez az információfeldolgozás nem működhet jobban, mint az emberi agyakban.

A szakember hozzátette, hogy a közeljövőben először jelentősen robusztusabbá kell tennünk a számítógépeinket, hogy azokat ne lehessen feltörni. Elegendő csak az áramhálózatokra, az erőművekre vagy a repülőgépekre gondolni. De eközben el kell gondolkodnunk az értékeinken is és pontosan meg kell határoznunk a céljainkat. A mesterséges intelligenciát pedig meg kell tanítanunk arra, hogy ezeket a célokat adaptálja, majd akkor is tartsa meg, amikor egyre okosabb lesz.

"Már most is vannak olyan robotok, amelyek precízebben műtenek, mint az emberek. Az öntanuló rendszerek és más technológiák egyre gyorsabban javíthatnak majd a gyógyítás helyzetén. A munkahelyek szempontjából a mesterséges intelligencia azt jelenti, hogy a gyerekeinknek jó tanácsokat kell adnunk, például, hogy olyan szakmákat válasszanak, amelyeknek a kreativitáshoz, az improvizációhoz és az emberekhez van közük. Hosszú távon azonban olyan megoldásokra van szükség, amelyek megmutatják, hogy az emberek munka nélkül is megtalálhatják a céljaikat és az élet értelmét. Talán egy általános alapjövedelem a megoldás vagy az ingyenes infrastruktúra. Ebben a kérdésben a kormányoknak már most regionális kísérleteket kellene indítaniuk" - ecsetelte Max Tegmark.

A kutató végül rámutatott, hogy már most is vannak jelei egy mesterséges intelligenciához kapcsolódó fegyverkezési versenynek. Sok szakértő szeretné megakadályozni az automatikus fegyverek megjelenését és elterjedését. Jelenleg világszerte milliárdokat fektetnek be abba, hogy a mesterséges intelligencia egyre erősebb legyen, a biztonságkutatásba ugyanakkor alig folyik pénz. Az első 10 millió dollárt most adományozta Elon Musk, ebből az összegből a Future of Life Institute világszerte ösztöndíjakat ad azért, hogy biztonságosabbá tegye a technológiát, ami komoly munka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #55
    Nem tudom jo fele kapizsgalok-e sajnos nem latom a jovot ilyen mertekben :)
    Az a baj a penzzel, hogy elvesztette ezt a funkcionalitasat mar reg, mert most azt mutatja hany ember felett uralkodsz, es mennyire ki vannak szolgaltatva azok akiknek nincs, azoknak akiknek van. Ettol mindenkepp meg kell szabaduln valahogy szvsz.

