Berta Sándor

Hackereknél van A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja

A Disney számára nem kezdődött túl jól a május. Ha a Disney nem fizet bitcoinban, részletekben nyilvánosságra fogják hozni az idei év várhatóan legnagyobb bevételt hozó alkotását.

A The Hollywood Reporter és a Deadline értesülései alapján hackerek megszerezték a Disney idei egyik legfontosabb filmjét. A Deadline információi szerint az alkotás A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja, amely az esztendő egyik legnagyobb bevételt hozó műve lehet. (A másik lehetőség a június 16-án megjelenő Cars 3 - szintén sok pénzt várnak tőle.) A bűnözők komoly váltságdíjat követelnek a filmstúdiótól, ellenkező esetben részletekben nyilvánosságra hozzák a filmet. Az összeget bitcoinban kellene kifizetni.

A hírt Bob Iger, a Disney vezérigazgatója jelentette be egy az alkalmazottaknak rendezett New York-i gyűlésen. A menedzser nem árulta el, hogy melyik alkotás lehet érintett, de a Deadline belső forrásokból úgy értesült, hogy A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja az érintett mű. A hackerek közölték, hogy először 5 percet jelentetnek meg a filmből, majd 20 perces részleteket tesznek elérhetővé a világhálón. S ezt a gyakorlatot egészen addig folytatják, amíg a Disney nem fizet. A kiadó ugyanakkor inkább a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult, hogy elfogják az elkövetőket. Az persze kérdéses, hogy egy ilyen zsarolással komolyan meg lehet-e rémiszteni a filmstúdiót vagy sem.

Hector Monsegur szakértő, egykori hacker és a Lulzsec csoport társalapítója ugyanakkor azt mondta, hogy a hackerek felelősségre vonásának gyakorlatilag minimális az esélye, ahhoz ugyanis az FBI-nak azonosítania kellene az elkövetőket, ami szinte lehetetlen. Egy egyiptomi hacker például orosz szoftvereket használhat azért, hogy orosz támadásnak tüntesse fel az akciót. Vélekedése szerint a jövőben egyre gyakrabban lesznek ilyen zsarolási kísérletek, mert a bűnözők arra számítanak, hogy valaki csak fizetni fog.

Az új filmek meghackelése, ellopása nem új keletű, de váltságdíjat még nem igen követeltek értük. Legutóbb, néhány hete hackerek a Netflix saját gyártású Orange Is the New Black című sorozatának ötödik szériáját hackelték meg június 9-i bemutatása előtt és 10 részt közzé is tettek, mert a Netflix nem volt hajlandó váltságdíjat fizetni. Az elmúlt hónapokban számos hollywoodi ügynökség, stúdió, köztük az UTA, az ICM és a WME vált hackerek célpontjává.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #13
    Nemtom mit kevered ide a 35mmm-es filmet. Akkor te sem jársz moziba és nem sok ismereted van a mai mozik vetítési technikájáról. Évek óta digitális vetítés történik nagy teljesítményű projektorokkal, dlp technológiával amit a Texas Instruments fejlesztett ki. Apró kis tükrök vannak egy processzorra építve, ezek hol a vászonra hol vak irányba tükrözik a 2-7kWattos xenon lámpa fényét. Ezen tükröcskék mátrixa alkotja a képet. Még a kölni fotokinán találkoztam vele először majd két évtizede. Akkoriban még nem volt ritka a pixel hiba, a kis tükröcske beragadt. Ezek 2k-s felbontású változata a legelterjedtebb, ezt szabta minimumnak a DCI, mely a hét legnagyobb fimgyártóiból áll. 35mm-es kópiákat már nem használnak, pár kuriózum mozitól eltekintve. De sok helyütt főképp vidéken és művész mozikban 720p-s projektor van. Mostanság cserélnek 4k-s vetítőkre a multiplexek. A 2k-s vetítők képén nem pixelesedés fog feltűnni hanem azt látni hogy bőven lehetne élesebb a kép. Persze sűrű párhuzamos vonalaknál interferencia is fellép.
  • cateran #12
    Igen es nem...az aldozatot nem sajnalom, de a cselekedet ettol meg buntetendo..vagy te krokodilkonnyeket hullajtasz 1 pedofil halalanal, ha valaki agyonveri? Az, hogy minden emberi elet egyforman ertekes egyike a legnagyobb parasztvakitasoknak a vilagon...Pl. Hawking elete kategoriakkal er tobbet az enyemnel es az enyem kategoriakkal er tobbet 1 eroszaktevonel vagy 1 pedofilnal...hogy miert? A leptek a lenyeg..az emberiseg es a tarsadalom tobbet profitalhat egyesekbol...mint egyen, termeszetesen egyediek...
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2017.05.18. 14:26:53
  • tom_pika #11
    Ha olyasvalakit zsarolnak/lopnak meg, akit nem szerettek, az már üdvözlendő? Ha nem kedveled a szomszédot, és meggyilkolják, akkor az már rendben van?

