MTI

Deutsch: a digitalizáció már a közelmúlt ügye

A digitalizáció nem a jövő és a jelen, hanem a közelmúlt ügye - jelentette ki a Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos Szegeden.

A kormányzat álláspontja, hogy a digitalizáció olyan értékes és összetett társadalmi folyamat, amely valamennyi magyar polgár és a gazdaság előrejutását szolgálhatja - mondta a Networkshop 2017 konferencia megnyitóján. A politikus kifejtette, az elmúlt évek tapasztalata, hogy nem képzelhető el sikeres digitális átalakulás, ha abban az állam nem vállal kezdeményező szerepet. A magyar kormány ezért hirdette meg 2015 végén a Digitális jólét programot. A magyar stratégia, amelynek alapvető hitvallása, hogy az oktatás és a gazdaság fejlesztésének párhuzamosan kell folynia, egyedülálló Európában - mondta.

A program célja, hogy senki számára ne legyen anyagi vagy fizikai korlátja a kor színvonalának megfelelő internetelérésnek, és ennek használatához mindenki rendelkezzen a megfelelő ismeretekkel - hangsúlyozta Deutsch Tamás. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján már dolgoznak a program kibővítésén, a program 2.0 szakmai egyeztetése zajlik, május-júniusban kerülhet a kormány elé - mondta a miniszterelnöki biztos.

A politikus a több mint harmincéves Nemzeti információs infrastruktúrafejlesztési programra kitérve közölte, a program a magyarországi kutatóintézetek, egyetemek, közgyűjtemények, köznevelési intézményeken keresztül több mint kétmillió embernek nyújt hálózati szolgáltatást. Hozzátette: a Nemzeti információs infrastruktúrafejlesztési program további korszerűsítéséhez rendelkezésre állnak majd a források.

Deutsch Tamás leszögezte, a magyar hálózati infrastruktúrának az európai élvonalba kell tartoznia. A szupergyors internet fejlesztési program eredményeként 2018 végéig - az unió által előírtnál két évvel korábban - minden ellátási helyszínen elérhető lesz a másodpercenként minimum 30 megabit sávszélesség. A magyar lakosság 95 százaléka lakik olyan helyen, ahol elérhető a 4G szolgáltatás, az év végére a lefedettségnek 100 százalékosnak kell lennie. A digitális oktatási stratégia alapján a következő két és fél évben minden magyar köznevelési intézmény valamennyi oktatási épületében biztosítani kell a megfelelő sávszélességű internetelérést és a széles sávú vezeték nélküli internet hozzáférést - közölte a miniszterelnöki biztos.

Az immár 26. alkalommal megrendezett Networkshop konferencia a magyar számítógép-hálózattal, internettel foglalkozó szakemberek tanácskozása. A három napos konferencián hét szekcióban szó esik az informatikai infrastruktúra fejlesztéséről, az oktatásban alkalmazott technológiákról, a közgyűjtemények tartalomszolgáltatási feladatairól, az alkalmazásfejlesztésről, a szuperszámítógépekről, valamint a hálózatbiztonságról is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #3
    Igy igaz!
    Elláttak minden fontosabb intézményt *golyós számítógépekkel*
    /Mert csak ezeket tudjuk megfelelően *üzemeltetni* !/
    Mókamiki elégedetten dől hátra...
  • esztyopa #2
    ...amit TÖKÉLETESEN sikerült elb*szni...
    Mi CSAK a pénzszerzéshez értünk !
    /De állítom,hogy abban*feketeöves*MESTEREK vagyunk !...legyőzhetetlenek !/
  • TBWarrior #1
    Jaj, de közeledik ez a választás...