Berta Sándor

A felsőoktatás segítségével hozza létre kiberegységét Svájc

A helyi intézményeket bevonnák az új csapat kialakításába.

Guy Parmelin svájci védelmi miniszter beszédet tartott az ETH Zürich tanárai és hallgatói előtt, s hangsúlyozta, hogy mennyire fontos egy speciális egység létrehozása a kibertérből érkező támadásokkal szemben. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, szükség van a főiskolák, az egyetemek és ezen belül is a diákok támogatására.

Parmelin hozzátette, hogy a biztonság jelentősége az utóbbi időben azért nőtt meg, mert a világban a helyzet egyre komorabbá vált. Az európai városok elleni terrortámadások, az észak-afrikai és a közel-keleti háborúk, valamint a különböző államok széthullása, az ukrajnai háború, továbbá a kibertámadások mindennapossá válása egyaránt érinti Svájcot és az ország lakosságát is. E dolgok miatt fontos, hogy a svájci hadsereg 2018-tól rugalmasabb és gyorsabban bevethető legyen.

A hírszerzés új eszközöket és jogosítványokat kap, hogy reagálni tudjon az új fenyegetésekre. A kibertérben való visszaélésekre sokkal nagyobb esély van, mint néhány évvel ezelőtt. Napjainkban már minden olyan erősen hálózatba van kötve, hogy jó eséllyel kis befektetéssel is nagy károkat lehet okozni. Ráadásul a kiberakciók átnyúlnak a határokon, éppen ezért fontosak a nemzetközi együttműködések. Sok állam szembesül egyszerre azzal a kérdéssel, hogy miként szálljon szembe a fenyegetésekkel. Ez az a terület, ahol a felek tanulhatnak egymástól.


Lino Guzzella, az ETH Zürich vezetője kiemelte, hogy évtizedek óta jó kapcsolat van a két fél között és a főiskola két centrummal vesz részt a munkában. Az egyik az ETH Center for Security Studies, amely a svájci biztonságpolitika számára készít szociológiai és politológiai anyagokat, míg a Zurich Information Security & Privacy Center (ZISC) megfelelő biztonsági megoldásokat igyekszik kifejleszteni az ipar és az állam számára. Emellett ott a MILAK svájci katonai akadémia, amely a felsőoktatási intézmény területén működik. A svájci hadsereg igyekszik megszerezni a tehetségeket, azonban ebben a versenyben komoly vetélytársa például a Google. A vezetők igyekeznek bebizonyítani a hallgatóknak, hogy a kibervédelem is fontos és izgalmas feladat, azonban időbe telik, amíg ez tudatosul a fiatalokban.

Parmelin márciusban jelentette be, hogy 2020-ig 150-170 szakértői helyet akarnak létrehozni. Az alpesi országnak jelenleg hivatalosan mindössze 42 a területtel foglalkozó szakembere van, közülük 25 személy dolgozik a hadseregnek és 17 a hírszerzésnek. Az egység létrehozása része a helyi kibervédelmi akciótervnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!