Berta Sándor

Tilos közösségi portálokat iskolai célokra használni Németországban

A közösségi platformok és a mobiltelefonok egyrészt segíthetik a tanulást, másrészt elvonhatják a figyelmet az órákon.

Világszerte az iskolák többségében tabunak számítanak az okostelefonok, többségük szigorúan szabályozza a készülékek használatát. Németországban minisztériumi szinten határoztak arról, hogy a mobilokat a teljes tanítási idő alatt ki kell kapcsolni, az elnémítás nem elegendő. Ugyanakkor vannak kivételes helyzetek, amikor az eszközök használhatók tanítás közben és ha például egy diák megbetegszik vagy rosszul lesz az iskolában, akkor természetesen felhívhatja a szüleit.

Rajna-Pfalz tartomány adatvédelmi biztosa, Dieter Kugelmann sok hívást kapott azzal kapcsolatban is, hogyan kellene kezelni az iskolákban a közösségi oldalakat. Voltak szülők, akik arról számoltak be, hogy a gyermeküknek egy tanár azt mondta, hogy töltsék le a WhatsAppot. A tanárok érve szerint egy WhatsApp-csoportban a legegyszerűbb feladni a házi feladatokat, ugyanakkor a biztos szerint alkalmazása iskolai célokra tabunak számít.

Stefanie Hubig oktatási miniszterrel közösen készített egy gyakorlati adatvédelmi iránymutatót az oktatási intézmények számára. A dokumentumban többek között az szerepel, hogy a közösségi portálokat alapvetően nem lehet tanítási célokra és iskolai tevékenységekkel összefüggésben felhasználni. Emellett javasolt a titkosított üzenetküldő programok, például a Telegram és a Threema használata. "A digitális média teljesen magától értetődően a gyerekek és a fiatalok, illetve a tanárok életének része. Az álhírek és a kiberzaklatás korában az iskoláknak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy az iskolások hozzáértő módon használják a digitális médiát és a tartalmakat kritikusan osztályozhassák" - jelentette ki Stefanie Hubig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuMarci #9
    Ez a fórum is simán használ 15 éves technológiát, viszont nem reszponzív, nem használható mobilon, de te mégis használod és olvasod.
    15 éve nem volt ennyi szemét a neten mint ma, nem volt ennyi reklám és nem tudtuk hogy vannak retardáltak, de ma már ők is interneteznek (trollok) és mellesleg nem voltak kamu hír oldalok, lájkvadászok.
    Szóval a FB csak egy honlap amire nem kell senkit sem kényszeríteni. Egy weblap sokkal jobb és modernebb. A FB és társai csak a "modern" web melléktermékei. Nem mondom hogy rossz, de nem is kötelező.
  • ostoros #8
    Ja, mert egy kirándulást úgy kell szervezni, hogy mindenkivel egyeztetünk. Bolond vagy?
    Úgy nem lehet jutni semmire. Valakinek igenis döntést kell hoznia.
  • AcsMarci #7
    A dolgok tökéletes összefoglalása: " 15 éve is megvoltak már ezek a technológiák... "
    Igen, de azóta eltelt 15 év... Haladni kéne korral, megtanulni és megszokni az új technológiákat. Ha ezt nem teszed meg, akkor nem fogsz semmire jutni. Az utcaseprésben meg a wc pucolásban talán nem kell folyamatosan haladni a korra, de a legtöbb szakmához ez elengedhetetlen.
    Aki szerint egy azonnal üzenetküldő és egy email egyenértékű, az sajnos megragadt a 10-15 évvel ezelőtti korszakban. Úgy látszik a német döntéshozókkal is ez a helyzet, bár ez náluk az internethez való hozzáállásból is jól látszik. Próbáljatok meg egy 30 fős csoport kirándulását leszervezni emailben. De nem főnökösödve, hanem mindenkivel egyeztetve, megbeszélve a dolgokat, ki mikor és rá, ki mit szeretne. Ez emailben 10* annyi munka, mint mondjuk egy közös cseten.
  • AgentKis #6
    Sőt a fészbúkjára is felteheti, de akkor úgy, hogy ne kelljen tagnak lenni, hogy elérje a diák, vagy a szülő! Ez is megoldható...
  • HuMarci #5
    Ez egy jó gondolat. Viszont nem szabad elzárkózni teljesen, de egy általános iskolás gyereknek semmi keresnivalója nincs a Facebookon.

    A tanár küldje ki az anyagot e-mailben, vagy rakja fel a saját honlapjára. 15 éve is megvoltak már ezek a technológiák...
  • Mohan #4
    Szerintem komolyan. A nagyobbik lányom most kezdi az általános elsőt, tegnap volt a szülői értekezlet. Kérték, legyen FB fiókja mindenkinek, hogy ott hozzanak létre egy csoportot a szülők tájékoztatására.
    Történetesen van FB fiókom. Mivel a húgom azon keresztül tartja a kapcsolatot Londonban dolgozó fiával, miután a sajátjából már végképp kizárta magát!
    Anno volt az iWiW-en fiókom, két hónapig vadásztam az ismerősök után. Akkor lett egy sejtésem: egy gyakorlott ember, pusztán az ismeretségi kör alapján képes lehet felírni az adott személy életútját. Utána csak egyszer léptem be, mikor jött az értesítés, hogy megszűnik az iWiW, lementeni az adatokat.
  • Caro #3
    Mostanában nagyon nem értek egyet a németekkel, de ebben szerintem is igazuk van.
    WhatsApp? Komolyan? Annak idején nekünk a suli szerverén mindenkinek volt email címe. Küldjék oda!
    De ha nincs, az email akkor is sokkal maradandóbb. Osztályoknak, csoportoknak nem olyan nagy dolog egy listát létrehozni.
  • Tikal #2
    helyes!
  • CairoJack #1
    Ez egy bölcs gondolat.
    Nevetségesnek tartom, mikor az iskola, vagy egy munkahely kényszeríti rá az embereket a FB és társaik használatára.
    A kényszerítést sokszor a szó szoros értelmében kell érteni.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2017.05.10. 22:00:43