Berta Sándor

8K-tévék gyártására készül a Foxconn

A gyártó már most felkészül a 8K-televíziók sorozatgyártására. A 2020-as tokiói olimpia lesz majd a vízválasztó.

Terry Gou, a Foxconn (Hon Hai Precision Industry) alapítója és vezérigazgatója bejelentette, hogy a konszern egy új tévégyártó üzemet hoz létre Kínában 61 milliárd jüanért (8,8 milliárd dollárért) - erről tudósított a The Wall Street Journal és a Reuters. A menedzser egyébként kifejezetten dicsérte a kínai gyártási körülményeket.

A befektetés a Sakai Display Products nevű cégen keresztül valósul meg, amelyben Terry Gou többségi, míg a Sharp kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezik. Az üzletemberre jellemző, hogy a kockázatosabb befektetésekhez a személyes portfólióját használja fel, ezzel ugyanis megnyugtathatja a Foxconn részvényeseit, akiknek így nem kell a saját pénzük miatt aggódniuk. A 8K-szabvány a tervek alapján a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokra lesz kiforrott, az első kompatibilis televíziók 2018-ban jelenhetnek meg. Az új kantoni gyárban a termelés 2019-ben kezdődhet el és ott gyártják majd az úgynevezett Gen-10.5 generációt. A Generation (GEN) az optikai üvegeket és más anyagokat jelöli.

Kína legnagyobb LCD-panelgyártója a BOE Technology tavaly decemberben kezdte el építeni Hefejben a saját Gen-10,5 üzemét. Az első panel várhatóan 2018 elején készülhet el. 2016 májusában pedig a Shenzhen China Optoelectronics Technology Co. jelentette be, hogy Sencsenben 50 milliárd jüanból építi fel az LCD-gyárát. Az már tavaly augusztusban kiderült, hogy 8K-tévészövetséget tervez a Sony és a Panasonic.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #15
    nem értem miért kell ez a 8k-s dolog. 4k tartalom sincs. És akkor a tárolásról és a továbbításról még szó sem volt. Ez megint csak egy hype. Majd ha lesz sok-sok 4k tartalom majd akkor talán lehet beszélni erről. Bár szerintem a fullhd tévék még legalább 10-15 évig biztosan maradni fognak.
  • morguldae #14
    Hát azon meg majd mit nézünk????? Még a HD adás sem általános manapság, nem, hogy a 4k...aztán meg 8k...pfff... néznivaló is kéne hozzá!
  • kisiku #13
    Ott a pont!Minek?Még FullHD-s adás sincs!S nem a bluray-ről beszélek...
    Nekem a "3D" is kb. 2 hónapig volt "váóó" érzés,azóta (2011) elő sem vettem a "3D" szemüvegeket :)
  • ftomi76 #12
    Na ezt nem is csodálom. 4K tv-t 60-65" alatt csak akkor vennék, ha monitornak kellene. Egy átlagos nappaliba, ahol a tv-től való távolság minimum 2m de gyakran 3-4m is lehet, ott az ajánlott képernyő átmérő ehhez a felbontáshoz minimum ennyi. Persze ez nem óccsó mulatság...
    Szóval nem értek egyet azzal hogy nincs értelme a 4K-8K-16K, akárhányK-nak. A kérdés itt is az, hogy mekkora felületről beszélünk és azt mekkora távolságból nézzük...
  • ftomi76 #11
    Ez a kérdés nem jó. Attól függ mekkora felületre oszlik el a 8K. A dpi (dot per inch - azaz 'magyarra' fordítva az egy hüvelykre eső képpontok száma) az a mértékegység ami közvetlenül összefüggésbe hozható azzal, hogy a szem meddig 'látja' a különbséget. Anno talán az Apple kezdte ezt, vagy legalábbis ők indították el a lavinát, a telefonjukon a 'retina display' kijelzővel, ahol kb pont az volt a cél, hogy ez emberi szem felbontásának határáig menjenek el.
  • TokraFan #10
    "8K-tévék gyártására készül a Foxconn"

    Minek?
  • CairoJack #9
    Nekem van egy 43 colos 4K-s TV-m, tapasztalatból mondom, nincs sok értelme. Sőt, fogalmazhatnék úgy is, hogy jelenleg több a hátránya, mint az előnye a dolognak.
    Egy OLED vagy valami hasonló technológiának jobban örülnék, ahol a fekete fekete, a látószög meg mindenhonnan egyenletes.
  • barret #8
    Nem fogják olcsón adni,azért fejlesztenek,hogy a régi készülékeket kivonhassák a forgalomból! Az új meg mindig drága lesz.
  • tom_pika #7
    Én meg várom, hogy a nagyméretű fullhd oled megfizethető legyen... már megint valami hülyeséget várok :-(
  • Macropus Rufus #6
    @Frekvency: ezt azért nem mondod komolyan :)

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Blu-ray_3D_releases

    azért ez eléggé szép lista nem? :)