Berta Sándor

Okossá válnak a mosógépek is

A gyártók háztartási berendezései az évek alatt megbízhatók és energiatakarékosak lettek, de az okosotthonok elterjedésével fontossá vált, hogy okosabbak is legyenek.

Eddig aki mosógépet vagy hűtőszekrényt akart választani, általában az árra és a fogyasztásra figyelt. Napjainkban azonban az egyes berendezések már egyre inkább függenek a számítógépektől. A verseny egyre nagyobb, így a gyártók kénytelenek voltak átgondolni az eddigi fejlesztési stratégiáikat, különösen az ázsiai vetélytársak, elsősorban a Samsung sikerei miatt. A dél-koreai konszern azért van komoly előnyben, mert meghatározó az okostelefonok és az érintőképernyők piacán, mindezt pedig az olyan hagyományos cégek, mint a Siemens és a Miele nem mondhatják el magukról.

"Mi már több mint 15 évvel ezelőtt kis vevőegységgel ellátott eszközöket készítettünk. Ez a modul jelentette, ha a mosógép végzett a programjával. Akkor a konkurencia még azt kérdezte, hogy ennek mi az értelme és ezzel, miként lehet pénzt keresni" - jelentette ki Reinhard Zinkann, a Miele ügyvezetője. Az LG és a Samsung már bemutatott néhány olyan modellt, amelyek hatalmas érintőkijelzőkkel voltak felszerelve és ezáltal a lakások digitális központi egységévé válhattak. Így a tűzhely, a mosó- és a mosogatógép egyetlen helyről, érintőképernyő útján való vezérlése már egyáltalán nem álom. A Siemens egyik illetékese ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ugyan be tudnának építeni ilyen kijelzőket a berendezéseikbe, de az álláspontjuk alapján ezek semmilyen többletértéket nem nyújtanának a vásárlóknak. Úgy vélik, végső soron egy tűzhely csak egy tűzhely marad.


Az európai gyártók közül a Miele már 2013-ban megjelent a piacon az M-Touch nevű technológiájával és a Siemens esetében is megoldható a mosógép teljesen érintéssel való vezérlése. Roland Hagenbucher, a Siemens ügyvezetője azonban hangsúlyozta, hogy nem kell minden okoseszköznek hálózatba kötöttnek lennie. A társaság természetesen nem tudja és nem is akarja kivonni magát a trendek alól, éppen ezért a legújabb mosogatógépe önállóan megrendeli az új tisztítótablettákat, ha a készlet jelentős mértékben lecsökkenne.

Reinhard Zinkann biztos abban, hogy mindez csak a kezdet és a következő lépcsőfok az lesz, hogy a vetélytársak termékei is képesek lesznek együttműködni egymással. Ehhez azonban szükség lesz egy szabványosított platformra. Ezen a területen az Apple, az Amazon és a Google már megelőzi a többi vállalatot, igaz, egyelőre nem akarnak háztartási berendezéseket kifejleszteni és piacra dobni.


És hogy mit jelent az ész egy háztartási gép esetében? Például azt, hogy a robotporszívó tudja minek ütközik neki: egy kutyának vagy egy szekrénynek. Mindehhez gépi tanulást használnak, azaz eltárolt képeket hasonlítanak össze a kamerájuk által látottal. Az LG egyik új terméke emellett nemcsak felismeri a tárgyakat és feltérképezi a leghatékonyabb utat a lakásban, de számol az emberi beavatkozással is. Ha a porszívó a lakásban emberrel találkozik, egy pillanatra megáll, és lehetőséget ad az útjában állónak, hogy kitérjen. A bútorok és más rögzített tárgyak esetében azonban pontosan tudja, hogy nincs mire várnia, és egyből tovább haladhat, hogy folytassa a takarítást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #14
    Van 20 éves Whirlpool automata mosógépünk,felültöltős! Még működik :)
    Remélem ezekre az okos cuccokra alapból jár majd 20 év garancia.
  • Akva #13
    "Ha a porszívó a lakásban emberrel találkozik, egy pillanatra megáll, és lehetőséget ad az útjában állónak, hogy kitérjen."

