Berta Sándor

Innova­tívabbak az idősebbeket foglalkoztató cégek

A vállalatok tévesen gondolják azt, hogy a kor határozza meg valaki mennyire jó munkaerő, és sokkal inkább csak a legjobb szakembereket kellene keresniük, akik akik a legjobb hozzáállással rendelkeznek, mint azt nézni, hogy az illető a 20-as vagy 60-as éveiben jár-e.

A Sidney Egyetem kutatói kimutatták, hogy az idősebb és a fiatalabb munkavállalók remekül kiegészítik egymást. Az idősebb szakembereket gyakran illetik azzal a váddal, hogy már nem elég innovatívak, azonban ennek pont az ellenkezője az igaz: azok a vállalatok, amelyeknél felvételkor nem számít a munkavállalók életkora sokkal innovatívabbak a vetélytársaiknál.

Leanne Cutcher kutató közölte, hogy sokakban él az a tévképzet, hogy csak a fiatalok tudják az innovációt előrevinni. Miközben komoly utalások vannak arra, hogy az idősebb emberek részben tartós megoldást jelenthetnek a munkaerőpiac problémáira, még mindig vannak olyan vélemények, amelyek lekicsinylik az 50 éven felüli dolgozók értékeit, főként azt, hogy milyen pozitív hatással vannak a fiatalabb kollégákra. Munkájuk megmutatta, hogy mindez nagyon nagy befolyással lehet a teljesítményre.

"Önbeteljesítő jóslatként hat, ha azt állítjuk a középkor felettiekről, hogy nem jók a technológiában, vagy a fiatalokról, hogy nincs elég tapasztalatuk. Ilyenkor hiába van valakinek jó ötlete, nem osztja meg másokkal, mert úgy véli már túl öreg. Hibásan gondoljuk, hogy csak a fiatalok találhatnak ki jó dolgokat." - mondta. Nem mellékes körülmény az sem, hogy míg a fiatalok éves átlagban hat nap betegszabadságot vesznek ki, addig az idősebbek hármat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stoppos #5
    Vicces, hogy régen ezt automatikusan tudta a társadalom.
  • Solear #4
    Hát én még nem láttam céget aki innováció alapján felvételiztetett volna. A jórészüknek egy dolog számit, hogy olcsón meglegyen csinálva amit meg kell. Az nyer aki 1: ápoltan / jól / érdeklődő fejjel jelenik meg egy interjún 2: nem kér sokat. A fiatalabbakat nem azért választotta semelyik cég mert innovativabbak lennének hanem mert 1: az állam támogatja, 2: olcsóbbak. Nem érdekli egyik céget sem mennyire okosak valójában.
  • Zoli007 #3
    Egyrészt, másrészt meg egy adott cégnél általában lassabban növekszik a fizu, mintha X évente váltanál.
  • asgh #2
    Az x évenkénti állás változtatás lényege, hogy egy idő után minden munka monotonná válik. Az állás változtatás nem összekeverendő a pálya elhagyással.
  • molnibalage83 #1
    Hogyan tudna egy pályakezdő innovatív lenni mikor nagy átlagban a tudása sehol nincs egy olyanhoz képest, ami mondjuk 20-30+ éve egy szakterületen dolgozik...? Ezért is ökörség az X évenként válts állást duma...