MTI

5 százalékra csökken az internethasználat áfája jövő évtől

Az internethasználat áfája 5 százalékra csökken 2018 január elsejétől a Digitális Jólét Program (DJP) 2017-2018-as évekre vonatkozó munkaterve szerint - mondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

A mintegy száz szakértő segítségével elkészült program széleskörű szakmai és társadalmi vitája a következő 2-3 hónapban zajlik, a kormány tervek szerint nyár előtt elfogadhatja azt. Az új elemekkel kiegészült program több tucat fontos eleme közül kiemelte: az áfacsökkentéssel a vezetékes és mobil internetezés fogyasztói ára további 15 százalékkal csökkenhet majd, mivel az eddigi 27-ről 18 százalékra történt áfacsökkentés is beváltotta a reményeket, csökkentek az árak.

Kifejtette, a program további eleme, hogy az idén májusban induló digitális jólét alapcsomaghoz kapcsolódva, de nem csak az arra jogosultak számára 2017 végén, 2018 elején szoftver alapcsomagot is biztosítani szeretnének. Az alapcsomag működtetésével foglalkozó szervezeten, a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-n keresztül lesznek elérhetők ingyenesen az elsősorban nyílt forráskódú vagy arra épülő szoftverek, e-learning képzések, támogató szolgáltatások - ismertette.

Deutsch Tamás elmondta, hogy a magyar mobilinternet hálózat jelenleg a világon a 3. legfejlettebb. Szándékaik szerint erre a technológiai adottságra építve az év közepén létrehozzák az 5G koalíciót, amivel Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává válhat. Az 5G koalíció tevékenysége a Zalaegerszegen létesülő önvezető gépjárművek tesztelését szolgáló tesztpályához kapcsolódik, amely a szektor kutatás-fejlesztési bázisa is lesz. A DJP másik fontos eleme lesz a sharing economy - a megosztáson alapuló gazdaság jelensége által felvetett kérdéskörök vizsgálata. Az ötödik legfontosabb elem a kulturális örökség digitalizálása, és a digitalizált elemek ingyenesen hozzáférhetővé tétele lesz, és elkészült a közgyűjtemények digitalizálására vonatkozó stratégia.

Értékelése szerint a Digitális Jólét Program eredményes, ami a kormány és az érintett szervezetek, piaci szereplők bizalomra épülő együttműködésének eredménye. Magyarországon robosztus hálózatfejlesztés zajlik: a szupergyors internet programmal 2 évvel hamarabb, már 2018 végére minden magyar háztartásban elérhető lesz a legalább másodpercenként 30 megabit (Mbps) sebességű internet. Májustól lesz elérhető minden szolgáltatónál a digitális alapcsomag, ami a legolcsóbb internetcsomagnál 15 százalékkal olcsóbb internet hozzáférést biztosít. A Wifi-fejlesztés részeként pedig 2018 végére minden magyar településen lesz legalább egy közterületen, közintézményben ingyenes wifi, ez jelenleg közel ezer településen elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #6
    Az ÁFA minden gazdaságban versenyképességi tényező és hosszabb távon nincs hatással a végfelhasználói árakra.
    A gazdaság logikájából adódik, hogy minden terméket és szolgáltatást úgy áraznak, hogy az ár mértéke a lehető legmagassabb legyen, de még ne vesse vissza a forgalmat olyan mértékben, hogy csökkenjen az összbevétel.
    (Pl. ezért nem emelik a buszjegyek árát sem a végtelenségig, mert a drágulás miatt több lenne a bliccelő és összességében csökkenne tőle a busztársaság jegybevétele.)
    Ugyanez működik visszafelé is: az ÁFA csökkentése átmenetileg hozhat némi enyhülést az árakban, de rövid időn belül mindig visszakúsznak a csökkentés előtti szintre.
    Például Ausztriában 20% az ÁFA, nálunk 27%, a számítástechnikai cuccok bruttó árai (ezeket ugye mindkét ország ugyanonnan iportálja) mégis közel azonosak. Azaz az osztrák kereskedők profitja magasabb a magyarokénál, mert lenyelik az ÁFA különbséget.
    A tartósan alacsony árat az állam csak úgy tudná garantálni, ha kivenné az irányítást a piaci szereplők kezéből és egységes, kötelező árazást vezetne be. Ennek adott területeken van értelme (főleg természetes monopóliumok esetében, ahol nem lehet szó piaci versenyről), más esetben viszont a mesterségesen alacsonyan tartott árak megszüntetik a versenyt és visszavetik a fejlesztéseket.
    A net esetében tehát nem azért csökkentik az ÁFÁ-t, hogy kisebb legyen a net számlád, hanem hogy a szolgáltatókat erőteljesebb fejlesztésre ösztönözzék.
    Természetesen - mivel politikáról van szó - elképzelhető, hogy az állam kötött valamiféle háttér megállapodást a szolgáltatókkal, hogy egy adott ideig enyhítsenek az árakon, hogy lehessen "rezsicsökkentéssel" kampányolni, de összességében nem a net végfelhasználói árának csökkentése, hanem az infrastruktúra fejlesztése a cél.
  • gforce9 #5
    A végfelhasználóknak kéne összefogni. Én egyedül hiába kurvaanyázom az Invitelt, hogy simán ugyanannyi az internet mint tavaly, pedig ha jól deregn 18%-ra esett 27-ről az áfartalom. Ha simán benyeli a fogyasztó a lehúzást akkor nincs mit tenni.
  • arty #4
    rezsicsökkentés!!!4

    szarházi populista patkányok... bepróbálkoztak extraadóval, amire példátlan tömeg ment tüntetni. noakkor nesztek konc, csak lophassunk tovább...
  • savior666 #3
    Most januarban is olcsobb lett.
  • asgh #2
    Az áfa csökkentéssel már középtávon sem lesz olcsóbb a net, az áfa ugyanis nem a végfelhasználói árakat befolyásolja, hanem az adott szektor versenyképességét. (Értsd: az áfacsökkenéssel náluk hagyott pénzt a szolgáltatók lenyelik, cserébe többet költhetnek fejlesztésre.)
    Az állam pedig csak ösztönözni tudja a gazdasági szereplőket, azaz amíg nem kerül állami kézbe minden netszolgáltatás (reméljük sosem fog), addig az államnak nem sok köze van az adatforgalom növeléséhez.
  • barret #1
    Jaj de jó! Még kevesebbet fizethetek a semmiért... Inkább az adatforgalmat kellene növelni nem???