Berta Sándor

Összetöpörödött a tabletek piaca

Lassan eléri a végső határait a kereslet.

Egymás után immár kilencedik alkalommal számoltak be az IDC piackutatói a táblagépek piacának zsugorodásáról. A tavalyi esztendő utolsó negyedévében 20,1 százalékkal volt kisebb a piac, mint 2015 hasonló időszakában. Az Apple ugyan maradt vezető gyártó, de komoly forgalom-visszaesést könyvelhetett el. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a felhasználók a karácsonyi időszakban sem érdeklődtek igazán a tábla PC-k iránt, ez pedig azt eredményezte, hogy az eladási számok egymás után kilencedik alkalommal csökkentek.

A vállalatok 2016 utolsó negyedévében 52,9 millió darab táblagépet szállítottak ki, szemben a 2015 utolsó negyedévében regisztrált 66,2 millióval. A teljes tavalyi esztendő tekintetében a visszaesés 15,6 százalékos volt. 2016-ban összesen 174,8 millió táblagépet adtak el, míg 2015-ben még 207,2 milliót. Ryan Reith, az IDC alelnöke kijelentette, hogy a fizikai billentyűzet nélküli tipikus táblagépek - az úgynevezett slate tabletek - minden régióban veszítenek a jelentőségükből, ami miatt világszerte megfigyelhető az értékesítés visszaesése. Arra számítanak, hogy néhány feltörekvő piacon, például a Közel-Keleten, Afrikában vagy Közép- és Kelet-Európában a jövőben növekedés valósulhat meg. Ezt a folyamatot egyedül az alacsonyabb árak és az egyszerűség válthatja ki. Szerencsétlen módon pont ezek az eszközök nem hoznak komoly bevételeket a gyártóknak.



A levehető billentyűzettel ellátott táblagépek piaci szegmense ugyanakkor továbbra is növekszik. Ezek a készülékek az ár és a teljesítmény szempontjából a fixen beépített billentyűzetet tartalmazó átalakítható modellekhez közelítenek, amelyek notebookok, de tábla PC-ként is használhatók. Emiatt nagyobb lett a verseny, az egyes gyártóknak több a vetélytársuk, egyúttal ezzel párhuzamosan csökkent a kereslet a levehető billentyűzetes modellek iránt. Az IDC egyébként az átalakítható eszközöket nem veszi figyelembe az adatok összesítésekor.

A vezető gyártó még mindig az Apple 24,4 százalékos piaci részesedéssel. A második a Samsung (15,2 százalék), a harmadik az Amazon (6,9 százalék), míg a negyedik a Lenovo (6,3 százalék), az ötödik pedig a Huawei (5,6 százalék).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylontoaster #14
    Én pedig ma reggel köhögtem, tehát világjárvány van.
  • poiuztrewq #13
    Én például tableten olvastam a cikket. Tehát igaza lett a sok hülyének, nem?
  • ugh #12
    Ez a zsugorodas fokent az ájpödre meg az androidos ketyerekre vonatkozik.
    A windowsos hibrid cuccoke pont nott.
    X86 tabletek nagy resze meg pont ilyen.
    De a droidod felesleges is igy gyartani (mondjuk van par de minek?) mert gagyi a program felhozatal (telos tapis idetlen hasznalhatatlan felhasznaloi szofverek meg fikapockolo alkalmazasok).
    Raadasul semmit nem fejlodnek csak a hw igenyuk no.
  • BrockSamson #11
    Akinek szuksege volt ra, annak mar van, tobbieknek meg vagy nem kell vagy irtoznak tole. Nekem 4 eves a Samu tabletem, hiba nelkul mukodik a mai napig, nincs ertelme evente ujat venni.
  • CairoJack #10
    Ezekből a hozzászólásokból is az látszik, hogy az van megelégedve valamelyest a tabletjével, aki tartalom fogyasztásra használja, arra pedig 3-5 évig is elég egy normális tablet. A kezdeti nagy lendület és divathullám után egyre kevésbé hajlandóak az emberek egy korlátozottan használható termékre pénzt költeni.
    Szerintem akkor fog megint beindulni az üzlet, ha majd jönnek a normálisan használható átalakítható gépek. Használható hardver, billentyűzet, esetleg egynél több USB port, és akkor máris képes lesz kiváltani egy ultrabook-ot.
    Mindezt pedig nem 1000-2000 hanem 500 dollár környéki áron, ami még nagy tömegeknek is megfizethető.
    Amíg ez nem történik meg, addig itt nagy változásokra nem kell számítani.
  • kvp #9
    "Értsd, olvasgatni, netezni jó (bár még ez is erősen korlátos), de egy word doksit már nem tudsz összerakni rajtuk. Lényegében még egy notebook-ot sem képes kompromisszumok nélkül kiváltani. Igaz ott vannak a Surface-ek, amik elég jók, cserébe elkérnek értük 3-600 ezer forintot, és még így is csak 1 db USB van rajtuk. "

