Berta Sándor

A kezünkbe kézbesít egy új drón

Az új robotrepülőgép képes megvédeni mind a szállított csomagokat, mind az embereket.

Az ETH Lausanne kutatói Przemyslaw Kornatowski vezetésével egy olyan pilóta nélküli légi járművet fejlesztettek ki, amelyet az origami inspirált és amelynek ketrecre hasonlító része is van. A drón akár elvileg egy kilogramm súlyú csomagokat is továbbíthat és a ketrec képes mind az robotrepülőgépet, mind a szállítmányokat megvédeni a sérülésektől lezuhanás vagy ütközés esetén. A használat után a szénszálas anyagból készített, védelmet biztosító rész összehajtható.


A ketrec mellett van ejtőernyő is, amely végszükség esetén alkalmazható. A használt megoldás előnye, hogy a címzett akár fel is nyúlhat a pilóta nélküli légi járműért és nem kell attól tartania, hogy közben megsérül a propellerek miatt. Az utóbbiak egyébként azonnal leállnak, ha érzékelik, hogy a ketrec kinyílt. Miután a szállítás megtörtént, a drón automatikusan visszaindul és hazatalál. Az integrált szoftver lehetővé teszi a robotrepülőgépnek, hogy kiszámítsa a repülési tervét és gondoskodik arról, hogy a légi jármű kikerülje a fákat és az épületeket. A teljes út követhető táblagépen vagy okostelefonon. Egy biztonsági rendszer pedig megakadályozza az eszköz feltörését.

A prototípus legfeljebb fél kilogramm súlyú csomagokat tud maximum 2 kilométer távolságra szállítani. A koncepciót eddig több mint 150 tesztrepülés során tesztelték az EPF Lausanne campusán, azonban további optimalizálásokra van szükség. A drónnak jobban fel kell ismernie és kikerülnie az objektumokat, emellett a szakemberek a robotrepülőgép terhelhetőségét és önállóságát is fejleszteni akarják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #1
    ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem láttam