    Az hogy a fejunkre omlik-e az csak azoktol fugg akik osszeharacsoltak a javak tobb mint 50%-at. Sajnos nem az inteligenciajuk juttatta oda oket ahol most vannak hanem a kapzsisaguk sajnos. Ez az egy dolog amitol felek, mert azt mar latom, hogy Nekik fogalmuk sincs arrol amit most profitmaximalizalas keppen tesznek az gyakorlatilag oda vezet amit irtunk a penz ertekenek elveszteserol. A kerdes mikent reagalnak amikor felismerik a kovetkezmenyeket.
  • Nagydög #54
    Jofele kapisgalsz szerintem. A munka onmagaban nem ertek, ahogy a penz sem. Csak annyi az erteke, amennyiben javakra(elelemre, lakasra, futesre, mozira, utazasra) valthatod. Ezen formaban most a munka tulajdonkeppen a megtermelt javak elosztasanak modszere. Ha az emberi munka erteket veszti, akkor mas elosztasi modszer utan kell majd nezni. Remenykedesre ad okot, hogy ugy tunik, a kavak megtermelesen koltsege is jelentosen csokkeni fog. Es igen, ez - szerintem - valamifele kommunizmusra hajazo dolgot fog szulni, ahol az alapveto megelheteshez nem kell csinalnod semmit(Es mikor azt mondom, alapveto megelhetes, akkor nem eppen csak elvegetalasra gondolok, hanem egy normalis eletre.).
    Az a kerdes, hogy az odavezeto uton nem omlik-e a fejunkre az egesz miskulancia?
  • Agyturbinikusz #53
    Deflacio igen szep, de latod Japanban sem jott be nagyon ez a fajta gazdasagi modell sajnos. En privat velemenyem meg kell szabadulni elobb vagy utobb a penztol mint olyan. Lehet hulyen hangzik, de pont ez hatraltatja a tarsadalom fejlodeset, mert mindenki a penzhez meri magat. Itt vagyok En, villanyszerelo aki hivatalosan k-va jol kereshet(nem vagyok hulye hozza, sot igen is jo) es megis, azt szeretnem csinalni amit szeretek, ami erdekes, es azt csinalom akar ingyen is, ha valahogy megelek mellette. Vagyis a munka egy olyan kenyszer amit a penz okoz, de nem azt jelenti nem lehetunk hasznosak ha nem vagyunk megfizetve. Nem mondanam magam lustanak az elmult 10 evet gyakorlatilag megszakitas nelkul vegigdolgoztam kiveve az utolsot. De ezt az utolsot jobban elvezem mint a tobbi 9-et. Nem azert mert nem dolgozok, hanem azert mert azt csinalom amit akarok(most epp napelemeket rakok a tetore, erdekes es uj, de dolgoztam kisgep szerelokent is ahol ott akartak fogni mert nagyon tetszett nekik a hozzaallasom). Ha mindig azt csinalhatom amit szeretek akkor nem erdekel mennyit fizetnek, es forditva is igaz nincs az a penz amiert beallnek kisgepesnek megegyszer.
    Lehet en vagyok a kivetel de szerintem ez igy lenne jo mindenkinek, vagy legalabbis jobb mint most.
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2017.11.28. 03:22:01
  • Agyturbinikusz #52
    Erre epul a kapitalista piramisjatek, eddig rendben. Gondolj bele, ha Senki nem fog dolgozni a vegen(vagy nagyon minimalis) akkor honnan lesz az alapjovedelem? A gepeket adoztatod? De azok nem fogyasztanak olyan ertelembe ahogy az ember.
    Vagyis ahogy irtad a fogyasztas gatjava kell elolepnie, de ez is csak egy atmeneti allapot.
    Egy pelda a 1995-bol ha jol emlekszem a KFORCE Taszaron allomasozott.
    A lenyeg a magyarok bementek az ebedlosatorba, es mindent vittek amit tudtak, az amcsi katona bement megebedelt, max magaval vitt egy csokit vagy narancsot es tovabb ment.
    Egyszer el fog jonni ez is mert mi ertelme stocolni otthon mindent, ha gyakorlatilag nincs erteke? Mert mindenkinek van. Itt a hiba a kapitalista kozgazdasagtan alapjaval, az Embernek csak addig ertek mig Tenni kell valamit a megszerzeseert. Ha minden van korlatlanul(ugy latszik mert ugye korlatlan nincs) akkor NEM ertek! Ha nem ertek akkor minek fizetni erte? Akkor minek a penz? Ezert irtam el kell hogy veszitse az erteket a penz. Ehhez szukseg van egy kb vegtelen energiaforrasra ami ingyenesse teheto a tobbi jon vele.

    Tudom ez komcsisan hangzik, de mindig eszembejut valami, az igazi kommunizmushoz egy tulfejlett kapitalizmuson keresztul vezet az ut.
    Nem vagyoks kommunista, inkabb ugy mondanam ezt latom egyenlore mint realis lehetoseg, a Tobbi tudjuk hova visz, es milyen kovetkezmenyei vannak, vagyis bizok benne, hogy valami ilyesmi fog bekovetkezni(Nem osszekeverni a kommunizmust az onkenyuralommal). Persze ez most csak egy lazaalom...es lehet hibas is...Az ido az egyetlen dolog ami megmutatja mennyire inteligensek vagyunk, hisz ezen mulik a jovonk.
  • zola2000 #51
    Szerintem marad a pénz mint annak meghatározója hogy ki mennyit fogyaszthat, a fogyasztást adóztatják, aztán alapjövedelem lesz belőle a jövőben (nem most amikor munkaerőhiány van itt)

    A robotizáció miatt inkább nagy defláció lesz azaz minden pénz úgy fog viselkedni mint ma a bitcoin, azaz van X pénzem költöm, mégis egyre többet ér, robotizáció esetén minden pénz ilyen lehet a jövőben.
  • duke #50
    "Ez a kenyelmesebb elet csak azokra vonatkozik, akiknek van eleg tokejuk ahhoz, hogy a robotok helyettuk dolgozzanak. Akiknek tovabbra is lesz munkajuk azok maradnak ahol ma vannak, de azok akiknek nem lesz munkajuk es nincs vagyonuk mibol tudnak megelni?"
    " Nagyon durva tarsadalmi folyamatokat hozhat ha hirtelen a lakossag 90%-a munkanelkuli lesz. A nagytokesek humanista joindulatara es vagyonukrol meg hatalmukrol torteno onkentes lemondasukra varni viszont szerintem tevedes. "