    Vegyunk egy lenovo miix-et a sok kozzul. Ezek tablet-ek, kulso dokkolhato billentyuzettel. Osszerakva sima clamshell notebook-nak tunik. Teljes erteku x86-os pc, 3 usb port (2 teljes meretu, 1 micro), fules/mikrofon, sd, hdmi, tolto, stb. amik egy atlagos netbook-on is vannak. Arban pedig ezek 100 ezer forint alatt vannak magyar kisker boltokban. (pl. mediamarkt 70 ezer huf korul) Szoval olcso is, tablet is (erintokijelzos), laptop is (teljes fizikai billentyuzet es touchpad), meg ha muszaly desktop pc is tud lenni (full usb-k es videokimenet). Mindezt egy kis 4 magos procival, ssd-vel es meg eppen eleg memoriaval.

    A fentiek ellenere egy sima olcso tablet-rol van szo, csak eppen desktop kepessegu, laptop kulseju tablet-rol. Ami arban es teljesitmenyben hozza a hasznalhatobb netbook-ok szintjet.
  • asgh #8
    Én egy macbook pro-t használok mobil gépnek (vonaton dolgozás), telefont, ha menet közben kell valami (térkép, email, skype), ezen kívül van egy otthoni brutál munkagépem (dual xeon, 128gb ram + 2db. 27" dell monitor) - munkára.
    A barátnőm ugyanakkor pár éve leváltotta a laptopját egy ipad 3-ra és azóta egyszer sem merült fel benne, hogy szüksége lenne egy rendes gépre.
    A tablet műfajnak tehát nagyon is van értelme, csak nem munkára. A tablet gyakorlatilag a netbook kategóriát váltotta ki, azaz azt a szegmenst, aminél nem az ár/teljesítmény az elsődleges szempont.
    A piac valószínűleg azért zsugorodik, mert aki a nyugati régióban tabletet használ, annak nem igazán van szüksége jobbra, így nem vesz évente másikat, a fejlődő piacokon pedig inkább a nagyobb telefonok hódítanak.
  • fonak #7
    Nem nagy kicsit ahhoz, hogy "mindenhol ott legyen nálam"? Hiába könnyű, a mérete miatt nem igazán zsebbe való. Meg kissé túlárazott is csak erre a célra szerintem :)

    Én egy olcsó kínai tabletet vettem anno hasonló célra (Chuwi vi8, Windows 8.1 és Android 4.4 dual boot), a legnagyobb zsebeimbe befér, de alig használom, útközben a teló, itthon a noti kényelmesebb, illetve olvasásra ott a kindle paperwhite-om, mondjuk igazából arra sem mondanám, hogy megérte, mert az árából kijött volna az a pár könyv bőven, amit eddig elolvastam rajta. :)

    A tablet szerintem ugyanúgy ki fog halni, mind anno a PDA, vagy ahogy az alsó kategóriás (nem lób.szó objektíves) digitális fényképezőgépek is értelmetlenné váltak, és a kihalás felé tartanak, hiszen jó pár okostelefon is ugyanolyan jó képet tud csinálni.
  • mortep #6
    Hja, megérte a Májkrószoftnak váltani a csempére...
  • monk00 #5
    Én egy Ipad airt használok, és megvagyok vele elégedve. Nálam kiváltotta a laptopot. Persze csak böngészésre használom, meg néha filmnézésre. Ha olyan helyen vagyok ahol várakozni kell, akkor jó ha ott van nálam. Kényelmesebb mint egy laptop. Az iphonom meg még kényelmesebb, csak hát, mégis jobb az a 9.7 inch. Komolyabb dolgokra meg ott az asztali gép.