Berta Sándor

Bajban a svájci óragyártók az okosórák miatt

A svájci társaság luxuscikkeket gyárt és az erős frank mellett az okosórák megjelenését is megérzi.

A svájci óraipar számára egyre nagyobb problémát jelent az okosórák elterjedése. A helyzetet súlyosbítja, hogy a svájci frank is erős. Mindez együtt azt eredményezte, hogy csökkentek az eladások és az óragyártók kénytelenek munkahelyeket leépíteni. A Richemont a nehézségek miatt azt tervezi, hogy akár 350 svájci dolgozót is elküld. A cég tulajdonában van többek között az IWC, a Cartier és az A. Lange & Söhne márka. A vállalat egyik szóvivője megerősítette a Le Temps újság információját, hogy elbocsátásokra kerülhet sor.

A Richemont az első nagy svájci óragyártó, amely ilyen lépésekre kényszerül. Korábban az óraipari beszállítócégek számoltak be hasonló intézkedésekről. A Richemont világszerte 30 000 embert foglalkoztat, közülük Svájcban 9000 dolgozik. Az erős svájci frank elsősorban azért okoz gondot, mert emiatt Kínában vagy az Amerikai Egyesült Államokban drágábbak az órák. A svájci órák exportja tavaly 8 százalékkal csökkent és már "csak" 1,5 milliárd frankot tett ki. 2015-ben először haladta meg az okosórákból származó bevétel a hagyományos órákból befolyó összeget.

Vannak olyan gyártók, amelyeket hidegen hagynak az okosórák és inkább a saját technikájukkal foglalkoznak, az egyikük a Seiko Epson Corporation. A társaság továbbra is a rendkívül magas minőségi szintet képviselő mechanikus óráiban hisz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #18
    A minap belenéztem a fiókomba az éjjeli szekrény mellett és megláttam a régi óráimat. Felpróbáltam őket. Milyen nehezek voltak! Aztán ránéztem a telefonomra. Milyen szuper milyen sokat tud.
    Aztán betettem mindegyiket a fiókba.
    Most szabad vagyok!
    :)
  • eto demerzel #17
    khhh. en is ugy futok. az oram ugyanis nem mutatja a megtet tavot, sem a reszidot. nekem ez fontos. es kozben zenet halgatok, vagy telefon felolvas egy konybol.
  • torreadorz #16
    A cikket aztán nézheted, semmi köze az eredetihez. Az eredetiben a svájci frank erősődéséhez és a turizmus visszaeséséhez kötik ezt. pont. Okosóráról szó sincs.

    De persze valamelyik okos sg szerkesztő kényszerét érezte hogy beleszője az okosórákat is, igaz ezt aztán senki sehol nem említette de hát kell a kattintás szám...

    Megjegyzem, a svájci órák célcsoportja alapvetően sem az okosórák célközönsége, tehát nem is tudnak egymástól piacot lopni, az egyik a tech, kütyü és vagy sport mániás embereket célozza, a másik meg sokkal inkább a tehetős üzletembereket akik ékszerként viselik.

    Ha csak az árazást nézed, az okosórák kb. 20e-100e forintig terjednek, az iwc óráknak meg a legalja kb. 200e ft, de jellemzően 500e és 5 millió forint közt van az áruk. Szóval aki 30-50e forintos okosórára pályázik, az soha nem volt a svájci óragyártók célpiaca :)
  • torreadorz #15
    "Tehát a másik felesleges. "

    Ez persze igy nem igaz, pl. én is hordok órát (sima kvarc), egyszerüen sokkal kényelmesebb azon megnéznem az időt mint elővennem a telefont a legtöbb szituációban. Ha elmegyek futni, szintén kényelmesebb az óra (persze mindig látok idiótákat akik telefonnal a kézben futnak...), a buszon kapaszkodva dettó.
  • torreadorz #14
    Hiába gyártanak, ha 1 év mulva már elavult sz@r és ciki vele megjelenni.
    Ez a különbség az okos óra meg a svájci között.
  • Tetsuo #13
    Ezt magyarázd a svájciaknak, akik nem így gondolják. Lásd a cikket. ;-)
  • animastudio500 #12
    Mindennek megvan a maga praktikussága, a mechanikus óra sokáig bírja az okosat meg sűrűbben kell tölteni kell a telefon meg ellátja ugyanezt a funkciót és másokat is. A következő lépés egy kitűző méretű szerkezet, ami mutatja az időt is és kommunikálni is lehet vele az azt követőben meg már mindent kivetít eléd mint egy holo lencse, alternatívának meg jönnek a beültetések, amik kommunikálnak az agyaddal és minden adatot megadnak, amit tudnod kell.

    Amennyiben nem ez valósulna meg, akkor majd visszatérnek a homokba rajzolt körök botokkal.
  • barret #11
    Kicsi gyerek korom óta mindig imádtam a karórákat!
    Aztán megvettem az első mobiltelefont... Mutatja a pontos időt!!!
    Nem fogok magammal hordani két órát,a telefont meg mindig viszem.
    Tehát a másik felesleges.
  • jkedzs #10
    ékszer = státuszszimbólum
    amikor már nem tudod hova költeni a pénzed, ilyet veszel.
  • xyl #9
    Szerintem mindkettő - valamilyen szinten - státuszszimbólum, sznobság, menőzés, és még lehet sorolni a hasonló jelzőket. Csak más környezetben villog valaki a svájci órájával, mint az okosórával. Ha most komolyak akarunk venni, akkor - úgy általában - az embernek teljesen mindegy, hogy 2-3 percet késik, vagy siet az órája, nem azon múlnak a dolgok. Persze, vannak esetek, amikor azon múlnak, lásd pl. különleges egységek, vagy akár ha valaki mozdonyvezető, buszvezető, meg ilyesmi, de az esetek többségében nem ez a helyzet. És még a legócskább órát is lehetne naponta igazítani a pontos időhöz.