Berta Sándor

Akciónap lesz az internet­semlegesség mellett

Az üzletüket az interneten bonyolító cégek és szervezetek nem akarnak lemondani a megszokott világhálóról.

Ajit Pai, az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) új vezetője változtatna a jelenlegi helyzeten és ez hosszú távon az internetsemlegesség eltűnéséhez vezetne. Már a közeljövőben megszüntetné az internetsemlegesség jogi alapjait biztosító szabályokat. Mindez azt jelentené, hogy az internetszolgáltatásokat nem információs, hanem távközlési szolgáltatásoknak tekintenék a jövőben. Amennyiben ez megvalósul, úgy lehetővé válhat egyes ajánlatok előnyben részesítése a többivel szemben. Az internetes konszernek ugyanakkor tiltakoztak az elképzelés ellen: az olyan óriáscégek, mint a Facebook, a Google, a Twitter, az Amazon, az eBay, a Microsoft és a Netflix, illetve az őket tömörítő Internet Association azt szeretnék, ha az adatokat a jövőben is egyforma gyorsasággal lehetne továbbítani a világhálón és nem lennének kivételezések.

Számos cég és intézmény akciónapot hirdetett az Amerikai Egyesült Államokban július 12-re az internetsemlegesség mellett. A támogatók között van az Amazon, az Etsy, a Kickstarter, a Mozilla, a Vimeo, a GitHub, a Reddit, az ACLU, a BitTorrent, a DuckDuckGo, az EFF, a Greenpeace, PLOS és a World Wide Web Foundation. A Battle for the Net kampányoldalán többek között az olvasható, hogy az internetsemlegesség nélkül az internet gyakorlatilag egyfajta kábeltévévé válik, amelyen a látható tartalmakat a szolgáltató határozza meg.

Az FCC előállt egy javaslattal, amely az internetes szabadság helyreállításával és az eddigi szabályozás visszavonásával foglalkozik. A dokumentum kapcsán eddig több mint 4,97 millióan írták le a véleményüket. Az elképzelések alapján július 12-én a kampányban résztvevő honlapok a látogatóiknak egyszerű lehetőségüket biztosítanak majd arra, hogy a vitában aktívan szerepet vállaljanak. Az FCC javaslatait július 17-ig lehet kommentálni.

Evan Greer, a Fight for Future kampányvezetője kiemelte, hogy az internet minden eddiginél több embernek lehetőséget adott arra, hogy hallassa a hangját és ezt a hatalmat nem hagyják elvenni az FCC által. Az erős online mozgósításnak köszönhetők a napjainkban is létező és az internetsemlegességet biztosító szabályok, s azokat mindenképpen meg akarják védeni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!