Berta Sándor

Enigmát talált a bukaresti bolhapiacon

A masinát a második világháborúban a németek használták az üzenetek rejtjelezésére. 100 euróért vette, 45 ezerért adta el.

Egy gyűjtő aligha gondolta, hogy igazi kincsre lel majd. Az Artmark bukaresti aukciósház jelentette be, hogy egy szerencsés szakértő 100 euróért vásárolt egy bolhapiacon egy régi "írógépet" - legalábbis eladója ezt hitte róla. A gyűjtő egyből, helyben bevitte eladásra; az árverésen a kikiáltási ár már 9000 euró volt, de a nyertes licitáló végül 45 000 eurót fizetett a berendezésért, amely egy háromtárcsás Enigma volt. Az Enigmát a németek használták a második világháborúban üzenetek kódolására és dekódolására.


Cristian Gavrila, az Artmark képviselője azt nyilatkozta, hogy a gyűjtő egy kriptográfiai professzor volt, aki pontosan tudta, hogy mit vásárolt meg. A berlini Heimsoeth & Rinke által 1941-ben gyártott Typ 1 típusú Enigma készülék az aukciósház közleménye szerint hiba nélkül működik. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy az előző tulajdonos lelkiismeretesen ápolta az eszközt. A történészek szerint Romániában - amely az 1944. augusztus 23-án történt kiugrásáig Hitler csatlósának számított - még nagyon sok meg nem talált Enigma lehet.

Érdekesség, hogy júniusban a Christie's New York Books rekordot jelentő 547 500 dollárért adott el egy 1944-ben készített, négytárcsás Engima típusú berendezést egy internetes licitálónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Ezzel egyetértek, de a "gyűjtő" sem véletlenül járt arra, hiszen kriptográfus.
    Ezek a cikkek egészen "bulvármélységig" merülnek a történetekben. :-)
  • Zoli007 #3
    Hogy lehetett ennyire retardált, hogy potom pénzért adta el...
  • horko #2
    Ez üzlet kérem, ott adták el Bukarestben. azonnal. Szvsz ha Londonba viszi 5x annyit kap érte.