Gyurkity Péter

Erőre talált a Samsung, küszködik az Apple

A Galaxy S7 sikere egyértelmű, míg az Apple veszíteni látszik a kínai riválisokkal szemben.

A Samsung meglepte az elemzőket, amikor kifejezetten kedvező számokat vetített előre a második negyedévre nézve. Ez többek között a mobilos részlegnek köszönhető, amely a Galaxy S7 és S7 edge révén valóban képes volt a megújulásra.

A dél-koreai gyártó 7 milliárd dollár körüli működési profitot jósol a most véget ért időszakra vonatkozóan, ami meghaladja a szakértők által várt 6,8 milliárd dolláros szintet. Ez nem várt erősödés a cégtől, amely többek között a már említett páros révén tudott javítani, bár az előrejelzésben nem részletezik az egyes részlegek eredményét. Külső becslések szerint mindenesetre a márciusi debütálás óta összesen 26 millió darabot sikerülhetett eladni a két okostelefonból, amivel a most lezárult időszak az elmúlt két év második legsikeresebb három hónapja lehet. A működési profit 49 százalékát a mobilos divízió hozta össze, vagyis április és június között ők 3,5 milliárd dollárra tettek szert (adózás előtt) jóllehet a rekordot továbbra is a Galaxy S4 tartja, amely a 2013 áprilisát követő egy évben 70 millió példányban kelt el.

Az Apple esetében a kínai gyártók gyors előretörése jelenti a fő gondot, ez egyes becslések szerint komoly veszteségeket okoz az almás cégnek. A Counterpoint Research szerint például az egy évvel korábbi 12 százalékkal szemben a most véget ért negyedévben az iPhone készülékek már csak a kínai piac 10,8 százalékát mondhatták magukénak, ezzel az Apple az ázsiai országban az ötödik helyre szorult vissza. A készülékek immár 53 százalékát állítják elő az olyan helyi szereplők, mint a Xiaomi, a Huawei, a Vivo, vagy éppen az Oppo, miközben az Apple saját jelentésében már szintén elismerte a visszaesést, ami az utolsó negyedévben 26 százalékra rúgott.

Ezzel magyarázható, hogy Cupertinóban mostanában inkább Indiára vetik szemüket, a másik ázsiai óriástól remélik a nagy áttörést, ahol egy év alatt 53 százalékkal nőttek a saját eladások. Az alacsony átlagos jövedelem ugyan komoly korlátozó tényező, ennek is köszönhető, hogy az új telefonok 70 százaléka a 150 dollár alatti kategóriában vitézkedik, de az iPhone 5s a maga 300 dollár körüli árával már szép sikereket ért itt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #10
    Volt akarcsak a romai birodalom!!! Ellenben ma mar az Applenak kell megujulnia, kulonben elindulhat a lejtmenet.
  • HyBrIDNyLA #9
    Ez nagyon-nagyon jó volt. Jót nevettem, Köszi;)
  • Sir Cryalot #8


    https://pbs.twimg.com/media/Coyn5rIWgAAlvLm.jpgvvv
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.08.08. 00:25:52
  • M2 #7
    Amikor ezek hiányoztak az iOS-ből, akkor az android még mérföldekkel le volt maradva - szóval inkább hagyjuk...
  • aru #6
    SMS, MMS, Bluetooth, copy-paste hiánya. :)
  • Ferrer #5
    Aranykorában azért megvoltak az iPhone előnyei, amiért megérte az árát: jobb anyaghasználat, jobb minőségű alkalmazások, szebb, egységesebb UI, az ITunes integráció.. mára ezek a különbségek sokkal kisebbek.
  • lipovics #4
    Lassan rájönnek az emberek, hogy az iphone is csak egy okostelefon. Egy nagyon drága okostelefon.
  • G18XM8 #3
    Előző hozzászólásom hülyeség. Én hibám, nem olvastam végig, de most már igen.

    Amúgy meg az apple ne csodálkozzon. Az árához képest erősen elmarad a tudása,tehát az ár-érték aránya nem túl jó. A támogatottsága meg még rosszabb. Az iphone-t tényleg csak az veszi meg, aki nem ért hozzá, és fel akar vele vágni, de az árán kívül nincs pedig mire felvágni vele.
  • G18XM8 #2
    A samsung az véletlenül nem koreai?
  • NEXUS6 #1
    Ma már nem ciki egy kínai telefon. Magasabb hw szint töredék áron. Támogatás is akár jobb, előbb jelenik meg az új android verzi, mint akár a nagy gyártók telóira.