    Fura felfogás, fura emberi hozzáállás, hogy egészen finoman fogalmazzak egyes hozzászólások kapcsán.
  • mauser81 #10
    Na, akkor a megoldás egyszerű. Mivel a filmesek szerint a torrent miatt a filmjeik bevételének megfelelő összeget buknak, akkor tessék a Disney-nek egy röpke 500.000.000$-ral kifizetni a váltságdíjat. Hiszen ugye ez a film több bevételt fog hozni, tehát megéri. Mert ugye a fel sem merül bennem, hogy baromságokat mondanak a kiadók az őket ért veszteségek kapcsán. Szóval tessék akkor kedves Disney, itt az idő, hogy oda tegyétek a pénzeteket, amiről pofáztok....
  • Macropus Rufus #8
    Egyéb iránt az nem lehetséges, hogy ez egy reklám fogás? Mármint a film lenyúlása. Mert amit már lejjebb is írtak jó páran, szinte nincs olyan várós film ami a premier előtt ne lenne elérhető valamilyen torrent oldalon. Viszont ezzel a hackeres dologgal kapcsolatosan sok emberben azt az érzést válthatja ki, hogy ez valami brutál jó film lesz, ha már ha hackerek is ezzel zsarolják a stúdiót.
  • Macropus Rufus #7
    2k? Ott nem a képpel lesz a bibi. A 2k (v. FullHD) képek erősen pixelesedni kezdenek 90-100" környékén. A 4k nem csak azért lett kitalálva, hogy penge éles képet nézzen az egyorrú, hanem mert ezzel már akár 200" fölé is viheted a képméretet pixelesedés nélkül. Szóval ha te 2k-nak látod a vélhetően analog 35mm-es film felbontását akkor ott a szemeddel lesz a gond.
  • Sequoyah #6
    Hanyszor le lehetett mar tolteni egy filmet a bemutato elott, de meg egy studio se ment csodbe emiatt.
    Ha van eszuk egy fillert sem fizetnek, mert azzal csak felhergelik oket, hogy minel tobb filmet ellopjanak.
  • gosub #5
    Úgy látom te nem jársz moziba. Sajnos néha elmegyek az asszonnyal, kiábrándító a minőség, jó esetben 2k-val vetítik igen gyenge fényerővel, dinamikával, enyhén alulszaturált színekkel. Mérete szerintem a digitális átállással csökkent. A vidéki kismozik meg HD projektorokat kaptak. Mindezért egy ötöst otthagyunk, ha gyerekek is jönnek az már majdnem két napi átlagbér, közepes bevásárlás. Egyedül az imax ami többet nyújt mint az otthoni rendszer.
  • wollnerd #4
    Sztem igencsak nagyon hülyék ezek a zsaroló hekkerek... Miért? mert már eddig is voltak warezfilmek.. kikerültek eddig is a torrent oldalakra a különböző filmek még a mozi időszakjaik idején is. És ettől kiveszett-e a mozis bevételük? hát inkább nem. semmi jelentősége nincsen ennek. miért? mert az emberek nem csupán csak azért mennek el a mozikba, hogy "csak ott" újat láthassak, hanem az ÉLMÉNYÉRT is, a mozis élmény. hogy te bazi nagy képernyőben látod a filmet, kényelmes székekkel, mindenféle, büfés nasikat fogyasztva élvezheted a családdal is akár. Nem beszélve az (IMAX) 3D-s, sőt 4DX(!) élményről!
    Utoljára szerkesztette: wollnerd, 2017.05.17. 16:26:33
  • kékherceg #3
    Nem érdemes fizetni, biztos, hogy akkor is kikerül. A Disney-t meg nehéz sajnálni.