Berta Sándor

Szállodák és városi vezetők az Airbnb ellen

A szállodaláncok az elmúlt hónapokban új szövetségeseket találtak az Airbnb elleni harcban: a településeket. Az olyan nagyvárosok ugyanis, mint Barcelona vagy Bécs egyre inkább szeretnék szabályozni a szolgáltatás működését.

A platform számos nagyváros vezetőinek szemében jelent szálkát, mert a helyi lakosok a turistarohamok miatt növekvő zaj és az emelkedő lakásbérleti díjak miatt panaszkodnak. Az egyes városok eltérő módon igyekeznek reagálni a jelenségre. Leslie Vella, a máltai turisztikai iroda munkatársa elmondta, hogy a szigetországban megpróbálják rávenni a lakásukat kiadó embereket, hogy regisztrálják magukat a helyi rendszerben, egyúttal világossá teszik a számukra, hogy aki a rendszeren kívül tevékenykedik, annak szankciókkal kell számolnia. Tel-Avivban ugyanakkor nem ellenségként tekintenek a platfomra, hanem pont annak örülnek a helyiek, hogy az Airbnb miatt többen látogatnak el a városba.

Budapesten is sokkal inkább megéri egy lakást az Airbnb-n keresztül kiadni, mint hagyományos módon, ingatlanközvetítőkön keresztül, mert így a felhasználók sokkal magasabb bevételre tehetnek szert. Bécsben a lakásukat kiadóknak tájékoztató anyagokat osztogattak, amelyben felhívták a figyelmüket, hogy a keletkező bevételük adóköteles. Klemens Himpele, a helyi önkormányzat gazdasági munkacsoportjának vezetője kijelentette, hogy a turisták és a lakók igényeit összhangban kell hozni. Bécs nem egy múzeum, sokan élnek ott. Az új internetes szolgáltatók növekedését szabályozott keretek közé kellene szorítani, már csak azért is, mert a piac drasztikusan változik.


Barcelonában már annyi a turista, hogy a helyi lakosok tüntetést szerveztek miattuk

Taleb Rifai, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkára mindezt azzal elmondta, hogy Barcelonában a vendégéjszakák szempontjából az Airbnb és a konkurensei, például a Wimdu rendszerén keresztül kiadott lakások aránya elérte a 75 százalékot. Öt évvel ezelőtt ez az arány még csak 20 százalék volt. Ez pedig nem megosztás alapú gazdaság, hanem egyszerűen üzlet. Ezekre a kihívásokra helyi szinten kell megoldást találni.

A szolgáltató igyekszik minden település vezetőivel megegyezni, de folyamatosan arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakásukat kiadó magánszemélyeket, nem lehet a szállodákkal egy kategóriába venni. Az Airbnb felemelkedése az utazási cégek és a szállodák egyik komoly problémájára világított rá, az ágazat ugyanis nem tartozik a leginnovatívabbak közé. Ebből a szempontból az IT- és az internetes vállalkozások mérföldekkel megelőzik e piac szereplőit. A turisztikai és hoteltársaságok általában csak reagálnak a meglévő folyamatokra és nem töltenek be úttörő szerepet.

Az amerikai cég egyébként köszöni szépen jól van, a mai napon újabb egy milliárd dollárt kapott befektetőktől. Ezzel a társaság értéke 31 milliárd dollárra nőtt, csak az Uber előzi meg őket az amerikai startupok közül. Tevékenységük 2016 második negyedévében vált nyereségessé először a 2008-as indulás óta, de még jóideig nem tervezik a tőzsdére menetelt. A pénzből terveik szerint tovább bővítik globális hálózatukat (jelenleg 190 országban vannak jelen), és újabb dolgokkal akarják kiegészíteni kinálatukat: étteremfoglalásokkal, fizetési lehetőségekkel és ingatlankezeléssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #8
    az adózás problémát a legegyszerübb megoldani, mivel minden adat adott hozzá és minden elektronikusan követhető. A betiltás ostobaság ennek fényében. Tiltsuk be az albérletet is akkor!
  • bdzsana #7
    Nem is állítottam ennek ellenkezőjét. Viszont az is egyfajta lakáskiadás, és a legfőbb érv ellenük az adózatlan jövedelem. Ezért hoztam fel a hosszú távú lakás kiadást is, ahol a helyzet ugyanaz, még sem akarják ezzel az érvvel betiltani.
  • molnibalage83 #6
    Az airbnb nem albérletesek konkurenciája, hanem a szállodké...
  • bdzsana #5
    A webshopokra és online vásárlásokra is komoly szabályozás van ma már. Ott is vissza lehet adni, van elállási jog, kell biztosítani garanciát stb. Gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást kell nyújtaniuk, mint a fizikai boltoknak csak sorban állás nélkül.
  • bdzsana #4
    A fogyasztónak a dolga, hogy a legjobb ár/érték arányt válassza. Az eladónak a dolga, hogy a legjobb ár/érték arányban adja. A hatóságoknak meg az a dolguk, hogy kiszűrjék azokat akik ebben a játszmában csalnak. Ennyi.

    8 albérletben laktam eddig és 1 után adóztak. Másnak is ugyanez a tapasztalata. Szóval az nem érv az Airbnb ellen, hogy sok az adóelkerülő. Oldják meg, nem csak itt, hanem a hagyományos bérbeadásoknál is.
  • gosub #3
    Miért welcome to hungary? Ha németben olcsóbb akkor meg mit mondasz? Nem azért olcsó mert csal, vagy haveré, hanem 0 befektetéssel 1-2% haszonkulccsal, 0 szolgáltatással, 0 árúkészlettel egy webszerverről működteti a shoppot. Ezt mimdenütt csinálják, ha sok a probléma bezár és újat generál. Akinek meg üzlete van, szolgáltat, ott kézbe lehet venni, akár vissza is lehet vinni, befektetett, költségei lettek, hatóságok ténylegesen ellenőrizhetik, emiatt kicsivel drágább. Jobb szeretek boltban vásárolni, csak ha nem megy és kell nézem a webshopot.
  • arty #2
    nem a jómunkásembert kell érdekelje, az adóhatóság erre van, elvileg......
    csak aztán lehet, hogy az a "legolcsóbb" épp egy haveré, érinthetetlen.
    welcome to hungary.

    és igen, az airbnbsekre is rá kellene szállni (elvileg ígérték is), továbbá a "normál" bérbeadást is rendezni kéne, átlátható szabályozással. jelenleg lakást kiadni a bérbeadónak viszonylag magas kockázat, ergo "feláras" ...
    Utoljára szerkesztette: arty, 2017.03.10. 21:00:22
  • Frank99 #1
    nem csodálkozom.
    legálisan dolgozó, adót fizető vállalkozásokat tesznek tönkre, meggyőződésem 90%-a adófizetés nélkül. jogos a taps. még akkor is, ha a népnek nem tetszik.

    lásd. árgép, a nép ( a fillérbaszók) a legalacsonyabb árat válassza. Hogy az nagy valószínűség szerint -ha a piaci árnál legalább 20%-al olcsóbb- akkor áfa-csalt. De a jómunkásembert nem érdekli, csak ÓCCSÓ legyen...