Berta Sándor

Honoluluban büntetik a figyelmetlen telefonálókat

A városban minden olyan személy bírságra számíthat, aki az úttesten való átkeléskor a készülékét nézi.

Tavaly márciusban írtunk róla, hogy Hawaii visszaszorítaná a zebrákon telefonálókat, mivel a sajátjukon túl mások testi épségét is veszélyeztetik. A sziget vezetői már régóta tervezték, hogy 250 dolláros büntetéssel sújtják a "Texting while Walking" jelenség szereplőit, vagyis azokat, akik úgy kelnek át a kereszteződéseken, hogy közben telefonálnak vagy SMS-t küldenek, illetve olvasnak a készülékeiken. Most el is fogadták azt a törvényt, amely a felhasználóknak megtiltja az ilyen jellegű tevékenységet az utcákon való átkeléskor. Az új jogszabály hivatalosan október 25-én lép hatályba.

Kirk Caldwell, Honolulu polgármestere a törvény aláírásakor kijelentette, hogy néha azt kívánja, hogy ne kelljen ilyen jogszabályokat elfogadniuk és hogy az egészséges emberi értelem legyen az uralkodó dolog. Azonban ez utóbbi néha hiányzik. A városban az először szabályt sértőknek 15 és 35 dollár közötti, míg a visszaesőknek 75 és 99 dollár közötti büntetést kell fizetniük. A törvény elfogadását támogatták a diákok, annak ellenére, hogy ők már okostelefonokkal és más eszközökkel nőttek fel. Az persze egyelőre még kérdéses, hogy a jogszabály hosszú távon hoz-e majd bármilyen változást.

A probléma egyébként világszerte jelen van, Antwerpenben és egy kínai városban, Csungkingban külön sávot festettek fel a járdán azok számára, akik a szabadban is idejük nagy részét az okostelefonjukra ragadva töltik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #7
    ne büntessék, természetes kiválasztódás, mint például az az autós szervdonor jelölt aki nem köti be a biztonsági övet.
  • Agyturbinikusz #6
    Szerinted nem ide tartunk? Mar dolgoznak rajta az elvtarsak....Minden orszagban :)
  • kékherceg #5
    hát ez jó nagy baromság
  • Ender Wiggin #4
    Mo-n. De az USÁ-ban (vagy akár az UK-ban) a nem lámpás átkelők ritkák és a gyalogosokra is sokkal nagyobb felelősséget hárít az ottani "kresz" ilyen esetekben. Eleve megköveteli, hogy mindig nézzenek körül és adjanak időt az autóknak a lassításra (főleg esőben). A magyar offenzív gyalogos tüntetőleg csak előrenéz és leszarja, hogy halálos veszélynek teszi ki magát, ha nem néz külröl, mert neki az előjoga, hisz elsőbbsége van. Pedig sok életet megmenthetne, ha belenevelik már gyerekkorban, hogy a zebránál is nézzen körül.
  • macleody #3
    Annak van elsőbbsége, akinek megadják.
  • Caro #2
    Tudtommal a zebrán a gyalogosnak van elsőbbsége. Ha telefonál, akkor is.
  • esztyopa #1
    Nem is tudom,hogy miért az okostelókat nyomatják agyba-főbe,ahelyett,hogy beültethető,vagy fülbe *telepíthető*,miniatür,gondolat-vezérelt telókon agyalnának,ami azután tényleg az Ember Legjobb,Legokosabb,Éjjel-nappal Onlájn lévő *társa*lenne,ami feleslegessé tenné a valós,emberi kapcsolatokat is./Az olyan*macerás*/
    A reklámokat közvetlenül az agyunkba kalapálnák,és nem kéne gondolkodni,hogy mit kéne tenni,mert MINDENT *megmondanának* !/
    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2017.08.05. 09:46:42