Berta Sándor

OLED-kijelzős szemüveg

Az okosszemüvegeknél alapvető a tartalmak megjelenítésének minősége, és ebben az OLED-techológia jelenleg verhetetlen.

Már jópár éve foglalkoznak cégek okosszemüvegekkel, azaz információk lencsére vetítésével vagy azok kijelzőként használatával. Ahhoz, hogy egy ilyen terméket elfogadjanak az emberek, mindenekelőtt az kell, hogy nagyon jó minőségben jelenítse meg az információkat és ebben segíthetnek a nagy felbontású képernyők. A Fraunhofer Társaság szakemberei a Drezdai Műszaki Egyetem munkatársaival közösen egy olyan új szemüveget fejlesztettek ki, amelybe sikerült OLED-mikrokijelzőket beépíteni.

A prototípushoz olyan OLED-mikroképernyőket alkalmaztak, amelyek felbontása 800 x 600 képpont volt és amelyek chipjeire az OLED-pixelek mellett fotodióda-pixeleket is integráltak. Judith Baumgarten fejlesztő, a Fraunhofer Társaság munkatársa kijelentette, hogy ezzel az eszközzel nem csupán a minőséget és a mikrokijelzők sokoldalú felhasználhatóságát akarják megmutatni, hanem az elektronikai dizájn területén szerzett tudásukat és tapasztalataikat is.


A készülék egyaránt alkalmas a virtuális és a kiterjesztett valóság alkalmazások használatára, valamint a 2D- és 3D-tartalmak megjelenítésére. A megoldás esetében mindegyik szem számára más tartalmak jeleníthetők meg és ezáltal hoznak létre 3D-élményt. A HDMI és az USB szabványok támogatásának köszönhetően a kiegészítő gyakorlatilag szinte minden videoforrással használható. Az új kiegészítő komoly segítséget jelenthet a sebészeknek, a katasztrófavédelmi, építési és más szakembereknek, a szerelőknek, de akár oktatási segédeszközként is használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Meg ez is batar nagy. Az epson moverio meretebe kellene belezsufolni a nagyfelbontasu kijelzoket. Szemely szerint en nem akarok buvarszemuveget vagy hegesztosisakot magamra huzni egy AR vagy VR kijelzo miatt. (a regi 8 kilos bukosisakra szerelt crt-s megoldasrol nem is beszelve amit eloszor probaltam ki) Ha sikerul egy rendes napszemuveg meretebe osszenyomni a technologiat, akkor lesz hasznalhato. (a tomegeknek is, persze fontos az ar kerdese is)

    A kozvetlen beultetesekhez szerintem en tul regimodi vagyok, meg a pacemakerhez is, bar hatekonysag alapjan a lato, hallo es egyensulyi idegek kozepere rakott elektrodak lennenek a leg hatekonyabbak. (viszont az idegrendszer egyelore hosszu tavon kiloki az osszes elektroda anyagot, ezert van a pacemaker is kozvetlenul az izomhoz vezetve)
  • gosub #2
    Végül ez is a retinára juttatya a képet :) Majd kötik közvetlen az idegrostokba/agyba, oled se kell, az lesz a nem kőkorszaki.
  • Inquisitor #1
    Hát elég kőkorszakinak hat ez olyan megoldásokhoz képest, amik a retinára vetítik a képet, nem?