Berta Sándor

Infrajellel kapcsolná ki a mobilos kamerákat az Apple

Az amerikai cég egy olyan technológiát dolgozott ki, amely segíthet a kamerás mobiltelefonok működésének korlátozásában.

A feltalálók elképzelése szerint leginkább a koncerteken lehet zavaró, amikor az emberek nem a színpadot nézik, hanem mobiljuk képernyőjét, és kamerázás közben azt magasan tartva másokat is zavarnak. Erre a problémára kínálhat megoldást az Apple. A tengerentúli társaság szabadalmi beadványa szerint ezt egy infrajellel akadályoznák meg. A dokumentumot az óriáscég még öt évvel ezelőtt, körülbelül az iPhone 4 piacra dobásakor nyújtotta be, azonban most is érdekes lehet.


Az Apple a lehetséges felhasználási területek között említi, hogy egy eszköz el tudná fogni az infrajel segítségével továbbított információkat. Olyan helyeken, ahol tilos fényképeket vagy videókat készíteni, egy adó küldhetne infrajelekkel olyan parancsokat, amely - ha nem is teljesen, csak időszakosan - kikapcsolnák például az adott okostelefonok fényképezési funkcióit. Ugyanakkor felmerült olyan vélemény is, hogy a megoldás alkalmas lehetne arra is, hogy megakadályozza például a rendőrök munka közbeni lefilmezését, így elkerülhetővé válna a rendőri brutalitás megörökítése.

A Fast Company elemzői szerint a technológiát sosem fogják integrálni egyetlen Apple-termékbe sem. Az utolsó dolog ugyanis, amit Tim Cook és a vállalat szeretnének, hogy olyan telefonfunkciókat építsenek be a készülékeikbe, amelyek korlátozzák a használatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #5
    Háát bizony.

    Most, hogy a Google is megszüntette az Android projektet, a Windows Phone-t is törölték, és a Samsung sem fejleszti a Tizent, tényleg ez a jövő vár ránk.
  • M2 #4
    A berakott fotó mekkora fail! :-)
  • mortep #3
    Nemcsak a rendőröknek, hanem gyakorlatilag bárkinek. Egy kis műszaki tudással bárki barkácsolhat olyan eszközöket, amelyek rögzítik és visszajátszák azokat a biz. infra jeleket... sőt occó kínai kamerablokkoló cuccok hamar megjelennek majd... szifon kamera blokkolva forever
  • Dynomen #2
    "Ugyanakkor felmerült olyan vélemény is, hogy a megoldás alkalmas lehetne arra is, hogy megakadályozza például a rendőrök munka közbeni lefilmezését, így elkerülhetővé válna a rendőri brutalitás megörökítése."

    Hurrá!!! Ezzel teret adva a rendőrökkel szembeni védekezés utolsó mentsvárának...
    Így a rendőri brutalitás is elszaporodik miután tudja a rend "becsületes" őre hogy van egy szerkezet a mondjuk pl. a szolgálati autójában, ami megakadályozza a parasztot hogy felvételt készítsen saját maga védelmében.... Szép szép!
  • CairoJack #1
    A cikk utolsó bekezdése az egész cikket, és főleg a címet zárójelbe teszi. Időpazarlás elolvasni.
    Jövőre megépítjük a csillagkaput, és átutazunk egy új Földre. Jah mégsem, mert nem tudunk csillagkaput építeni.

    Amúgy nem kell Apple-t venni, hisz az IOS lényege a folyamatos korlátozás és kontroll. Csak az vegye, akit ez nem zavar.