    Az siman elkepzelheto, hogy ilyen merteku tarsadalmi atalakulas, nem bekessen fog torteni. Ha a bevetel, megelhetes nelkuli ember milliok szamara nem talalnak ki valamilyen megoldast (alapjovedelem vagy hasonlo) akkor nyilvan lazongasok, forradalmak lesznek, amig ki nem harcoljak maguknak.
    De szerintem erre nem lesz szukseg, mert addigra (40-50 ev) mire ezek a problemak igazan sulyosa valnanak, meg az elott a mesterseges inteligenciaval elatott, mindenre alkalmas robotok annyira olcso tomegtermekke valnak, hogy barki megveheti maganak, ezert senkinek sem lesz ra modja, hogy ezeket az eroforrasokat birtokolja, kisajatitsa. Mint ahogy manapsag barkinek lehet sajat tv csatornaja, raadasaul akar ingyen, ami 50 eve abszolut ekepzelhetetlen lett volna.
    40 ev mulva barki otthon 10 dollar koltsegbol kinyomtat maganak egy olyan robotot, ami az agysebeszettol, a mezogazdasagi munkaig barmire alkalmas. Ezert senki nem fog raszorulni senkire sem, hanem par robottal teljessen onelato lehet.

    Ez persze most lehetetlennek tunik, de hany olyan dolgot lehetne mondani, ami 40-50 eve, meg sok millio dollarert is keptelenseg lett volna, manapsag meg filleres tomegcikk.
    Szoval nem biztos, hogy a robotok csak a nagytokesek szamara lesznek elerhetok, hanem megtortenhet, hogy az emberi munka kivaltasa, inkabb ilyen csaladias modon tortenik.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2017.11.27. 18:04:20
  • fejlodes #49
    Valamilyen értékmérő mindig lesz (pénz vagy "erőforrás egység" vagy bármi más) mivel a kínálat mindig korlátos, míg az emberi szükséglet végtelen lehet. Ahogy középsuliban tanultam: "A közgazdaságtan alapproblémája a szűkös erőforrásokból és a végtelen szükségletekből ered." A fontos kérdés tehát, hogy milyen (a termelés=kínálat) és az elosztás. Mivel nem kérhet minden ember amit csak akar, van ennek kínálati korlátja ezért a megtermelt javakat el kell osztani, amit pedig valamivel (pénzzel vagy akármivel) mérni kell.
    Igazából ha ez az elosztás a jövőben valahogyan igazságosabbá válna, az már bőven elég lenne. Dolgoznia nagyon sokáig sok embernek kelleni fog, a robotok fokozatosan váltják fel az emberi munkát addig fokozatosan változnia kellene az elosztási rendszernek lehetőleg mindig a jó irányba.
    A jelenlegi elosztási rendszernek sajnos rengeteg problémája van, néhány ezek közül:
    1. A munkabér nem csak a teljesítmény után jár. Teljesítmény alatt a munkavégzés hatékonyságát, idejét, a tehetséget (olyan terméket is elő tud állítani, amit a jelentős többség nem) és bizonyos szintig a kockázatvállalást (amiből innováció, új dolog, fejlesztés születik) értem.
    2. Az adókat nem hatékonyan használjuk fel: drágán és nem feltétlenül arra költjük, amire kellene. A közpénzt sokszor a kapcsolatokon keresztül a "haver" kapja és nem a legjobb ajánlatot tevő. Az adó befizetését számos módon kikerülik (pl: adóparadicsomok).
    És nyilván még rengeteg probléma van a jelenlegi elosztási rendszerben, amin minél hamarabb javítani kellene, fokozatosan.
  • Agyturbinikusz #48
    Latom Erted amirol beszlek, es erted azt is miert :), akkor remeljuk egyutt hogy igazam lesz
  • aemus #47
    :) Amíg az emberek többsége a puszta megélhetés miatt kénytelen dolgozni, addig nem beszélhetünk szabadságról.
  • Agyturbinikusz #46
    Errol jut eszembe, mi a szabadsag? Nem kell megtenned amit NEM akarsz...