Berta Sándor

Hacker­támadások jöhetnek a Bluetooth-kapcsolatokon keresztül

Az okostelefonok, az okosórák és PC-k egyaránt célpontokká válhatnak.

Az Armis biztonsági cég adatai alapján a Blueborne nevű sebezhetőségcsomagon keresztül világszerte több mint ötmilliárd eszközhöz férhetnek hozzá hackerek és kémlelhetik ki azokat, ha a Bluetooth-kapcsolat hatótávolságán belül vannak.

A nyilvánosságra hozott információk szerint a támadások általában teljesen láthatatlanok. Az elkövetőnek ugyan a közelben kell lennie, de elegendő, ha az áldozat az okostelefonján aktiválta a Bluetooth-funkciót és az eszköz folyamatosan új kapcsolatokat keres a közelben. Amennyiben a támadónak sikerül a készülékre kártevőt telepítenie, akkor az további telefonokat is megfertőzhet. Mindez fertőzéshullámot indíthat el, hiszen a Bluetooth szabványt számos hangszóró, fejhallgató, okosóra, pulzusmérő, okostelefon és notebook támogatja, továbbá olyan asszisztensek is, mint az Amazon Alexa és a Google Home.


Az Armis kutatói egy videóban mutatták be, hogy miként nézhet ki egy támadás. A vállalat már áprilisban tájékoztatta a veszélyről a Microsoft, az Apple, a Samsung és a Google fejlesztőit. A Microsoft és a Google már elérhetővé is tett egy-egy frissítést. Az Androidot futtató okostelefonok esetében ugyanakkor a javítás nem jelenti automatikusan a sebezhetőség befoltozását. nagyon sok függ a gyártóktól. Annak felmérésére, hogy az adott modellt érinti-e a Blueborne hiba, az Armis egy külön alkalmazást kínál a Googles Play Store rendszerében. Az iPhone és az iPad készülékek immunisak, ha iOS 9.3.5 vagy frissebb operációs rendszer fut rajtuk. A Samsung eddig nem reagált a jelzésekre, holott nem csupán a Galaxy modellek érintettek, hanem az okostévéi és a Gear S3 okosóra is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!