Berta Sándor

Egy lehetőség a dolgok internete az NSA számára

Az amerikai titkosszolgálat még jobban kiterjesztené az adatgyűjtéseit.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) igyekszik felkészülni a dolgok internete (IoT) jelentette új korszakra. Richard Ledgett, az NSA igazgatóhelyettese egy katonai technológiai konferencián elismerte, hogy olyan lehetőségen dolgoznak, amelynek segítségével minden adatot össze tudnak gyűjteni a hálózatba kötött háztartási berendezésektől és az egészségügyi eszközöktől. Vagyis célkeresztbe kerülhetnek a hűtőszekrények, a kenyérpirítók és a szívritmus-szabályozók.

Ledgett hozzátette, hogy vannak egyszerűbb módok is a terroristák követésére, de a dolgok internete mindenképpen egy érdekes téma a hivatal számára. Az igazgatóhelyettes arra a kérdésre, hogy vajon a megosztott adatok tartalmaznak-e fontos információkat az NSA számára vagy sokkal inkább digitális szemétről van szó, azt válaszolta, hogy ezek az adatok mindkét kategóriába beletartoznak. Az ő feladatuk az, hogy mindent tudjanak az emberekről, A legelső szoftverfrissítésekkel együtt mindenki biztonsági réseket is telepít a rendszerére.

Nem ez az első alkalom, amikor a hivatal azt jelzi, hogy érdeklődést mutat a dolgok internetéhez kapcsolódó információk iránt. James Clapper, az USA nemzeti hírszerzési igazgatója februárban egy szenátusi meghallgatás során azt nyilatkozta, hogy a világhálóval összekötött eszközök egyaránt hasznosak az azonosítás, a megfigyelés, a helymeghatározás és a jelszavakhoz való hozzáférés szempontjából. A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy egy hűtőszekrénytől, mosógéptől vagy gyermekjátéktól begyűjtött adatok nem pótolják a terroristák kommunikációjához való hozzáféréseket.

William "Bill" Binney, az NSA egykori műszaki igazgatója korábban kifejtette, hogy azáltal, hogy az NSA minden emberről az összes elérhető információt összegyűjti, önmagát ássa el egy hatalmas adathegy mélyére. A titkosszolgálat ennek ellenére nem áll le a tömeges adatgyűjtéssel. A külföldi megfigyeléseket engedélyező bíróság (Foreign Surveillance Intelligence Court, FISC) tavaly az NSA és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által benyújtott 1457 beadvány mindegyikét jóváhagyta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #4
    Ebben mi a hír? Az, hogy az NSA-t mindenfajta informatikai rendszerből kiszedhető mindenfajta adat érdekli, az körülbelül olyan banális dolog, mint az, hogyha Józsi bácsi másnaposan láthatóan az italbolt irányába kacsázik, akkor szinte biztos hogy bebootolást, és alapvető futási szintjét célzó felesét akarja bedobni, nem pedig pipacsokat meg búzavirágokat szedni a bolt előtt az árokparton, vagy netán tai-chi-zni a főtéren a kocsma előtt. Persze a minimális hírértéken túl fontosabb a fenyegetés: lehetőleg mindenki nagyon és véglegesen sz*rja össze magát az NSA-tól.
  • Piel #3
    A fogyasztói társadalmakban a fogyasztói szokások megfigyelése is hatalmas gazdasági előnyhöz juttathat bizonyos gazdasági köröket. Nem véletlenül jutott oda az a bizonyos operációs rendszer, hogy a gépek túlnyomó részén fut, felhasználói szokásokat rögzít és küldözget azokra a bizonyos szerverekre. Tulajdonképpen kémprogram a gépen... A külső társadalmi behatások pedig ennek elfogadására ösztönzik a hétköznapi embereket. Ez végül is valahol a csorda irányításához vezet... Hmmm.. Valaki jól sakkozik!
  • barret #2
    Nem mennek sokra a begyűjtött adatokkal...Ennyi adatot képtelenek kielemezni időben!
  • dartois83 #1
    "A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy egy hűtőszekrénytől, mosógéptől vagy gyermekjátéktól begyűjtött adatok nem pótolják a terroristák kommunikációjához való hozzáféréseket."

    Akkor meg mi a fenének gyűjtik az adatokat? Orwell-díjra pályáznak?