    A jó édes anyát, azt! Hát térjen ki ő!
  • Vata111 #12
    Ezt azonnal le kell cserélned a fejlődés nevében egy okos mosógépre. Később (kb 3 év múlva) persze azt is a legújabb, zseniálisan okos MI mosógépre. Ha nem teszed:
    a./ nem vagy trendi
    b./ még a végén pénzt spórolnál meg, abban meg a mi haszna a gyártónak, pláne a banknak, aki az áruhitelt adja
  • Kara kán #11
    Nálam egy ősrégi Whirlpool AWT-2284 automata mosógép van, de a hőmérséklet 10 fokonként, a centrifuga 100 ford/percenként állítható.

    kvp-vel meg, mint általában, egyet kell értenem.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.09.21. 10:53:40
  • HyBrIDNyLA #10
    Pl. amikor irdatlan módon összedzsuvázod a színes edzőcuccaidat, akkor 40°C kevés neki, fel szoktam rakni 50-re. 60°C-on láthatóan fakulnak a színek. Törölközőknél meg nem árt picit jobban fertőtleníteni 60°C felett, de nem 90°C-on kifőzni. Centi, pl. ha a cselgáncs ruhámat, vagy nagyobb kabátokat mosok ami erősen aszimmetrikussá teszi a mosógép töltetét, akkor szeretem pl. manuálisan állítani a centit, hogy ne essen szét a mosógép, amikor centizik.
  • Ender Wiggin #9
    A 10 fokonkénti léptetés miért jó?
  • Elmin #8
    Most már csak az a kérdés, honnét tudja, hogy menyit tárolok a tablettából a szekrényben?
  • barret #7
    Remélem nem szexre gondoltál az asszonnyal kapcsolatban! Mert nemsokára jön a mobiltelefonról vezérelhető okos szerető! El sem kell a munkahelyedről mozdulni,ez a probléma is megoldva.
  • HyBrIDNyLA #6
    Vettem egy olyan 6. érzék mosógépet, h csak na. Az a mosógép mindent tudott, csak egy dolgot nem, mosni. Annyira nem vett fel vizet, hogy a mosószer adagolón keresztül öntöttem bele a 3 kanna (+15l) vizet, h valami vízzel mossa már ki a szétfingott, elől megsárgult Calvin Klein alsóimat. Egy mosógépnél sokkal fontosabb, h tartós és csendes legyen, a programok meg legynek jól skálázhatóak. Pl. ne csak 30-40-60-90°C legyen, hanem lehessen mondjuk 10°C-ként léptetni, ugyanígy a centrifugánál 100-as fordulatonként.
  • kvp #5
    A keszulekekre tablet-eket rakni azert nem tul ertemes, mert fixek. A valodi tableteket lehet mozgatni a lakasban, ezert ahelyett, hogy a huto elott allva probalnank meg iranyitani az okosotthont, ezt rendes tablettel meg lehet tenni a fotelban ulve is.

    A masik problema a keszulekek eseten a funkciok hianya. Egy mosogep tud szolni ha elkeszult vagy ha fogy a mosopor, de a ruhakat betolteni ugyanugy nekunk kell. Ennek igy van ertelme, csak nem tul sok. Az erintessel vezerles is jo, sot a jovoben ez akar oda is vezethetne, hogy nincs kijelzo a mosogepen, megtoltjuk es az okostelefonos/tablet-es feluleten keresztul lehet beallitani. Ezzel meg lehet sporolni a kijelzo es a gombok arat, meg csokkentheto a design koltsege is. Viszont a gyartoknak tenyleges anyagi hasznot nem nagyon hoz, ezert nem erre mennek.

    Igazan a valodi okosotthonhoz mar csak egy nagyon fontos komponens hianyzik, a pakolast vegzo robot. Semmi mast nem kell tudnia, csak a gepek es a tarolok kozott mozgatni a targyakat. Mosatlant a mosogepbe, mosott ruhat a szekrenybe. Koszos edenyeket a mosogatogepbe, tiszta edenyeket a szekrenybe, majd onnan igeny eseten az asztalra a kivant minta szerint. Tovabba nem baj ha ki tudja uriteni a szemetest es a robotporszivo tartalyat is. Ennyi nagyjabol eleg is lenne a tobbi keszulekkel a valodi okosotthonhoz. Onnantol pl. a mosogepet mar nem is latna a tulaj, csak a robot kezelne, ezert tenyleg semmilyen emberi interakciora szolgalo kezelofelulet nem kell ra, csak egy szabvanyos gepi interface, de ezt a cikkben is pont emlitik.