Berta Sándor

Művészeti tárggyá válik a televízió

A legújabb trend azt mutatja, hogy a tévék területén számos gyártónál összefonódott a művészet és a szórakoztatás.

A berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) kiállított televíziók közül több is első látásra inkább tűnt dizájntárgynak, mint szórakoztató elektronikai készüléknek. Többek között a Samsung mellett az LG, a Metz és a Loewe is olyan vékony modelleket állított ki, amelyek szinte a falra akaszthatók, mint egy kép. Mindezt elősegíti például az Ultra HD felbontás vagy az eddiginél nagyobb kontrasztot és fényességet, s ezáltal jobb képminőséget biztosító HDR szabvány.


Kai Hillebrandt, a Samsung menedzsere közölte, hogy az innovációs ciklus az elmúlt években drámai mértékben felgyorsult. A fejlődés oda vezetett, hogy a kijelzőpanel körül nem sok dolog maradt. Az eszközök egyre keskenyebbek lesznek, káváik pedig egyre vékonyabbak. A tévé műszaki termékből dizájntárggyá vált. A vállalatok azt remélik, hogy a vásárlók értékelni fogják a formatervezést is, éppúgy, mint a konyhák kialakításánál vagy a nappali bútorai esetében. Emellett azt is remélik, hogy megállíthatják a gyors árcsökkenést ezen a piacon.


Hillebrandt hozzátette, hogy a stream-szolgáltatások miatt nő a kereslet az egyre fejlettebb televíziók iránt. Az olyan sorozatok, mint a Trónok harca fantasztikus képi élményeket kínálnak és arra ösztönzik az embereket, hogy ismét foglalkozzanak a technológiával. Ráadásul a szolgáltatók, például a Netflix, szeretnek kísérletezni és korán bevezetni az új szabványokat. Ezzel párhuzamosan megváltoztak a fogyasztói szokások is. A felhasználók egyre inkább akkor néznek filmeket és sorozatokat amikor ők akarnak és nem a műsorújságokhoz igazodnak, a tévékről ugyanakkor nem akarnak lemondani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #10
    A plazma ideje lejárt, nem érte meg fejleszteni, ettől még én is vennék (relatíve) olcsón plazmatévét, ha lehetne még kapni, mert a fogyasztást kibírnám, nagyon keveset megy nálam a tv, nem háttértévézek. De a jövő ez, a falra akasztott, festményként is funkcionáló szupervékony kijelzők.
  • Tetsuo #9
    Sajnos az emberek egyáltalán nem élnek tudatosan, így nagyon könnyű őket megvezetni pl. marketinggel.
    Így igénytelenedik a fogyasztó, hiszen a gyártók nem kiszolgálják, hanem alakítják (degradálják) igényeit.
    Aki mindezen felül akar kerekedni, az pedig egyre inkább eltávolodik a fogyasztástól, pl. nincs tévéje.
  • Sir Cryalot #8
    Ugyanaz a hátránya a plazmának mint az OLEDnek, alacsony "wallplug efficiency" és nem látszik mitől lenne jobb,

    ennek az ára plazmánál alacsony max fényerő plusz szürke alapszín, OLEDnél agresszív ABL, részleges HDR, kéretlen mozgásinterpoláció "scanning" helyett


    LCD meg még el se érte a maximum WPE-t és még így is jobb. Ha lenne irányított háttérfény az lenne a csúcs WPE.
  • tom_pika #7
    Érdekes, hogy a képminőség mint vásárlási szempont fel se merül, hiába van szó TV-ről. Érthetővé válik, miért halt ki a plazma is, ott is csak a képminőség volt jó, fogyasztás, súly nem annyira...
  • Sir Cryalot #6
    Ez sokkal összetettebb probléma. Az emberek többsége meg inkább magamutogatós szóval ha lenne pénze oledre , venné,

    csak az egy elátkozott technológia.
  • tom_pika #5
    "Az OLED alkalmazása az volt, de az sem nagy durranás"

    Persze akinek nincsenek igényei, annak felesleges fejleszteni... Mondjuk az emberek többsége ilyen, az tény.
  • Ender Wiggin #4
    gondolom úgy értendő, hogy a netes adásokat néznik mobil eszközön vagy PC-n, de a tévét is tartják annak ellenére, hogy nem azon nézik a tartalmat...
  • hungi #3
    "A felhasználók egyre inkább akkor néznek filmeket és sorozatokat amikor ők akarnak és nem a műsorújságokhoz igazodnak, a tévékről ugyanakkor nem akarnak lemondani"
    Értelmetlen a mondat, hol néznék ha nem a tv-n? Vagy megint szar a fordítás?
  • Sir Cryalot #2
    LOL ,már kétségbeesetben kapaszkodnának ezek bármibe, mert nem egy fogyasztásbajnok az OLED. De a Samsung Q variánsa sem.

    Ha az lenne akkor most előkapartak volna valami TÜV vagy hasonló nevű matricagyárat hogy nyilatkozzon a faszaságról.

    Rendes fogyasztással ezt reflektív kijelző tudja, a kontraszt nem érdekes, a németek OLEDes juppizmusa , élen a Merck-el pedig az utóbbi évek legszánalmasabb teljesítménye "high-tech"-ben-
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.09.12. 03:05:04
  • Tetsuo #1
    "Kai Hillebrandt, a Samsung menedzsere közölte, hogy az innovációs ciklus az elmúlt években drámai mértékben felgyorsult. A fejlődés oda vezetett, hogy a kijelzőpanel körül nem sok dolog maradt."

    Pont az a baj, hogy alig van lényegi innováció a televíziók területén. Az OLED alkalmazása az volt, de az sem nagy durranás; a felbontás pedig a megszokott módon növekszik.

    A fényképek, pontosabban festmények "művészi" megjelenítésének akadálya nem a káva szélessége vagy a készülék mélysége volt, hiszen még a CRT-k is beépíthetők, hanem a felbontás, a kontraszt és a fényerő volt a legnagyobb probléma és sajnos ma sem tökéletes a helyzet.